Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Το μυστικό για τον τέλειο κεφτέ - Πιο αφράτος και ζουμερός από ποτέ

Η τέχνη του κεφτέ

16 Μαΐου 2020 14:45
Το μυστικό για τον τέλειο κεφτέ - Πιο αφράτος και ζουμερός από ποτέ

Ο κεφτές ή τα κεφτεδάκια είναι ένα από τα πιο απολαυστικά φαγητά, αλλά είναι δύσκολο να σας βγουν αφράτα και ζουμερά. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με τα μπιφτέκια.

Ο τηγανητός κεφτές κάνει στόματα να ανοίγουν, μάτια να κλείνουν από απόλαυση και πιρούνια να δίνουν μάχη για τον τελευταίο. Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά του, όπως και το μυστικό για πιο ζουμερά μπιφτέκια.

Τον βλέπουμε να κυκλοφορεί σε παιδικά πάρτι, αλλά και σε κυριακάτικα τραπέζια. Τρώγεται και σαν σνακ, και σαν υλικό μέσα σε σάντουιτς, αλλά και σαν κυρίως πιάτο με ρύζι ή μακαρόνια (ποιος δεν έχει νιώσει τις αισθήσεις του στα ύψη τρώγοντας μακαρόνια με κόκκινα σάλτσα και κεφτέδες;).

Οι περισσότερες παραδοσιακές μαγείρισσες έχουν τα δικά τους μυστικά για να τον πετύχουν όπως ακριβώς πρέπει: τραγανό στην κρούστα, ζουμερό στο εσωτερικό. «Κλέψαμε» μερικά από αυτά για τη μέρα που θα θελήσετε να κάνετε τη δική σας ηρωική προσπάθεια.

Η βασική συνταγή είναι η εξής: 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, 1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι, 1/2 ντομάτα, 1 κρεμμύδι, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.γ. ρίγανη, 1/2 ματσάκι μαϊντανός, 1/2 ματσάκι δυόσμος, 1 κουτ. γλυκού ξίδι, αλεύρι για το πανάρισμα και λάδι για το τηγάνισμα.

Τα ανακατεύετε όλα αυτά σε ένα μεγάλο μπολ. Πλάθετε, τα περνάτε από το αλεύρι και ύστερα τα τηγανίζετε. Πάμε τώρα να δούμε τα επιμέρους. Δηλαδή τις λεπτομέρειες στο ζύμωμα και το τηγάνισμα που θα κάνουν τη διαφορά.

  • 1. Ζυμώστε αρκετά. Όσο περισσότερο, τόσο πιο αφράτα. Ο ιδανικός χρόνος είναι 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  • 2. Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές της σούπας σόδα-αναψυκτικό.Χάρη στο ανθρακικό που περιέχει, μαλακώνει τις ίνες του κρέατος και αφρατεύει το μίγμα.
  • 3. Μουσκέψτε το ψωμί. Έτσι η υγρασία απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα και δεν χάνεται στο τηγάνισμα.
  • 4. Ραντίστε με νερό. Την ώρα που το ζυμώνετε ρίξτε μερικές σταγόνες νερό για πιο μαλακό αποτέλεσμα.
  • 5. Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι αρκετά νωπό ώστε να κολλάει ελαφρώς στα χέρια, αλλά να μπορεί να σχηματιστεί σε μπαλάκια.
  • 6. Αφού ζυμώσετε αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Έτσι τα αρώματα θα ενσωματωθούν καλύτερα στη γεύση του.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share