Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Με αυτόν τον τρόπο τα μπιφτέκια σας θα είναι πιο ζουμερά - Προσθέστε στον κιμά...

Ο καλύτερος τρόπος

12 Μαΐου 2020 10:34
Με αυτόν τον τρόπο τα μπιφτέκια σας θα είναι πιο ζουμερά - Προσθέστε στον κιμά...

Σε όλους μας ανεξαρτήτως αρέσουν τα μπιφτέκια, ειδικά όταν είναι αφράτα και ζουμερά. Ένα συχνό πρόβλημα όμως είναι ότι πολλές φορές στεγνώνουν, κάτι που οφείλεται βέβαια σε δικό μας λάθος.

Αρχικά το μείγμα για τα μπιφτέκια που θα φτιάξουμε να είναι αφράτο, κάτι που πολλοί αγνοούν. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό ούτε πολύ υδαρές, και σχετίζεται άμεσα με την λιπαρότητα του κιμά.

Αν φτιάξουμε μπιφτέκια με λιγότερο λιπαρό κιμά, θα χρειαστεί να προσθέσουμε υλικά που θα αφρατέψουν το μείγμα (βλ. κάτωθι). Αυτό ισχύει και αν χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά τριμμένη (αντί για ψωμί μουσκεμένο), καθώς έτσι το μείγμα θα γίνει πιο σφιχτό, και όχι με την βρώμη.

Κατά το ζύμωμα του μείγματος, λοιπόν, βοηθάει ιδιαίτερα αν βρέχουμε τα χέρια μας με νερό, μπίρα ή ελαιόλαδο.

Μυστικά για ζουμερά μπιφτέκια

  • Η σόδα (το αναψυκτικό) ή το φυσικό μεταλλικό ξινό νερό και το μπέικιν πάουντερ θεωρείται ότι αφρατεύουν το κιμαδένιο μείγμα. 1/2 φλιτζ. τσαγιού ή 1/2 κουτ. γλυκού, αντίστοιχα, σε 1/2 κιλό κιμά αρκούν.
  • Ιδιαίτερα ωφέλιμα για το αφράτεμα των μπιφτεκιών είναι το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα μαζί με τα υγρά τους (για 1 κιλό κιμά, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 2 μέτριες ντομάτες είναι αρκετά).
  • Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λιπαρή ουσία αλλά ούτε ψωμί ή φρυγανιά, τότε ρίχνουμε τον μοσχαρίσιο κιμά στον πολυκόφτη με τα μαχαίρια μαζί με 2 - 3 παγάκια και τον «χτυπάμε» για 3 - 4 λεπτά μέχρι ν’ ασπρίσει και να «σπάσουν» οι ίνες του.
  • Αν έχουμε προσθέσει περισσότερα υγρά απ’ ό,τι πρέπει και το μείγμα δεν πλάθεται, τότε «διορθώνουμε» το μείγμα προσθέτοντας λίγη φρυγανιά.

Προσθέστε στα μπιφτέκια σας τριμμένη παρμεζάνα - Δεν θα τα ξαναφάτε με άλλο τρόπο!

Τα μπιφτέκια είναι ένα φαγητό ιδιαίτερα αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους με πάρα πολλές παραλλαγές και εναλλακτικές στον τρόπο ψησίματος τους. Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα κόλπα για το ψήσιμό τους, δείτε εδώ τις συμβουλές των σεφ για τα πιο αφράτα και καλοψημένα μπιφτέκια.

Κι όμως υπάρχουν και μερικά μυστικά που δεν είχαμε καν φανταστεί και μπορούν να απογειώσουν ακόμη και ένα τόσο απλό πιάτο. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε μπιφτέκια δοκιμάστε στο μείγμα σας να προσθέσετε λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Το σκληρό αυτό τυρί με την έντονη γεύση θα αναδείξει και θα ενισχύσει τη γεύση των μυρωδικών και των μπαχαρικών που έχετε ήδη προσθέσει. Το θέμα όμως είναι να προσέξετε στην ποσότητα γιατί μπορεί να χαθεί εντελώς η γεύση από το κρέας, κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε. Μια σωστή αναλογία θα ήταν περίπου 100 γραμμάρια σε ένα κιλό κιμά.

Την επόμενη φορά λοιπόν, κάντε το "πείραμα" της παρμεζάνας και να είστε σίγουροι πως όλοι θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share