Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα ή αλλιώς πατσαβουρόπιτα: Η συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Λαχταριστή!

15 Μαΐου 2020 12:32
Τυρόπιτα ή αλλιώς πατσαβουρόπιτα: Η συνταγή που θα σας ξετρελάνει

Φτιάξτε -σήμερα κιόλας- την πιο εύκολη τυρόπιτα ή αλλιώς πατσαβουρόπιτα. Πρόκειται για μια γρήγορη αλλά και οικονομική συνταγή που θα λατρέψετε.

Κάθε στιγμή της ημέρας ένα κομμάτι ζεστής ή και κρύας τυρόπιτα μπορεί να καθησυχάσει την πείνα, να φαγωθεί μόνο για την απόλαυση, να γίνει το ιδανικό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους, να γίνει το κέντρο προσοχής στο οικογενειακό τραπέζι. Αν πάλι δεν θέλετε να φτιάξετε τυρόπιτα, αλλά κάτι άλλο, δείτε εδώ συνταγή για πίτσα με 2 υλικά.

Υλικά

  • 9 φύλλα κρούστας
  • 500 gr. τυρί φέτα σκληρή
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 200 gr. γιαούρτι στραγγιστό ή πρόβειο
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 150 ml. γάλα φρέσκο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Ελαιόλαδο
  • Λευκό πιπέρι

Οδηγίες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου. Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί και στρώνουμε έξι φύλλα, τα οποία λαδώνουμε κάθε φορά.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, το ελαιόλαδο και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά
  • Τεμαχίζουμε 3 φύλλα κόβοντάς τα σε λωρίδες. Τα προσθέτουμε στο μείγμα, και ανακατεύουμε προσθέτοντας την φέτα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, μαζεύουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και λαδώνουμε ελαφρά.
  • Ψήνουμε την τυρόπιτα περίπου 40 λεπτά. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Τυρόπιτα περέκ με τις πιο λίγες θερμίδες και τα πιο λίγα υλικά!

Η τυρόπιτα είναι ένα από τα πιο διάσημα γρήγορα και χορταστικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Το Athensmagazine.gr σας έχει την απόλυτη συνταγή για τυρόπιτα και ελπίζουμε να σας αρέσει όσο και η χθεσινή.

Υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές. Με φύλλο κρούστας, με σφολιάτα, με κανταΐφι, με αλεύρι, με ζύμη, με ό,τι τραβάει η ψυχή σας γενικότερα. Φυσικά μπορείτε να παίξετε και με τα τυριά, αν και η φέτα μαζί με μυζήθρα είναι ίσως ο πιο αχτύπητος συνδυασμός. Αν είστε σε πιο εφηβική διάθεση, πιθανότατα θα είστε και φαν των κίτρινων τυριών και αυτών που λιώνουν όταν την κόβετε.

Σε όποια εκδοχή κι αν την προτιμάτε, η τυρόπιτα μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα, πρωινό, σνακ ή βραδινό.

Μια από τις πιο νόστιμες, τραγανές και πιο light εκδοχές της είναι η τυρόπιτα με φύλλα περέκ. Τα παραδοσιακά δηλαδή φύλλα του Πόντου που μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με ντέλι προϊόντα ή παραδοσιακά ποντιακά.

Τα περέκ είναι φυλλαράκια που αν τα τοποθετήσεις σωστά, δίνουν ένα άκρως τραγανό αποτέλεσμα και το ταψί αδειάζει χωρίς να το καταλάβει κανείς.

Υλικά:

  • 8 φύλλα περέκ
  • 200 γρ. μαλακιά φέτα σε κομματάκια
  • 100 γρ. μυζήθρα
  • 200 γρ. βούτυρο light ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Bρέχουμε την επιφάνεια των φύλλων και από τις δυό πλευρές και συνεχίζουμε ζεσταίνοντας λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο στο τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το πρώτο φύλο και λίγο βούτυρο από πάνω (να πάει παντού) ή ελαιόλαδο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο, το τρίτο, μέχρι και το προτελευταίο φύλλο. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από κάτω. Τότε, γυρίζουμε τα φύλλα (όπως την ομελέτα) από την άλλη πλευρά -μπορείτε και με τη βοήθεια ενός πιάτου.

Μόλις γυρίσουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε σε όλη την επιφάνεια το τυράκι, βούτυρο και ξανασκεπάζουμε. Βάζουμε το τελευταίο φύλο και βουτυρώνουμεω. Μόλις πάρει χρώμα από κάτω, ξαναγυρίζουμε όλη την πίτα.

Μόλις την βγάλουμε, την αφήνουμε για λίγο στο τραπέζι (όσο προλαβαίνουμε) και σερβίρουμε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share