Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αφράτο ζυμωτό ψωμί με 4 διαφορετικά αλεύρια

Δεν θα ξαναπάρετε απ' το φούρνο!

16 Απριλίου 2020 09:52
Αφράτο ζυμωτό ψωμί με 4 διαφορετικά αλεύρια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ψωμί είναι κάτι που στα ελληνικά σπίτια βρίσκεται σε ημερησία διάταξη μιας και το αγαπάμε ιδιαίτερα και το έχουμε στην καθημερινή μας διατροφή συνοδεύοντας σχεδόν όλα μας τα γεύματα. Σας βρήκαμε λοιπόν, την τέλεια συνταγή για αφράτο ζυμωτό ψωμί με τέσσερα διαφορετικά είδη αλευριού. Αν αγαπάτε κι εσείς το ψωμί και προτιμάτε να το φτιάχνετε μόνοι στο σπίτι, δείτε εδώ μια συνταγή για αφράτο ψωμί με μπύρα.

Συστατικά

  • 250 gr. έτοιμο προζύμι
  • 250 gr. αλεύρι σκληρό
  • 100 gr. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 600 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 gr. καλαμποκάλευρο
  • αλάτι
  • Σουσάμι προαιρετικά

Οδηγίες

Το ζύμωμα

  • Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε όλα τα άλευρα.
  • Κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε το προζύμι, αλάτι περίπου 2 κουταλιές της σούπας και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό.
  • Ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτουμε όσο επιπλέον χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να κάνουμε μία ελαστική μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας.
  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 κομμάτια.

Το πλάσιμο

  • Αν θέλουμε να κάνουμε φρατζόλες Πλάθουμε το ζυμάρι σε μακρόστενες φρατζόλες και τις ακουμπάμε απλώνουμε σε πετσέτα λινή ή βαμβακερή την οποία έχουμε στρώσει σε μακρόστενη φόρμα και έχουμε πασπαλίσει με μπόλικο σουσάμι.
  • Πλάθουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά καρβελάκια, σε στρογγυλό μικρό ταψί στρώνουμε πετσέτα λινή ή βαμβακερή, πασπαλίζουμε προαιρετικά με μπόλικο σουσάμι και τοποθετούμε το καρβέλι.
  • Σκεπάζουμε με τραπεζομάντηλο και από πάνω καλύπτουμε με κουβέρτα για να φουσκώσει η ζύμη. Αφήνουμε δύο περίπου ώρες να "φουσκώσει" το ζυμάρι.

Το ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°.
  • Πασπαλίζουμε ένα αντικολλητικό ταψί με λίγο αλεύρι, πιάνουμε με τα δύο χέρια την πετσέτα και με απότομη κίνηση αναποδογυρίζουμε στο ταψί, τοποθετώντας τα καρβέλια ή τις φρατζόλες με το σουσάμι από την πάνω πλευρά.
  • Χαράζουμε την επιφάνεια απαλά με ένα μαχαιράκι. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180ο ή αν το θέλουμε πιο τραγανό το αφήνουμε 10΄ ακόμη.

Πηγή: paraschosaxiotis.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share