Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Φτιάξτε το κέικ των μοναχών - Εύκολο και γρήγορο γλυκό

Με ελάχιστα υλικά!

27 Μαρτίου 2020 12:40
Φτιάξτε το κέικ των μοναχών - Εύκολο και γρήγορο γλυκό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε το λαχταριστό κέικ των μοναχών! Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή. Σίγουρα θα γίνει από τα πιο αγαπημένα σας γλυκά!

Υλικά:

  • 250 ml σπορέλαιο
  • 500 ml χυμό πορτοκάλι
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κουταλιές κακάο
  • 2 κουταλάκια σόδα μαγειρική
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 βανίλιες

Για το γλάσο:

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 1 κουταλιά σπορέλαιο
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη

Εκτέλεση Συνταγής:

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το σπορέλαιο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό με τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, τις βανίλιες και το κακάο. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλέυρι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  2. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 30′ περίπου ή μέχρι να ψηθεί.
  3. Όσο ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε το γλάσο. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν πολύ καλά. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνουμε 5- 10 λεπτά να κρυώσει και απλώνουμε ομοιόμορφα το γλάσο.
  4. Τέλος το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε

Αν πάλι δεν θέλετε να φτιάξετε γλυκό, δείτε εδώ το αγιορείτικο τραγανό ψωμί των μοναχών με 3 υλικά.

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι και κανέλα

Ένα νοστιμότατο κέικ σοκολάτας,που δεν καταλαβαίνει κανείς πως είναι νηστίσιμο! Είναι πεντανόστιμο, έχει λίγα και φθηνά υλικά και έχει την γεύση της κανέλας με το πορτοκάλι που θα σας ξετρελάνει!

Υλικά

  • 350γρ. ζάχαρη
  • 450γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 50γρ. κακάο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 180ml σπορέλαιο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 1 φλιτζάνι νερό (θερμοκρασία βρύσης)
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 100γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για το γλάσο:

  • 200γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC και λαδώνετε ένα μέτριο ταψάκι διαστάσεων 25x35εκ. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά του κέικ εκτός από τα καρύδια.
  2. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού με το σπορέλαιο και το νερό. Ρίχνετε το μίγμα των υγρών στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύετε καλά με αβγοδάρτη. Κρατάτε μερικά καρύδια στην άκρη για τη διακόσμηση και ανακατεύετε τα υπόλοιπα στο μίγμα του κέικ μαζί με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα ανακατεύοντας με σπάτουλα.
  3. Αδειάζετε το τελικό μίγμα στο λαδωμένο ταψάκι και το βάζετε να ψηθεί στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μπήγετε το μαχαίρι σας στο κέντρο και να το βγάζετε καθαρό. Αν έχει πάνω του κολλημένη ζύμη όταν βγει, θέλει λίγο ακόμη ψήσιμο. Ξεφουρνίζετε το κέικ και το αφήνετε να κρυώσει.
  4. Τότε ετοιμάζετε το γλάσο: Λιώνετε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και ανακατεύετε μέσα το λάδι. Ρίχνετε το γλάσο πάνω από το κέικ σας και πασπαλίζετε με τα καρύδια.
  5. Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα από πάνω, το κέικ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Φτιάξτε ακόμα: Γλυκό με μόνο 2 υλικά - Έτοιμο σε 15 λεπτά

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share