Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πως να φτιάξετε νηστίσιμη και διατροφική μερέντα με υλικά που όλοι έχετε σπίτι

Δεν έχει ούτε λάδι!

29 Φεβρουαρίου 2020 13:40
Πως να φτιάξετε νηστίσιμη και διατροφική μερέντα με υλικά που όλοι έχετε σπίτι

Σας βρήκαμε τη συνταγή που θα λατρέψετε και δεν είναι άλλη από τη νηστίσιμη μερέντα. Θα την τρώτε την σαρακοστή αλλά και όλο τον χρόνο.

Η μερέντα είναι ένα γλύκισμα, η γεύση του οποίου μας συνοδεύει όλους από τα πρώτα χρόνια των παιδικών γευστικών μας ανακαλύψεων….

Σήμερα, σας προτείνουμε μια μερέντα διαφορετική… Μια μερέντα πιο υγιεινή, μια μερέντα νηστίσιμη και αλάδωτη, αφού είμαστε και σε περίοδο νηστείας.

Τόσο τα υλικά που θα χρειαστείτε, όσο και η τρόπος παρασκευής της είναι πολύ απλός.

Για να την φτιάξετε θα χρειαστείτε

  • 250 γρ. κακάο
  • 4 ποτήρια ζάχαρη ή εναλλακτικά 4 ποτήρια σιρόπι αγαύης για μια πολύ πιο υγιεινή και με λιγότερες θερμίδες εκδοχή της
  • 2,5 ποτήρια γάλα αμυγδάλου
  • 2 βανίλιες
  • 200 γρ. φουντούκια ψημένα
  • 2 κ.σ. ταχίνι, προτιμήστε ολικής άλεσης χωρίς προσθήκη αλατιού.

Πως θα παρασκευάσετε τη νηστίσιμη, αλάδωτη μερέντα:

  • Καταρχάς, περνάτε από το μπλέντερ τα φουντούκια.
  • Ακολούθως, ρίχντετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν για λίγα λεπτά.
  • Αφού τα υλικά σας πάρουν μια βράση, το μείγμα σας θα αρχίσει να πήζει λιγάκι. Το ανακατεύετε το κατεβάζετε από τη φωτιά και είναι έτοιμο να το αδειάσετε στο βαζάκι σας.
  • Φυσικά, μην κλείσετε το βαζάκι, μέχρι η μερέντα σας να κρυώσει.
  • Τόσο εύκολα, τόσο γρήγορα, φτιάξατε νηστίσιμη, αλάδωτη μερέτνα!
  • Και μια μικρή συμβουλή για το τέλος.
  • Μπορείτε αντί για φουντούκια να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα, καρύδια ή όποιον άλλο ξηρό καρπό εσείς προτιμάτε.

Αν ψάχνετε κι άλλες νηστίσιμες συνταγές, τότε δείτε και το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας!

Αφράτα και νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι: Η πιο συνταγή για την σαρακοστή!

Η σαρακοστή πλησιάζει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούμε από τα αγαπημένα μας φαγητά. Έτσι, λοιπόν, αντί να κάνεις τα κλασσικά μπιφτέκια στο φούρνο με τον κιμά, μπορείς να κάνεις νοστιμότατα μπιφτέκια λαχανικών. Εκτός του ότι είναι νηστίσιμα είναι επίσης θρεπτικά και είναι και ένας καλός τρόπος να “ξεγελάσεις” τα παιδιά σου για να φάνε λαχανικά.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνταγή είναι χωρίς λάδι που σημαίνει ότι δε θα ταλαιπωρηθείς καθόλου με το τηγάνι. Και επειδή είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει, θα είναι μια συνταγή που θα την κάνεις και πέρα από τις μέρες της νηστείας. Πάρε χαρτί και στυλό και σημείωσε τι θα χρειαστείς!

Πως να φτιάξεις νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 4 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κούπα αρακά
  • 1 κούπα καλαμπόκι
  • λίγο δυόσμο
  • αλάτι,
  • πιπέρι
  • κύμινο
  • τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση:

  • Πλύνε καλά τα καρότα και τις πατάτες και καθάρισε τα από την φλούδα. Σε μια κατσαρόλα με νερό ρίξε τα είτε ολόκληρα, είτε σε κομματάκια για να βράσουν.
  • Βράσε τα μέχρι να μαλακώσουν και να μπορούν να λιώνουν με την πίεση από το πιρούνι. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις αλάτι στο νερό!
  • Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράσε τον αρακά και το καλαμπόκι. Επειδή θέλουμε να κρατάν λίγο το καλαμπόκι και ο αρακάς, αντί να λιώνουν, για αυτό δεν τα βράζουμε όλα μαζί
  • Στην περίπτωση που έχεις καλαμπόκι σε κονσέρβα, τότε απλά βράσε μόνο τον αρακά.
  • Αφού έχουν βράσει όλα, με ένα μπλέντερ χειρός ή στο μούλτι, κάνε πουρέ τις πατάτες και τα καρότα.
  • Πρόσθεσε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον αρακά, το καλαμπόκι και την τριμμένη φρυγανιά και ζύμωσε απαλά. Στο τέλος πρόσθεσε και λίγο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι.

Ψήσιμο:

  • Σε ένα ρηχό ταψί στρώσε μια λαδόκολλα στον πάτο του και ξεκίνα να πλάθεις τα μπιφτέκια.
  • Αν δεις ότι είναι μαλακά πολύ, πρόσθεσε λίγη ακόμα φρυγανιά.
  • Βάλε τα να ψηθούν στον φούρνο στους 200 και στο γκριλ για περίπου 30 λεπτά.
  • Μόλις δεις ότι έχουν πάρει ένα ωραίο κοκκινωπό χρώμα, είναι έτοιμα!

Αν ψάχνετε νηστίσιμες συνταγές για την σαρακοστή που πλησιάζει, δοκιμάστε και το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά και γάλα

Μία εύκολη συνταγή: Νηστίσιμα κουλουράκια με λάδι και κανέλα!

Το Πάσχα είναι μια ευκαιρία να μπούμε στην κουζίνα με τα παιδιά και να ζυμώσουμε μαζί κουλουράκια. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει!

Αλλωστε Πάσχα χωρίς κουλουράκια δεν γίνεται. Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μας δίνει την πιο νόστιμη συνταγή για νηστίσιμα πασχαλινά κουλουράκια, ενώ με την ευκαιρία σας έχουμε και τα κολουράκια πορτοκαλιού!

Είναι με λάδι και κανέλα και εκτός από μυρωδάτα είναι και λαχταριστά.

Συστατικά:

½ κιλό αλεύρι και λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα σε σκόνη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 φλ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ανθρακική σόδα(υγρή)
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
σουσάμι για το πασπάλισμα

Οδηγίες:

Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

Χτυπάτε 1’-2’ στο μπλέντερ τη ζάχαρη με το λάδι, την ανθρακική σόδα, το κονιάκ, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ρίχνετε τα υλικά αυτά μέσα στο μπολ με το αλεύρι.

Ανακατεύετε το μείγμα στην αρχή με ένα κουτάλι. Κατόπιν ζυμώνετε προσθέτοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί για να αποκτήσετε μια ζύμη μάλλον σφιχτή και εύπλαστη.

Πλάθετε τη ζύμη σε κορδόνια πάχους μικρού δαχτύλου και φτιάχνετε κουλουράκια. Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί, τα πασπαλίζετε με σουσάμι και τα ψήνετε στους 175 ο C για 16’ περίπου.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share