Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τυρόπιτα της ανάγκης: Πανεύκολη ηπειρώτικη πίτα με λίγα υλικά!

Οικονομικά και γρήγορα!

4 Φεβρουαρίου 2020 08:13
Τυρόπιτα της ανάγκης: Πανεύκολη ηπειρώτικη πίτα με λίγα υλικά!

Κασότιπα… πια παραδοσιακή πανεύκολη πίτα της Ηπείρου, μια πίτα “ανάγκης” για τις δύσκολες εποχές που ζούσαν οι άνθρωποι στη περιοχή, αλλά ιδιαίτερα χορταστική και εξαιρετική γεύση, που δεν είναι τίποτα άλλο από έναν χυλό με αλεύρι, αυγά, γάλα και όταν δεν είχαν πολύ φέτα έβαζαν ελάχιστη και πρόσθεταν στη ζύμη γιαούρτι.

Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή με μπόλικη φέτα για μια υπέροχη και πεντανόστιμη κασόπιτα που σίγουρα θα απολαύσετε.

Υλικά συνταγής

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 γεμάτο κ.γ. ξερή μαντζουράνα, τριμμένη
4 αυγά, καλά χτυπημένα
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο (ή 100 γρ. βούτυρο + 100 γρ. λάδι)
500 ml χλιαρό γάλα
450 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τη μαντζουράνα.
Τα ανακατεύετε καλά, κάνετε στη μέση ένα πηγαδάκι και ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά, το μισό βούτυρο και το μισό γάλα και τα χτυπάτε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε ένα λείο μείγμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε σταδιακά όσο από το υπόλοιπο γάλα χρειαστεί προκειμένου να έχετε ένα χυλό πηχτό σαν μέλι.
Κρατάτε 1 χούφτα από τη θρυμματισμένη φέτα, την υπόλοιπη τη ρίχνετε στο μείγμα και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθεί ισομερώς.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Παίρνετε λίγο από το υπόλοιπο βούτυρο ή λάδι και αλείφετε ένα ταψί τετράγωνο ή στρογγυλό τέτοιου μεγέθους ώστε όταν αδειάσετε μέσα το χυλό, ο χυλός θα πρέπει να έχει ύψος περίπου 3 εκ.
Αδειάζετε το χυλό στο ταψί, πασπαλίζετε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα που κρατήσατε στην άκρη και περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο ή λάδι όλη την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνετε τη κασόπιτά σας στο προθερμασμένο φούρνο για περίιπου 40-45 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.

Κλασικά και αγαπημένα τυροπιτάκια!

Μετά τα αφράτα και εύκολα τυροπιτάκια, βρήκαμε μια συνταγή λίγο διαφορετική για... κλασικά και αγαπημένα τυροπιτάκια.

Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για τις μαμάδες που θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους είτε για πρωινό στο σχολείο είτε για απογευματινό ένα τυροπιτένιο σνακ.

Πάμε να δούμε την συνταγή:

Υλικά (για δύο ταψιά τυροπιτάκια)

1 γιαούρτι

1 κεσεδάκι (από το γιαούρτι) ελαιόλαδο

1 κεσεδάκι (από το γιαούρτι) με νερό και γάλα σε ίδιες ποσότητες (μισό+μισό)

1 φαρινάπ

1 φακελάκι μαγιά ξερή

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1/2 τυρί φέτα

3 αυγά

1 ασπράδι

λίγο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ

1 κρόκο αυγού

μία κουταλιά της σούπας γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ’ ένα μπολ αδειάζεις το αλεύρι, προσθέτεις και το αλάτι και τα ανακατεύεις να ενωθούν. Εν τω μεταξύ ζεσταίνεις ελαφρά το νερό με το γάλα. Μόλις ζεσταθεί ρίχνεις μέσα το φακελάκι μαγιάς και ανακατεύεις καλά για να διαλυθεί καλά η μαγιά. Στη συνέχεια και αφού πρώτα έχεις κάνει ένα λάκκο στο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι ρίχνεις μέσα το γάλα+νερό+μαγιά όπως και το κεσεδάκι με το λάδι και το γιαούρτι. Τα ζυμώνεις όλα μαζί για να ενωθούν τα υλικά. Αφήνεις στην άκρη τη ζύμη και σ’ ένα μπολ χτυπάς τα αυγά+ασπράδι, βάζεις πιπεράκι και τρίβεις τη φέτα. Το μείγμα είναι έτοιμο.

Στη συνέχεια παίρνεις τη ζύμη και κόβεις μικρά μπαλάκια. Καθένα απ’ αυτά τ’ ανοίγεις με πλάστη και μ’ ένα ποτήρι ή φλιντζάνι κόβεις τη ζύμη και τη γεμίζεις κάθε ζυμαράκι με τη γέμιση. Προτεινόμενο σχέδιο το κλασικό φεγγαράκι πατημένο στην άκρη με μικρό πιρούνι. Τα τοποθετείς σ’ ένα ταψί με λαδόκολλα, τα αλοίφεις με το μείγμα από γάλα και κρόκο αυγού και τα ψήνεις στους 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα να ροδοκοκκινήσουν.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share