Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Με αυτή την καταπληκτική συνταγή θα φτιάξετε τις πιο γευστικές πατάτες φούρνου που έχετε δοκιμάσει!

Θα σας ξετρελαίνει!

26 Ιανουαρίου 2020 13:55
Με αυτή την καταπληκτική συνταγή θα φτιάξετε τις πιο γευστικές πατάτες φούρνου που έχετε δοκιμάσει!

Με αυτή την καταπληκτική συνταγή θα φτιάξετε τις πιο γευστικές πατάτες φούρνου που έχετε δοκιμάσει!

Εάν είστε λάτρης της πατάτας, τότε μάλλον αυτή η συνταγή θα σας κλέψει την καρδιά.
Και το καλύτερο είναι πως είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.

Θα χρειαστείτε (για 6 μερίδες):

3 μεγάλες πατάτες
1/3 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ μουστάρδας
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ πιπέρι
3 1/2 κ.γ ελαιόλαδο
1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλλα
6 φέτες ζαμπόν
μερικά κλωνάρια από δεντρολίβανο

Οδηγίες:

Κόψτε τις πατάτες σε λεπτές φέτες και ανακατέψτε τις με την παρμεζάνα, το σκόρδο, την μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Βάλτε τις σε ένα ταψί για μάφιν, ανάμεσα από τις φέτες βάλτε στρώματα από μοτσαρέλλα και ζαμπόν και τελειώστε με λίγο τυρί.

Βάλτε ένα κλωνάρι δεντρολίβανο πάνω σε κάθε στοίβα και ψήστε στους 190 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά.

Δείτε αναλυτικά την συνταγή στο βίντεο που ακολουθεί:

Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από το τυρί που ψήνεται στον φούρνο; Δεν θα χρειαστεί να τους φωνάξετε να έρθουν για φαγητό. Θα καραδοκούν σαν τα αρπακτικά! Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα μας θυμηθείτε!

Η "χαρούμενη" τυρόπιτα της γιαγιάς Αναστασίας!

Το Athensmagazine.gr υποδέχεται την Κυριακή με τι άλλο; Με ένα ταψί ζεστή, λαχταριστή, πεντανόστιμη και... "χαρούμενη" τυρόπιτα!

Αυτή η συνταγή δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου και γι' αυτό έχει φροντίσει η γιαγιά Αναστασία που θέλει να κάνει τη ζωή σου εύκολη και παράλληλα νόστιμη! Δώσε βάση στις οδηγίες και μέσα σε μισή ώρα θα γεύεσαι την πιο ονειρεμένη τυρόπιτα! Αν πάλι θέλεις κάτι πιο "ιδιαίτερο" έχουμε να σου προτείνουμε την ιδανική συνταγή: Τυρόπιτα με σύκο!

Υλικά (ταψί 30 εκ. διάμετρος)

1 1/2 κιλό τυρί φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο (της τσαντίλας) ή ανθότυρο

8 – 9 μεσαία αβγά

3 – 4 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

αλάτι

πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβουμε το τυρί με τα χέρια μας μέχρι να γίνει λείο, χωρίς γρομπαλάκια. Χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά (ομελέτα) σε ξεχωριστό σκεύος και τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί. Ρίχνουμε το αλεύρι, ελάχιστο αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Αυτή η τυρόπιτα δεν έχει εντάσεις. Είναι απαλή και αφράτη, με γλυκιά επίγευση. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν μπορούμε να πλάσουμε το μείγμα σε μπαλάκια είμαστε εντάξει. Ίσως όμως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Προσοχή! Είναι φυσικό και επιθυμητό το μείγμα να κολλάει στα χέρια μας (λίγο πιο σφιχτό από το χυλό). Δηλαδή μόλις που θα μπορούμε να το σχηματοποιήσουμε.

Βήμα 2ο: Αλείφουμε ένα αντικολλητικό ταψί (μεγέθους 30 εκ. περίπου) με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια (τα “ματάκια”) και τα τοποθετούμε ένα ένα με τη σειρά στο ταψί, κολλητά μεταξύ τους. Σχεδόν όσο το μέγεθος ενός μεσαίου αβγού, ελάχιστα μικρότερα. Όταν ψηθούν θα φουσκώσουν.

Βήμα 3ο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, πάνω κάτω αντιστάσεις, στην 2η θέση αποκάτω, μέχρι να πάρει η τυρόπιτα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Να ροδίσει. Μην την παραψήσετε γιατί θα χάσει την υγρασία της και δεν θα είναι αφράτη. Θέλουμε να είναι και νόστιμη και όμορφη στην όψη. Άλλωστε, όπως λένε, πρώτα τρώει το μάτι και μετά το στομάχι.

Τρώγεται στο πρωινό αντί για ομελέτα, συνοδευτικό σε κυρίως γεύμα ή με σαλάτα ως κυρίως πιάτο. Δεν περιέχει πολλές θερμίδες και είναι χορταστική. Επιλέξτε τη για το Πασχαλινό σας τραπέζι και κάντε τους όλους να χαμογελούν!

Σημαντικές επισημάνσεις

Το φρέσκο ανάλατο αιγοπρόβειο τυρί, αυτό που λέμε της ¨τσαντίλας» είναι λίγο δυσεύρετο στις μέρες μας, αλλά αξίζει να το αναζητήσετε. Το ανθότυρο είναι θαυμάσια εναλλακτική λύση, το ίδιο και η φρέσκια ανάλατη μυζήθρα (η μυζήθρα ίσως έχει περισσότερα υγρά). Ότι κι αν επιλέξετε φροντίστε να είναι καλής ποιότητας και γευστικό διότι όλη η νοστιμάδα αυτής της συνταγής βρίσκεται στο τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.

Το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλά στραγγισμένο, χωρίς υγρά. Διαφορετικά θα γίνει νερουλό το μείγμα, δεν θα πλάθεται και θα χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό. Σε αυτή την τυρόπιτα, το αλεύρι είναι υποστηρικτικό και όχι βασικό συστατικό. Αν προσθέσετε πολύ αλεύρι, η τυρόπιτα ματάκια γίνεται “στουπί”, βαραίνει και καπελώνει την απαλή τυρένια γεύση της. Πρέπει να είναι αφράτη, να καταλαβαίνουμε τη γλύκα και το ιδιαίτερο άρωμα του φρέσκου τυριού. Προσοχή λοιπόν στο καλοστραγγισμένο τυρί!

Tip! Εάν το μείγμα δεν σας φτάσει για να γεμίσετε όλο το ταψί που επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε, σας έχω κολπάκι! Δημιουργήστε μια λωρίδα με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε την περιμετρικά γύρω από τα τελευταία “ματάκια” τυρόπιτας, σαν φράγμα, ώστε να σταθούν εκεί και να μην απλώσουν ενώ ψήνονται στον κενό χώρο του ταψιού.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share