Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τυρόπιτα με πράσο και λουκάνικο!

Δοκιμάστε την!

20 Νοεμβρίου 2019 11:04
Τυρόπιτα με πράσο και λουκάνικο!

Σας έχουμε μια τέλεια συνταγή για τυρόπιτα με πράσο και λουκάνικο! Με την ευκαιρία διαβάστε: Εκπληκτική μελοτυρόπιτα!

Υλικά

500γρ. φύλλο κρούστας ή 4 χειροποίητα φύλλα
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
3 πράσα μέτρια, καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα σε ροδέλα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
300γρ. φέτα τριμμένη
100γρ. γραβιέρα τριμμένη
2 λουκάνικα χωριάτικα σε κυβάκια
1/2 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αβγά
αλάτι
½ κουτ. γλυκού πιπέρι άσπρο

Εκτέλεση

Χωρίς πρόσθετο λοίπος, Σοτάρετε ελαφρά μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι τα κυβάκια του λουκάνικου και τα αφήνετε στη άκρη.
Βάζετε σε κατσαρόλα ρηχή ή σε βαθύ τηγάνι τα πράσα και προσθέτετε λίγο νερό. Σκεπάζετε με καπάκι να αχνιστούν και όταν εξατμιστεί το νερό αφαιρείτε το καπάκι, προσθέτετε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Τα σοτάρετε για μερικά λεπτά ακόμη και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αναμιγνύετε μέσα τα τυριά, τα λουκάνικα, τον μαϊντανό και τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Δοκιμάζετε για αλάτι και προσθέτετε ανάλογα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κρατάτε 6 φύλλα κρούστας ή 2 χειροποίητα στην άκρη για να καλύψετε την πίτα και τα σκεπάζετε με μια υγρή πετσέτα για να μη στεγνώσουν μέχρι να τα χρειαστείτε.
Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα σε στενόμακρο ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι κι αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί.
Αδειάζετε τη γέμιση από πάνω και ισιώνετε. Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και σκεπάζετε από πάνω με τα φύλλα που κρατήσατε, αλείφοντας κάθε φορά με βούτυρο λιωμένο. Χαράζετε την πίτα με μυτερό μαχαίρι κατά μήκος σε 4-5 λωρίδες.
Βρέχετε ελαφρά τα φύλλα της πίτας και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Την αφήνετε λίγο να κρυώσει, κόβετε κομμάτια εκεί που χαράξατε και τη σερβίρετε.

Τυρόπιτα της στιγμής!

Το Athensmagazine.gr βρήκε για σας μια μοναδική συνταγή για τυρόπιτα της στιγμής. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι μόνο 5.

Με την ευκαιρία δείτε και αυτή την συνταγή: Εύκολη τυρόπιτα έτοιμη σε 30 λεπτά!

Υλικά:

-500 γρ. τυρί φέτα
-250 γρ. λιωμένο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα φύλλων
-500 γρ. φύλλο κρούστας
-3 αυγά
-250 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Λιώνετε το βούτυρο και βουτυρώνετε καλά ένα μακρόστενο πυρέξ 25×35 εκ. Σε ένα μπολ θρυμματίζετε τη φέτα με τα χέρια σας και την αφήνετε στην άκρη.

Διπλώνετε το ένα φύλλο κρούστας στη μέση το απλώνετε στη βάση του ταψιού, το βουτυρώνετε και το πασπαλίζετε με 1 χούφτα περίπου θρυμματισμένη φέτα. Από πάνω τοποθετείτε άλλο ένα φύλλο διπλωμένο στη μέση ελαφρώς τσαλακωμένο, το βουτυρώνετε και πασπαλίζετε από πάνω άλλη 1 χούφτα περίπου θρυμματισμένης φέτας.

Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με στρώσεις φύλλου διπλωμένου και ελαφρώς τσαλακωμένου, αλειμμένο με βούτυρο και πασπαλισμένο με φέτα μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η φέτα. Το τελευταίο διπλωμένο φύλλο που θα βάλετε στην επιφάνεια δεν θα το διπλώσετε αλλά θα πιέσετε τις άκρες του με το πινέλο βουτυρώματος προς τη βάση του ταψιού περιμετρικά. Με την ευκαιρία δείτε και αυτή την συνταγή: Γρήγορη τυρόπιτα σουφλέ!

Βουτυρώνετε καλά την επιφάνεια της πίτας και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τη πίτα σας σε κομμάτια. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο που σας περίσσεψε από το άλειμμα, τα χτυπάτε με το σύρμα να αναμιχθούν καλά και περιχύνετε ομοιόμορφα τη πίτα σας.

Την αφήνετε να απορροφήσει καλά το μείγμα γάλακτος και μετά τη ψήνετε στο καλά προθερμασμένο φούρνο για 45-55 λ περίπου. ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος πάντα εξαρτάται από το κάθε φούρνο. Όση διατηρήσετε στο ψυγείο να τη ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε τοστιέρα πριν τη καταναλώσετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share