Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πίτσα στο τηγάνι με ζύμη πατάτας, ζαμπόν και τυρί!

Τέλεια!

7 Οκτωβρίου 2019 15:41
Πίτσα στο τηγάνι με ζύμη πατάτας, ζαμπόν και τυρί!

Μια πανεύκολη συνταγή για μια υπέροχη, πρωτότυπη πίτσα με αφράτη, πεντανόστιμη ζύμη πατάτας, με γέμιση ζαμπόν και τυρί στο τηγάνι ή και στο φούρνο αν προτιμάτε. Ένα εξαιρετικό έδεσμα που είναι δύσκολο να αντισταθείς ή να αρκεστείς σε ένα μόνο κομμάτι.

Υλικά συνταγής

Για τη ζύμη πατάτας:

500 γρ. πατάτες
120 γρ. αλεύρι
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
αλάτι
3 κ.σ. τυρί τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα
Για τη γέμιση:
5 φέτες ζαμπόν
6 φέτες τυρί μοτσαρέλα ή έμενταλ ή τσένταρ
2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, για βούρτσισμα της επιφάνειας

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζετε τις φλούδες από τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζετε, τις τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ και τις πολτοποιείτε σε πουρέ. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι, το τριμμένο τυρί, το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη.

Παίρνετε ένα τηγάνι διαμέτρου 24 εκ. και το στρώνετε στη βάση και τα τοιχώματά του με χαρτί ψησίματος. Τοποθετείτε μέσα τη μισή ζύμη πατάτας και την απλώνετε ισομερώς, με αλευρωμένα χέρια, στη βάση του τηγανιού. Στρώνετε από πάνω τις φέτες ζαμπόν και τυριού.(βλέπε πιο κάτω φωτογραφίες με την εκτέλεση της συνταγής.)

Στρώνετε στο πάγκο εργασίας σας χαρτί ψησίματος, τοποθετείτε στο κέντρο της την άλλη μισή ζύμη πατάτας και με αλευρωμένα χέρια την ανοίγετε 1-2 εκ. μεγαλύτερη από τη προηγούμενη. Τη τοποθετείτε πάνω από το ζαμπόν και το τυρί και τη “σφραγίζετε” γύρω γύρω περιμετρικά με τη κάτω ζύμη, ώστε να “θωρακιστεί” καλά το τυρί και το ζαμπόν.
Τοποθετείτε το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σας, σε μέτρια φωτιά, μαζί με το χαρτί ψησίματος στο κάτω μέρος και το τηγανίζετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά από τη κάτω πλευρά.

Όταν είναι έτοιμο από τη κάτω πλευρά, σκεπάζετε από πάνω τη πίτσα με το δεύτερο χαρτί ψησίματος που χρησιμοποιήσατε για το επάνω μέρος που σκεπάσατε το μείγμα, και με το καπάκι τη γυρίζετε και από την άλλη πλευρά. Ψήνετε και από αυτή τη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τη βγάζετε από τη φωτιά τη βουρτσίζετε με το βούτυρο και τη σερβίρετε ζεστή.

Εναλλακτικά: Μπορείτε, αντί να τη τηγανίσετε, να ψήσετε τη πίτσα σας σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 15 λ ή μέχρι να ροδίσει.

Πίτσα σπέσιαλ με φρέσκα υλικά!

To Athensmagazine.gr ψάχνει τις καλύτερες συνταγές για εσάς και την οικογένεια σας! Πλησιάζει Σαββατοκύριακο και η ιδανική συνταγή για την παρέα σας είναι πίτσα σπέσιαλ με φρέσκα υλικά!

Το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για να βάλετε στην πίτσα φρέσκα υλικά και να δώσετε έτσι έξτρα αρώματα! Αν θέλετε γλυκό μετά μπορείτε να φτιάξετε γλυκιά πίτσα!

Υλικά:

για την ζύμη:
4 κούπες αλεύρι για όλες της χρήσεις
1 φακελάκι μάγια
10 κ.σ. γάλα
1 αυγό
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση:
400 γρ. τυρί γκούντα
200 γρ. ζαμπόν
100 γρ. φρέσκα μανιτάρια
1 πιπεριά
πελτέ ντομάτας
λίγο ρίγανη
Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε την ζύμη μας πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

Την απλώνουμε πάνω σε ένα τραπεζι και την πλάθουμε με τον πλάστη στα μέτρα του δικού μας ταψιού.

Αφού τη φορμάρουμε στο ταψί μας, αλείφουμε την ζύμη μας με τον πελτέ ντομάτας έχοντας αφήσει ένα μικρό κενό γύρω γύρω. Ρίχνουμε από πάνω τη ρίγανη (όσοι θέλετε μπορείτε να ρίξετε 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο). Βάζουμε λίγα κομμάτια τυρί και λίγα κομμάτια ζαμπόν. Μετά καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της σάλτσας με τριμένο τυρί και βάζουμε όλα τα υλικά μας, κατά προτίμηση ψιλοκομμένα.

Ψήνουμε για 35' στους 180 με 200 βαθμούς.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share