Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

Μαρμελάδα λεμόνι για να τους καταπλήξετε όλους!

Πανεύκολη συνταγή με απλά υλικά!

14 Ιουνίου 2019 15:01
Μαρμελάδα λεμόνι για να τους καταπλήξετε όλους!

Το καλοκαίρι έφτασε και αν αγαπάτε τις μαρμελάδες και θέλετε να φτιάξετε μια διαφορετική από την συνηθισμένη τότε δείτε αυτή την συνταγή που σας προτείνουμε!

Η μαρμελάδα λεμόνι μπορεί να σας ακούγεται περίεργη αλλά είναι πολύ νόστιμη και δροσιστική! Μπορείτε να την βάλετε και σαν γέμιση σε μια τάρτα!

Υλικά:

Συνταγή μαρμελάδα

ζάχαρη
νερό
τρίφτης χειρός
τουλπάνι ή τούλι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε. Με έναν τρίφτη χειρός ξύνουμε τα λεμόνια και κρατάμε το ξύσμα τους (Μπορούμε να το βάλουμε σε θήκες για παγάκια στην κατάψυξη ή να το αφήσουμε να στεγνώσει και να το φυλάξουμε σε καθαρό βαζάκι στο ψυγείο για επόμενες χρήσεις).

Πλένουμε ξανά τα λεμόνια και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει μέχρι πάνω. Τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού και συνεχίζουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου να δούμε ότι έχουν μαλακώσει. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμη. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή μεγάλο μπολ με μαι τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μόλις μπορούμε να τα χειριστούμε, τα κόβουμε στη μέση και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούμε όλο τα εσωτερικό τους το οποίο μεταφέρουμε πάνω σε τουλπάνι ή τούλι που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα μπολ (το εσωτερικό τους μαζί με τα κουκούτσια θα αποτελέσει πηγή πηκτίνης). Μόλις τελειώσουμε, το δένουμε καλά και το αφήνουμε να μας περιμένει.

Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις φλούδες (σαν σπιρτόξυλα). Ζυγίζουμε τις φλούδες. Εγώ είχα περίπου 1 κιλό φλούδες.

Σε κατσαρόλα βαθιά βάζουμε 500 ml νερό και 1½ κιλό ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε τις φλούδες και το τουλπάνι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ξαφρίζοντας (απαραίτητο για να πάρουμε διαυγή μαρμελάδα). Μόλις η μαρμελάδα δέσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά αφαιρούμε το τουλπάνι στύβοντας το και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Άμεσα θα την χρησιμοποιούσα σε μια πάστα φλώρα ή σε μια άλλη τάρτα ή και σε τσιζκέικ. Άνετα μπορεί κάποιος να την φάει κι ως γλυκό - μόλις δοκιμάστηκε από τον επίσημο δοκιμαστή του σπιτιού.

Μαρμελάδα φράουλα πανεύκολη!

Συνταγή μαρμελάδα

Η αγαπημένη των παιδιών... κάθε ηλικίας με γεύση ακαταμάχητη όταν είναι σπιτική. Φτιάξτε υπέροχη μαρμελάδα με φράουλα που θα λατρέψετε. Η πιο γρήγορη συνταγή!

Υλικά συνταγής

Συνταγή μαρμελάδα

1 κιλό φράουλες (ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες)
730 γρ. ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού νερό
1 λεμονιού το χυμό

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε τις φράουλες, τις σκουπίζετε και αφαιρείτε το πράσινο κοτσάνι με τα φυλλαράκια τους. Αν είναι μικρές τις αφήνετε όπως είναι, αν είναι μεγάλες τις κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύετε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 5 λ περίπου.

Ρίχνετε τις φράουλες στο σιρόπι και τις βράζετε για 5 λ μέχρι να βγάλουν τους χυμούς τους. Αφαιρείτε τον αφρό, που δημιουργείτε στην επιφάνεια του σιροπιού με τρυπητή κουτάλα.

Βγάζετε τις φράουλες και τις αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε στη κατσαρόλα το χυμό λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να πάρει πάλι 1-2 βράσεις ακόμη. Ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα τις φράουλες και τις βράζετε για 5-6 λ ακόμα μέσα στο σιρόπι.

Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη μαρμελάδα, σκεπασμένη με πετσέτα κουζίνας, για 12 ώρες τουλάχιστον μέχρι να κρυώσει καλά.

Σημείωση: Μπορείτε να κρατήσετε τη μαρμελάδα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρώντας τη σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο σας.

Για εσάς που νηστέυετε σας έχουμε υπέροχο νηστίσιμο σουφλέ!

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share