Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Υπέροχο νηστίσιμο σουφλέ!

Είναι τέλειο!

24 Απριλίου 2019 10:40
Υπέροχο νηστίσιμο σουφλέ!

Είναι περίοδος νηστείας αλλά το Athensmagazine.gr ψάχνει και βρίσκει για εσάς τις καλύτερες συνταγές! Μην χάνετε χρόνο για να φτιάξετε το υπέροχο νηστίσιμο σουφλέ! Και αν θέλετε κάποιο γλυκό σας προτείνουμε: σκαλτσούνια με λουκούμι νηστίσιμα!

Υλικά:

4 μεγάλες πατάτες
3 μεγάλα κολοκύθια
3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι-πιπέρι

Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ

600 ml νερό
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κύβος νοστιμιάς λαχανικών για ζωμό (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε 600 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών)
6 κουτ.σ.αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουτ.σ. κοφτή φυτική μαργαρίνη
1/2 κουτ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

νηστίσιμο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε τα λαχανικά κατά 2/3. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε καλά. Σ' αυτό το σημείο μπορούμε να κρατήσουμε 600 ml από το νερό τους για να το χρησιμοποιήσουμε στην μπεσαμέλ.

Στα 600 ml νερό ή το ζουμί που κρατήσαμε από το βράσιμο των λαχανικών, διαλύουμε τον κύβο νοστιμιάς.
Χωριστά, σε μια μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας έως ότου αρχίζουν βγαίνουν φουσκάλες. Αμέσως ρίχνουμε όλο μαζί το ζωμό που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να πήξει η μπεσαμέλ (γίνεται σχεδόν αμέσως οπότε χρειάζεται προσοχή να μην μας κολλήσει). Μόλις πήξει ρίχνουμε και τη μαργαρίνη ανακατεύοντας για να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Κόβουμε τη μισή ποσότητα από τα λαχανικά μας κατά μήκος σε χοντρά κομμάτια και τα στρώνουμε σε ένα πυρέξ ή ταψάκι.

Σκορπάμε το μισό μαϊντανό το μισό σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα μπεσαμέλ και λίγο από το τριμμένο νηστίσιμο τυρί (εάν θέλουμε).

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στρώνοντας από πάνω τα υπόλοιπα κομμένα λαχανικά και μυρωδικά και την υπόλοιπη μπεσαμέλ...Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε και από πάνω λίγο από το τριμμένο νηστίσιμο τυρί (σε περιόδους χωρίς νηστεία μπορούμε να πασπαλίσουμε κανονικό τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας π.χ. κεφαλοτύρι, γκούντα, ρεγκάτο κλπ)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς των αντιστάσεων για 30-45 λεπτά ή έως ότου πάρει χρώμα η επιφάνεια του φαγητού (μην περιμένετε να γίνει και πολύ...ροδαλό καθώς η σύσταση των υλικών είναι τέτοια που δεν το επιτρέπει. Αφήστε το 10' λεπτά να σταθεί εκτός φούρνου και πριν το σερβίρισμα!

Η πιο εύκολη συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα!

Το παραδοσιακό πιάτο μετά την Ανάσταση είναι ένα και εμείς έχουμε την κλασική συνταγή για μαγειρίτσα.

Είναι μια ανοιξιάτικη σούπα, το πρώτο πιάτο μετά το «Χριστός Ανέστη» και το... ορεκτικό των Χριστιανών στα εδέσματα του Πάσχα που θα ακολουθήσουν την Κυριακή της Ανάστασης.

Η μαγειρίτσα γεμίζει το τραπέζι σε κάθε ελληνικό σπίτι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και το μυστικό της κρύβεται κατά κύριο λόγο στα φρέσκα και αγνά υλικά.

Υλικά

1 αρνίσια συκωταριά (περίπου 1 κιλό)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο μαρούλι
1 ματσάκι άνηθο
1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
1 ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι και πιπέρι

Για το αυγολέμονο: 2 αυγά

Το χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Βάζουμε τη συκωταριά, που έχουμε καθαρίσει καλά, σε αλατισμένο νερό να βράσει. Τη ζεματάμε για 10’ λεπτά περίπου, αποσύρουμε από τη φωτιά και καθαρίζουμε περιττά λίπη και σκληρά κομμάτια. Κόβουμε σε κομμάτια

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, ξερό κρεμμύδι, κρεμμυδάκια φρέσκα και τη συκωταριά για 5-6 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό ακόμη. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10’ λεπτά

Χοντροκόβουμε το πλυμένο μαρούλι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζοντας και αφήνοντας να μαραθεί για μερικά λεπτά.

Αφού μαραθεί το μαρούλι, προσθέτουμε τον άνηθο και το ρύζι.

Συμπληρώνουμε με 1/12 λίτρο ζεστό νερό (ή αν προτιμάτε ζωμό) αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σκεπασμένο να σιγοβράσει για μισή ώρα με 45’ λεπτά.

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το λεμόνι να ενωθούν. Προσθέτουμε σιγά, σιγά και με σταθερή ροή ζωμό από το φαγητό, ανακατεύοντας διαρκώς να πάρει θερμοκρασία το αυγολέμονο. Αφού ζεσταθεί καλά το μείγμα το γυρίζουμε στην κατσαρόλα και ανακινούμε καλά.

Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή.

Παράλληλα, δείτε μία ακόμη πασχαλινή συνταγή για κουλουράκια βουτηγμένα σε σοκολάτα!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share