Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Η κορυφαία συνταγή για ελιόψωμο ολικής άλεσης!

Δοκιμάστε την!

1 Απριλίου 2019 18:55
Η κορυφαία συνταγή για ελιόψωμο ολικής άλεσης!

Η απόλυτη συνταγή για όσου ψάχνουν να φτιάξουν κάτι που να μπορούν να φάνε την περίοδο της νηστείας και να είναι νόστιμο και διαφορετικό. Φτίαξτε κι εσείς την παρακάτω συνταγή για ελιόψωμο ολικής άλεσης!

Συστατικά

1 ½ φλιτζάνι ελιές μαύρες ροδέλες
2 μικρά ξερά κρεμμύδια ή 1 μεγάλο
2 κ.σ ξερό θυμάρι
250 γρ. αλεύρι χωριάτικο
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
3 κ.γ μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ αλάτι (ανάλογα και με το πόσο αλμυρές είναι οι ελιές)
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
150 γρ. φέτα σπασμένη με τα χέρια
μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις ελιές και τη φέτα και αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε κατά μήκος στη μέση τα κρεμμύδια και το κάθε μισό το κόβουμε σε λεπτές κάθετες φέτες.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μόλις ζεσταθεί το τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια με μία πρέζα ζάχαρη.
Αρχίζουμε να καραμελώνουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συχνά με μία κουτάλα μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα, όχι όμως να καούν.
Αφού ετοιμαστούν, τα ρίχνουμε στο μπολ με τις ελιές.
Προσθέτουμε και το ξερό θυμάρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα 2 αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ και ½ κ.γ. αλάτι.
Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση για να τοποθετήσουμε τα υγρά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και αφού τα ανακατέψουμε όλα μαζί , ρίχνουμε και το μείγμα με τις ελιές.
Ανακατεύουμε καλά. Μη φοβηθείτε αν δείτε ότι η ζύμη είναι αρκετά υγρή.
Αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 30 εκ. και απλώνουμε μέσα το μείγμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Μόλις ψηθεί , αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί το ψωμί για 5 λεπτά και το γυρίζουμε πάνω σε μία σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε

Νηστίσιμα pancakes με ταχίνι!


Λατρεύετε τα pancakes αλλά νηστεύετε; Εμείς, σας έχουμε pancakes με ταχίνι, τα οποία και θα λατρέψετε! Δείτε μία πεντανόστιμη συνταγή!

Αν θέλετε να τα ετοιμάσετε μόλις ξυπνήσετε το επόμενο πρωί, σιγουρευτείτε αποβραδίς πως έχετε τα παρακάτω υλικά στην κουζίνα σας:


½ φλυτζ. ταχίνι με μέλι

1 ½ φλυτζ. αλεύρι

1 ½ κ.σ. μπέικιν πάουντερ

¼ κ.σ. μπέικιν σόδα

1 κ.γ. αλάτι

1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)

¾ φλυτζ. γάλα

βούτυρο

μέλι

σιρόπι

μαρμελάδα

φρούτα

Βέβαια, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι και δεν νηστεύουν. Έτσι κι εμείς σας έχουμε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή: Pancakes γεμιστά με πραλίνα φουντουκιού!

Για αρχή θα χρειαστεί να προετοιμάσουμε τη ζύμη για τα pancakes, ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, το λαχταριστό ταχίνι Όλυμπος με μέλι και το αυγό αφού το έχουμε χτυπήσει ελαφρά. Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, αναμειγνύουμε καλά το μείγμα μας.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τις δύο κουταλιές από βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει καλά. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας ρίχνουμε προσεκτικά λίγο από το αρχικό μας μείγμα στο τηγάνι. Περιμένουμε να φουσκώσει και να ροδίσει η μία πλευρά για να γυρίσουμε το pancake μας από την ανάποδη. Αφαιρούμε κάθε κομμάτι όταν έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα και από τις δύο πλευρές.

Για να σερβίρουμε ή να… σερβιριστούμε τα pancakes, τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, προσθέτοντας ενδιάμεσα τους λίγο βούτυρο και δημιουργώντας μία «στοίβα». Τέλος, γαρνίρουμε το πιάτο μας με φρούτα εποχής, μαρμελάδα, μέλι ή κάποιο σιρόπι της αρεσκείας μας.

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο Athensmagazine.gr.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share