Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

H πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για μελιτζάνες κοκκινιστές σε κατσαρόλα!

Μια εύκολη συνταγή, με απλά υλικά!

22 Μαρτίου 2019 12:41
H πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για μελιτζάνες κοκκινιστές σε κατσαρόλα!

Μελιτζάνες κοκκινιστές με σάλτσα ντομάτας στη κατσαρόλα, με απλά μεσογειακά υλικά. Ένα χορταστικό πιάτο για να το απολαύσετε σκέτο με ζεστό ψωμί και το κρασάκι σας στις περιόδους νηστείας ή να προσθέσετε τυρί φέτα προς το τέλος του βρασίματος ή και φρέσκια με το σερβίρισμα.

Ακόμα μια συνταγή που σίγουρα θα σας αρέσει είναι Μελιτζάνες με στρώσεις ντομάτας και τυριών στο φούρνο!

Υλικά συνταγής
1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή κομμένες σε μικρά καρεδάκια (αν οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους αντικαταστήστε τες με 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ)
2 κοφτές κ.σ. ντοματοπελτέ, αραιωμένος σε 400 ml ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
1 κ.γ. ζάχαρη
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3-4 κόκκους μπαχάρι
αλάτι πιπέρι
1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο
100 γρ. Φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια τους και κόβετε τη κάθε μελιτζάνα σε 8 κομμάτια, πρώτα στη μέση κάθετα σταυρωτά (4 μακρόστενα κομμάτια) και μετά οριζόντια στη μέση. Τα αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λ να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Εν τω μεταξύ, τρίβετε στο τρίφτη τις ντομάτες και αραιώνετε το πελτέ σε καυτό νερό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες, σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τες με ξύλινη κουτάλα απ όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρά. (Οι μελιτζάνες θα “πιούν” αμέσως το λάδι. Μη προσθέσετε άλλο απλά γυρίστε τες συχνά να μη κολλήσουν). Τις αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και τις μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ.
Ρίχνετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μελώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, το μπαχάρι και το πελτέ αραιωμένο στο ζεστό νερό και αφήνετε τη σάλτσα να πάρει 1-2 βράσεις.
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά (να σταματήσει ο βρασμός), αφαιρείτε το μπαχάρι, προσθέτετε τις σοταρισμένες μελιτζάνες, αλατοπιπερώνετε και ανακινείτε απαλά τη κατσαρόλα. Ξαναβάζετε τη κατσαρόλα στο μάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζετε το φαγητό σας με μισοσκεπασμένη τη κατσαρόλα για 30-40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και δέσει καλά η σάλτσα.
Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Περίπου 5 λ πριν το τέλος του βρασίματος προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό και τη φέτα (προαιρετικά). Σερβίρετε ζεστές τις μελιτζάνες σας.

Μελιτζάνες στο φούρνο με τυρί!

Αν έχετε πάει στη λαϊκή ή έχετε αγοράσει από του σούπερ μάρκετ 2-3 μελιτζάνες και πολύχρωμες πιπεριές, τότε με λίγη φέτα, λίγο κεφαλοτύρι, σάλτσα ντομάτας με λίγο κρεμμύδι φτιάχνετε ένα πιάτο με μελιτζάνες στο φούρνο σκέτο όνειρο.

Δείτε πως γίνεται!

Υλικά
1-2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 μικρά κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
χοντρό αλάτι
λίγο μαϊντανό
λίγο δυόσμο
λίγη καυτερή πιπεριά
100 γρ. φέτα
100 γρ. κεφαλοτύρι
1 συσκευασία τριμμένης ντομάτας ή 2-3 ώριμες ντομάτες για τρίψιμο

Εκτέλεση Συνταγής
Αρχικά, ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι. Δηλαδή τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για 10-20 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους.

Έπειτα, ξεπλένουμε καλά και οι μελιτζάνες είναι έτοιμες για μαγείρεμα.

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες. Δεν θέλουμε να καούν! Μόλις μαλακώσουν, αφαιρούμε τα κομμάτια ένα-ένα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας, για να «φύγει» το πολύ λάδι.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και ετοιμάζουμε ένα τηγάνι όπου τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με τις πιπεριές. Εναλλακτικά αν θέλουμε πιο «πλούσια» σάλτσα κόβουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε φέτες...

Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι και η πιπεριά, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, μισό κουταλάκι ζάχαρη, λίγο αλάτι, δυόσμο και μαϊντανό τριμμένο.

Ανακατεύουμε καλά τη σάλτσα και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «δέσει».

Σε ένα πυρέξ, στρώνουμε τις τηγανιτές μελιτζάνες μας, χοντρό αλάτι, τυρί φέτα και τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.

Τέλος, πασπαλίζουμε το πυρέξ με μπόλικο κεφαλοτύρι και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20 λεπτά περίπου.

Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share