Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

Η πιο νόστιμη συνταγή για κεφτεδάκια- Πως να σας βγούν ζουμερά!

Είναι το εθνικό μας σνακ!

21 Μαρτίου 2019 19:44
Η πιο νόστιμη συνταγή για κεφτεδάκια- Πως να σας βγούν ζουμερά!

Ένα από τα πρώτα φαγητά που συνδέσαμε με το τάπερ. Ο τηγανητός κεφτές κάνει στόματα να ανοίγουν, μάτια να κλείνουν από απόλαυση και πιρούνια να δίνουν μάχη για τον τελευταίο. Σας αποκαλύπτουμε τα μυστικά του.

Τον βλέπουμε να κυκλοφορεί σε παιδικά πάρτι, αλλά και σε κυριακάτικα τραπέζια. Τρώγεται και σαν σνακ, και σαν υλικό μέσα σε σάντουιτς, αλλά και σαν κυρίως πιάτο με ρύζι ή μακαρόνια (ποιος δεν έχει νιώσει τις αισθήσεις του στα ύψη τρώγοντας μακαρόνια με κόκκινα σάλτσα και κεφτέδες;).

Ο κεφτές ή αλλιώς τα κεφτεδάκια είναι ένα από τα πιο απολαυστικά και εύκολα μας φαγητά, αλλά ταυτόχρονα κι ένα από τα πιο δύσκολα να πετύχει κανείς στην υφή.


Οι περισσότερες παραδοσιακές μαγείρισσες έχουν τα δικά τους μυστικά για να τον πετύχουν όπως ακριβώς πρέπει: τραγανό στην κρούστα, ζουμερό στο εσωτερικό. «Κλέψαμε» μερικά από αυτά για τη μέρα που θα θελήσετε να κάνετε τη δική σας ηρωική προσπάθεια.

Η πιο νόστιμη συνταγή για κεφτεδάκια- Πως να σας βγούν ζουμερά!

Άλλη μια πεντανόστιμη συνταγή είναι τα Κεφτεδάκια με πατάτες γιαχνί στη κατσαρόλα!

Η βασική συνταγή είναι η εξής: 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, 1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 1 αυγό, αλάτι, πιπέρι, 1/2 ντομάτα, 1 κρεμμύδι, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.γ. ρίγανη, 1/2 ματσάκι μαϊντανός, 1/2 ματσάκι δυόσμος, 1 κουτ. γλυκού ξίδι, αλεύρι για το πανάρισμα και λάδι για το τηγάνισμα.


Τα ανακατεύετε όλα αυτά σε ένα μεγάλο μπολ. Πλάθετε, τα περνάτε από το αλεύρι και ύστερα τα τηγανίζετε. Πάμε τώρα να δούμε τα επιμέρους. Δηλαδή τις λεπτομέρειες στο ζύμωμα και το τηγάνισμα που θα κάνουν τη διαφορά.

1. Ζυμώστε αρκετά. Όσο περισσότερο, τόσο πιο αφράτα. Ο ιδανικός χρόνος είναι 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.

2. Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές της σούπας σόδα-αναψυκτικό.Χάρη στο ανθρακικό που περιέχει, μαλακώνει τις ίνες του κρέατος και αφρατεύει το μίγμα.


3. Μουσκέψτε το ψωμί. Έτσι η υγρασία απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα και δεν χάνεται στο τηγάνισμα.

4. Ραντίστε με νερό. Την ώρα που το ζυμώνετε ρίξτε μερικές σταγόνες νερό για πιο μαλακό αποτέλεσμα.

5. Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι αρκετά νωπό ώστε να κολλάει ελαφρώς στα χέρια, αλλά να μπορεί να σχηματιστεί σε μπαλάκια.

6. Αφού ζυμώσετε αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Έτσι τα αρώματα θα ενσωματωθούν καλύτερα στη γεύση του.

Κεφτεδάκια σε σάλτσα αραμπιάτα με ριγκατόνι!

Υπέροχα, πεντανόστιμα κεφτεδάκια σε σάλτσα αραμπιάτα με ζυμαρικό ριγκατόνι. Μια εύκολη συνταγή για ένα από τα καλύτερα γεύματα ζυμαρικών που μπορείτε να σερβίρετε στο καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο.

Ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο που σίγουρα θα απολαύσουν όσοι το γευτούν

Υλικά συνταγής
1 πακέτο ζυμαρικό ριγκατόνι (με ρίγες)
αλάτι
τριμμένο τυρί παρμεζάνα για πασπάλισμα
Για τα κεφτεδάκια:
450 γρ. κιμάς χοιρινός
450 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
3/4 φλ. τριμμένη φρυγανιά
2 αυγά
1 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένα
2 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο
αλάτι πιπέρι
Για τη σάλτσα αραμπιάτα:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ρίγανη
1-2 πρέζες κόκκινες νιφάδες τσίλι
1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί (Merlot)
600 γρ. πολτοποιημένες φρέσκες ώριμες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ, πολτοποιημένα στο multi
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
1 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
1-2 κ.σ. καυτερή σάλτσα (σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
10 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώνετε ή τοποθετείτε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου σας.
Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για του κεφτέδες και τα ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να αναμιχθούν πολύ καλά. Στη συνέχεια τα πλάθετε σε μικρά μπαλάκια 2,5-3 εκ. (50 κεφτεδάκια περίπου) τα τοποθετείτε στο ταψί και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ περίπου, ανάλογα με το μέγεθός τους, ή μέχρι να ψηθούν.
Για τη σάλτσα αραμπιάτα: Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 5-6 λ ή μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και πάρει χρώμα (χωρίς να καεί). Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 λ ακόμα να βγάλει το άρωμά του.


Προσθέτετε τη ρίγανη και τις νιφάδες τσίλι, ανακατεύετε, ρίχνετε και το κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 3-4 λ. Προσθέτετε τις ντομάτες, το πελτέ, το ζωμό κοτόπουλου, τη καυτερή σάλτσα, τα φύλλα βασιλικού και αλατοπίπερο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σάλτσα για 12-13 λ περίπου.
Μέχρι να γίνει η σάλτσα βράζετε το ριγκατόνι, σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν σας αρέσουν τα ζυμαρικά σας αλ τέντε, τα βράζετε 2 λ λιγότερο από τον αναγραφόμενο στη συσκευασία χρόνο.
Όταν περάσουν τα 12-13 λ βρασίματος της σάλτσας, προσθέτετε και τα ψημένα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και σιγοβράζετε για 10 λ επιπλέον. Στραγγίζετε το ριγκατόνι, το σερβίρετε, το περιχύνετε με τη σάλτσα, απλώνετε από πάνω τα κεφτεδάκια, πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα, γαρνίρετε με το ψιλοκομμένο βασιλικό και … καλή σας όρεξη!!!

Διαβάστε περισσότερες συνταγές απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share