Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Όταν η Μαρίζα Κωχ τραγούδησε για την εμπόλεμη Κύπρο στη Eurovision του 1976 αλλά η Ευρώπη "έκλεισε" τα αυτιά της

Μία ηρωική ερμηνεία 46 χρόνια πριν τους KALUSH ORCHESTRA

15 Μαΐου 2022 14:52
Όταν η Μαρίζα Κωχ τραγούδησε για την εμπόλεμη Κύπρο στη Eurovision του 1976 αλλά η Ευρώπη
Από Ανθή Κουρεντζή

Η φετινή Eurovision είχε αδιαμφισβήτητα ένα μήνυμα και αυτό είναι "ειρήνη". Το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης που δεν ήταν άλλο από την Ουκρανία και τους KALUSH ORCHESTRA με το τραγούδι "Stefania" κατάφερε να ανέβει στη κορυφή της Ευρώπης.

Μπορεί για αρκετούς να μην ήταν το τραγούδι που άξιζε μουσικά τη πρωτιά, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, επρόκειτο για μία συμβολική νίκη, που χάρισε το ίδιο το κοινό με τη ψήφο του φωνάζοντας δυνατά ένα μήνυμα αισιοδοξίας υπέρ της λαβωμένης Ουκρανίας.

Ίσως ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού, που όλοι οι συμμετέχοντες ένιωσαν ευγνωμοσύνη και δικαίωση με τη νίκη μιας αντίπαλης χώρας.

Κάνοντας μια αναδρομή στο μακρινό 1976, θα δούμε την ιστορία να αναβιώνει, με την Ελλάδα, αυτή τη φορά, να συμμετέχει στη διοργάνωση με ένα ηρωικό τραγούδι που μιλούσε για την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Πολλοί θα πίστευαν, βλέποντας το κύμα συμπαραστάσης της Ευρώπης προς την Ουκρανία το 2022, ότι και η τότε συμμετοχή επιβραβεύτηκε. Μόνο που τότε η Ευρώπη είχε τα αυτιά της... "κλειστά".

Όταν η Μαρίζα Κωχ τραγούδησε για την κατακτημένη Κύπρο το 1976

Tο 1976 η Ελλάδα αποφάσισε να επανεμφανιστεί στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον μετά την αποχή της προηγούμενης χρονιάς, όταν θέλησε να καταγγείλει τον Αττίλα στην Κύπρο και την παρθενική εμφάνιση της Τουρκίας στο θεσμό. Το τραγούδι της δεύτερης συμμετοχής ήταν επιλογή του Μάνου Χατζιδάκι ως διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος. Επρόκειτο για ένα μοιρολόι της μαυροφορεμένης Μαρίζας Κωχ που μιλούσε για την στρατιωτική εισβολή και το δράμα του Κυπριακού λαού. Το «Παναγία μου – Παναγία μου», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και τάραξε τα νερά της Γιουροβίζιον στη Χάγη.

Χατζιδάκις: «Πάρε ένα λαούτο και φύγε»

Η Μαρίζα Κωχ, σε συνέντευξη της αποκάλυψε το παρασκήνιο της ανάθεσης από τον Μάνο Χατζιδάκι, που ήταν ο διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος τότε. Όλα έγιναν μέσα σε ένα βράδυ, όταν την πήρε τηλέφωνο ο Χατζιδάκις και της είπε να ξεκάθαρα να φύγει αμέσως για την Χάγη μαζί με ένα λαούτο μόνο. Ήθελε το τραγούδι μέσα σε ένα βράδυ, για να προλάβουν να κατοχυρώσουν την συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό. Μαζί με τον Μάικ Ροζάκη, έγραψαν μέσα από το τηλέφωνο το τραγούδι «Παναγία μου – Παναγία μου». Όταν το περιεχόμενο του τραγουδιού έγινε γνωστό, οι Τούρκοι που ζούσαν μόνιμα εκεί, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας...

Όταν η Μαρίζα Κωχ τραγούδησε για την εμπόλεμη Κύπρο στη Eurovision του 1976 αλλά η Ευρώπη 'έκλεισε' τα αυτιά της

Την απείλησαν με βολή από ελεύθερο σκοπευτή

Στις 3 Απριλίου 1976, η Μαρίζα Κωχ απτόητη βγήκε να τραγουδήσει στη σκηνή, ενώ την συμβούλευαν να μην το τολμήσει, αφού διέτρεχε άμεσο κίνδυνο η ζωή της. Οι διοργανωτές, την πληροφόρησαν λίγα δευτερόλεπτα πριν εμφανιστεί, ότι υπήρχε ελεύθερος σκοπευτής απέναντι της με εντολή αν χρειαστεί να την πυροβολήσει. Εκείνη όμως έκανε δυο βήματα, αγνοώντας τις απειλές και βρέθηκε στην σκηνή τραγουδώντας ένα μοιρολόι που εξιστορούσε τις θηριωδίες των Τούρκων απέναντι στον κυπριακό λαό. Η τουρκική τηλεόραση δεν μετέδωσε την ελληνική συμμετοχή και εκείνη την ώρα μετέδωσε πρόγραμμα με τον χορό της κοιλιάς. Η Ελλάδα πήρε την 13η θέση το διαγωνισμό, συγκεντρώνοντας μόλις 20 βαθμούς, οι οκτώ εκ των οποίων ήταν από τη Γαλλία. Επίσης, έλαβε πέντε από την Ιταλία, τέσσερις από την Ισλανδία, δύο από το Βέλγιο κι έναν από την Πορτογαλία. Η θέση, ήταν το τελευταίο που απασχολούσε τους συμμετέχοντες στην ελληνική αποστολή.

Κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα, ο Μάνος Χατζιδάκις με επιστολή που απέστειλε στον Τύπο ξεκαθάρισε: “Διάβασα πολλές επικρίσεις εναντίον της Ραδιοφωνίας, για το ότι δεν εναρμονίστηκε με το επίπεδο της Eurovision και για το ότι δεν έγινε “δημοκρατικότερα” η επιλογή, ώστε “να πετύχουμε”. Πουθενά δε διάβασα τη μόνη, τη μία και τη σωστή άποψη. Ότι δε διαθέτουμε ηλίθιο τραγούδι και είμαστε μια χώρα που έχει τεράστια και αξιόλογη μουσική παράδοση. Λάβαμε μέρος, διότι έπρεπε να δηλώσουμε παρουσία. Διαλέξαμε ένα τραγούδι που μας ταιριάζει και δε μας έκαμε εκ των υστέρων να ντραπούμε. Αν πετυχαίναμε, ίσως να ντρεπόμουν, μια κι εγώ προσωπικά σαν υπεύθυνος, πρώτη φορά συνειδητοποίησα το επίπεδο του θορυβώδους αυτού διαγωνισμού“

Για τον αν η Μαρίζα Κωχ, αναγνωρίστηκε όσο και η Ουκρανία, φέτος, η απάντηση είναι ήδη γνωστή...

Με πληροφορίες του "Η Μηχανή του Χρόνου"

 

Eurovision

Ροή ειδήσεων

Share