Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνέλθετε από έναν χωρισμό;

Ποια στάδια πρέπει να περάσετε για να τα καταφέρετε;

1 Ιουλίου 2019 16:39
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνέλθετε από έναν χωρισμό;

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να συνέλθετε από έναν χωρισμό; Ποια είναι τα στάδια που πρέπει να περάσετε ώστε να ξεπεράσετε αυτό που σας συνέβη;

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα στάδια είναι αναπόφευκτα. Μπορεί όλο να αναβάλλεις το χωρισμό και να προσπαθείς να αποφύγεις την αναπόφευκτη "ανάρρωση", αλλά δε θα τα καταφέρεις. Όσο πιο γρήγορα αποφασίσεις να δώ­σεις ένα τέλος στη σχέση σου και να μπεις στη διαδικασία της "α­νάρρωσης", τόσο πιο γρήγορα θα ελευθερωθείς από τον πόνο.

Πρώτο στάδιο: η οδύνη

Χωρισμός

Διάρκεια: από δύο εβδομάδες έως δύο μήνες

Όταν αγαπάς κάποιον, οι ελπίδες σου, τα όνειρά σου, οι δυνά­μεις σου και η καρδιά σου δένονται με τα δικά του όνειρα, τις δικές του ελπίδες, τη δική του καρδιά. Όταν διαλύεις μια σχέση, περνάς τη διαδικασία της οδύνης, νιώθεις σαν ένα μέρος σου να σκίζεται και να φεύγει από σένα. Ακόμα και αν θέλεις να φύγει πια αυτό το άτομο από τη ζωή σου, πάλι θα νιώσεις αυτή την οδύνη. Όσο μεγαλύτερο διάστημα ήσαστε μαζί με αυτό το άτομο, τόσο περισσό θα διαρκέσει η οδύνη.

Χαρακτηριστικά της οδύνης

Νιώθεις χαμένος και μόνος.

Κλαις πολύ.

Νιώθεις απελπισμένος.

Μπορεί να σου κοπεί η όρεξη.

Νιώθεις έναν ακατάπαυστο πόνο στην καρδιά.

Σε τυλίγουν οι οδυνηρές αναμνήσεις και η νοσταλγία.

Δυσκολεύεσαι να φανταστείς ένα ευτυχισμένο μέλλον.

Μπαίνεις στον πειρασμό να γυρίσεις στον πρώην σύντροφό σου.

Δυσκολεύεσαι να βγάλεις πέρα την κάθε μέρα.

Νιώθεις μεγάλο οίκτο για τον εαυτό σου.

Η οδύνη είναι το πιο δύσκολο μέρος του χωρισμού. Νιώθεις ότι δε θα τελειώσει ποτέ — αλλά θα τελειώσει.

Μερικές συμβουλές για να περάσεις πιο εύκολα αυτό το στάδιο:

1. Άφησε τον εαυτό σου να κλάψει και να θρηνήσει όσο περισσότερο γίνεται. Μη συγκρατήσεις τα συναισθήματά σου, γιατί ετσι επιβραδύνεις τη διαδικασία.

2. Κράτα τον εαυτό σου σε διαρκή απασχόληση και πέρνα αρκετό χρόνο με φίλους και συγγενείς. Κάνε σχέδια από πριν για να αποφύγεις εκείνα τα μελαγχολικά Σαββατοκύριακα που κάθεσαι στο σπίτι μόνος σου, χωρίς να κάνεις τίποτε, και νιώθεις δυστυχισμένος.

3. Φρόντισε πολύ το σώμα σου. Όσο πιο καλά τρως, ασκείσαι και ξεκουράζεσαι, τόσο πιο καλά θα νιώθεις σωματικά. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις συναισθηματική σταθερότητα. Απόφυγε τις τοξικές ουσίες, το αλκοόλ και τις μεγάλες δόσεις ζάχαρης. Όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται πολύ ελκυστικά, αλλά θα αυξήσουν την ευαισθησία και την κατάθλιψή σου.

4. Απόφυγε να περνάς πολύ καιρό μιλώντας με τον πρώην σύντροφό σου. Θα μπεις στον πειρασμό να τηλεφωνήσεις ή vc: συναντήσεις το πρώην σύντροφό σου όταν νιώθεις φόβο ή μοναξιά. Μην το κάνεις! Δώσε και στους δύο σας την ευκαιρία να νιώσετε ποιοι είστε χωριστά ο ένας από τον άλλον. Όσο περισσότερο μένετε σε επικοινωνία, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει αυτό το στάδιο. Αργότερα θα έχετε την ευκαιρία να αναθεωρήσετε τη σχέση σας με διαφορετικούς όρους.

Δεύτερο στάδιο: η προσαρμογή

Διάρκεια: από δύο έως έξι μήνες

Ξέρεις ότι έχεις μπει στο δεύτερο στάδιο όταν αρχίζεις να νιώθεις καλά για μερικές μέρες. Ο πιο έντονος πόνος τον πρώτον σταδίον έχει πια τελειώσει. Έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστείς στην καινούρια σον ζωή χωρίς το σύντροφό σου.

Αρχίζεις να ανασχηματίζεις την προσωπικότητα και την ταυτότητά σου ως "εργένης". Ξαναβάζεις τη ζωή σου σε τάξη. Αρχίζεις να δένεσαι με άλλους ανθρώπους. Αρχίζεις να βλέπεις μπροστά σου το μέλλον.

Τα χαρακτηριστικά της προσαρμογής

Αρχίζεις να κάνεις σχέδια για το μέλλον.

Αρχίζεις να διασκεδάζεις ξανά.

Μπορείς να σκέφτεσαι το σύντροφό σου ή να μιλάς γι’ αυτόν χωρίς να καταρρέεις ή να θυμώνεις.

Παύεις να νιώθεις θύμα.

Αρχίζεις να βλέπεις γύρω σου ελκυστικούς ανθρώπους που θα ήθελες να τους γνωρίσεις.

Κλαις και νιώθεις έντονη μελαγχολία λιγότερο από πριν ίσως μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Αρχίζεις να τακτοποιείς τα νομικά ζητήματα με τον πρώην σύ­ντροφό σου.

Αρχίζεις να βλέπεις πιο ξεκάθαρα τι δεν πήγε καλά στη σχέση σας.

Τρίτο στάδιο: η γιατρειά

Διάρκεια: από έξι μήνες έως ένας χρόνος

Χωρισμός


Στο τρίτο στάδιο η ζωή σου αρχίζει και πάλι να παίρνει τον κανονικό της ρυθμό. Δε νιώθεις πια ότι βρίσκεσαι σε μια μεταβατική περίοδο· συνέρχεσαι από τον πόνο και νιώθεις καλύτερα κάθε μέρα. Μπορεί να έχεις ξεκινήσει ήδη μια καινούρια σχέση ή να σκέ- φτεσαι να ξεκινήσεις. Έχεις τακτοποιήσει τις περισσότερες εκκρεμότητες με το σύντροφό σου. Τα κατάφερες να επιβιώσεις! Τώρα γιατρεύεις τις πληγές σου και ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου.

Τα χαρακτηριστικά της γιατρειάς

Έχεις ξεκινήσει ή ενδιαφέρεσαι για να ξεκινήσεις μια καινούρια σχέση.

Νιώθεις και δείχνεις καλύτερα απ’ όσο έδειχνες τον τελευταίο καιρό.

Μπορείς να μιλάς με τον πρώην σύντροφό σου χωρίς να πονάς και να αναστατώνεσαι.

Νιώθεις ότι έκανες το σωστό.

Νιώθεις ενθουσιασμό για το μέλλον.

Νιώθεις λιγότερο συχνά θλίψη ή νοσταλγία – ίσως μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες.

Ασχολείσαι με το να καταλάβεις τι δεν πήγε καλά στη σχέση σου και τι θέλεις να κάνεις σε μελλοντικές σχέσεις.

Τέταρτο στάδιο: η οριστική ανάρρωση

Διάρκεια: από ένα έως δυο χρόνια

Το τέταρτο στάδιο είναι ένα μεταβατικό διάστημα όπου ξεδιαλύνεις εντελώς τον πόνο που ίσως έχει μείνει και βάζεις τον εαυτό σου σταθερά στην καινούρια του ζωή. Δε θεωρείς πια ότι μόλις έχεις διαλύσει μια σχέση. Έχεις ήδη δημιουργήσει τον κοινωνικό σου περίγυρο — καινούριους φίλους, καινούριο ερωτικό ενδιαφέρο ν, καινούρια κατεύθυνση στη ζωή. Εσύ και ο πρώην σύντροφό σου έχετε δημιουργήσει ένα καινούριο είδος σχέσης, με το οποίο αισθάνεστε αρκετά άνετα τον περισσότερο καιρό. Η καινούρια σου Ζωή έχει αρχίσει. Απόλαυσε την!

Τα χαρακτηριστικά της οριστικής ανάρρωσης

Έχεις υιοθετήσει καινούριες συνήθειες και συμπεριφορές, ώς αποτέλεσμα των λαθών που είχες κάνει στην προηγούμενη σχέση σου.

Οι άλλοι έχουν πάψει να σε ρωτούν διαρκώς πώς είσαι.

Είσαι έτοιμος να αγαπήσεις και να αγαπηθείς ξανά.

Κάπου-κάπου σκέφτεσαι τον πρώην σύντροφό σου και ίσως νιώθεις νοσταλγία αραιά και πού.

Νιώθεις ευτυχισμένος με την καινούρια σου ζωή.

Για να περάσεις τα τέσσερα αυτά στάδια μπορεί να χρειαστείς ένα χρόνο ή πέντε χρόνια. Εξαρτάται από το πόσο πρόθυμος είσαι ν’ αφήσεις το παρελθόν να φύγει, να δουλέψεις με τα συναισθήματά σου και να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία που υπάρχουν μέσα σε τούτο το βιβλίο για να γιατρέψεις το πόνο και την απογοήτευσή σου που η σχέση σου δεν άντεξε στο χρόνο.

Και πάλι δε θα είναι εύκολο, αλλά αυτή η διαδικασία δε θα κρατήσει για πάντα, και πριν καλά-καλά το καταλάβεις θ’αγαπηθείς ξανά.

Πηγή: boro.gr

9+1 σημάδια ότι δεν ενδιαφέρεται πια για σένα!

Σχέση

Είσαι στα όρια μιας μετέωρης σχέσης και θέλεις να επιβεβαιώσεις ότι δεν ενδιαφέρεται πια για σένα; Υπάρχει τρόπος να το καταλάβεις από την συμπεριφορά του. Σίγουρα δεν είναι ωραίο συναίσθημα το να εκλαμβάνεις από τον σύντροφό σου ότι δεν είναι ευχαριστημένος πλέον από τη σχέση σας, αλλά πρέπει να το γνωρίζεις για να δράσεις αναλόγως. Αληθινή εξομολόγηση: "Η κόρη του άντρα μου είναι κακομαθημένη και δεν την θέλω στο σπίτι μου!"

Αφού συνειδητοποιήσεις ότι έχεις φτάσει σε αυτό το σημείο υπάρχουν πλέον δύο λύσεις. Αν θέλεις ακόμα αυτόν τον άντρα θα πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου για να ανατρέψεις αυτή την κατάσταση και να σώσεις τη σχέση σου ή διαφορετικά να πάρεις τη μεγάλη απόφαση και να γυρίσεις σελίδα στη ζωή σου.

Δεν απαντάει στα μηνύματά σου

Το ότι δεν απαντάει πλέον στα μηνύματά σου είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι έχει ξεκινήσει να χάνει το ενδιαφέρον του. Μπορεί να έχει βαρύ πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία αφού όπως ενδιαφέρεται πάντα δίνει χρόνο. Δεν μιλάμε για περιπτώσεις βέβαια που συμβαίνει μια φορά, αλλά για κάτι που έχεις προσέξει επανειλημμένα.

Σχέση

Απαντά μονολεκτικά

Ακόμα και όταν απαντά, δίνει μονολεκτικές απαντήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει συζήτηση και να σε εξωθεί στα άκρα. Μπορεί να το κάνει γιατί νιώθει άσχημα. Σε αυτή την περίπτωση όμως καλύτερα απλά να κλείσεις το κινητό σου και να ασχοληθείς με κάποιον άλλο.

Δεν εμφανίζεται στα ραντεβού σας

Είχατε συνεννοηθεί να σου στείλει για να βγείτε, αλλά δεν το έκανε ποτέ; Μην αναρωτιέσαι αν του έτυχε κάτι, γιατί ακόμα κι έτσι να ήταν θα είχε φροντίσει να σε ειδοποιήσει. Οπότε ότι γίνεται το κάνει εσκεμμένα και σε αποφεύγει έμμεσα.

Δε σου ζητάει να συναντηθείτε

Μια ένδειξη μιας σχέσης που ευημερεί είναι το να περνάτε πολύ χρόνο μαζί και να είναι κάτι που το θέλετε και οι δύο. Ανεξάρτητα με το βαρύ πρόγραμμα που μπορεί να έχετε και οι δύο, όταν κάποιος σε θέλει ξεκλέβει έστω και μισή ώρα για να βρεθείτε. Αν έχει σταματήσει να σου ζητάει να συναντηθείτε είναι γιατί απλά δεν θέλει.

Δεν σου μιλάει για την καθημερινή του ζωή

Με τον άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμαστε τη ζωή μας συνηθίζουμε να συζητάμε όλα μας τα καθημερινά προβλήματα και πώς πέρασε η μέρα μας. Αν βλέπεις ότι ο σύντροφός σου σταμάτησε να το κάνει σημαίνει πως έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Μπορείς να το αναστρέψεις άραγε;

Περνάει πολύ χρόνο στο κινητό του

Με τα social media όλοι έχουμε εθιστεί στα κινητά μας. Όταν όμως αυτό παραγίνεται και αντί να συζητάτε βλέπεις ότι το αγόρι σου σπαταλά τον περισσότερο κοινό σας χρόνο στο κινητό, είναι μια ένδειξη ότι πλέον το ενδιαφέρον του έχει στραφεί αλλού.

Περνάει πολύ χρόνο χωρίς εσένα

Πάντα ήξερες ότι οι φίλοι του παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του, αλλά έχεις παρατηρήσει τελευταία ότι βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να βγαίνει μαζί τους. Χωρίς υπερβολές, αν θεωρείς ότι πλέον έχεις πέσει πολύ στις προτεραιότητές του σημαίνει ότι ψάχνει για κάτι καινούριο.

Δεν υπάρχει σωματική επαφή

Όπως έχουμε πει πολλές φορές από τη γλώσσα του σώματος μπορείς να καταλάβεις πολλά. Αν βλέπεις πλέον ότι δεν συνηθίζει να σε ακουμπάει, να σε παίρνει αγκαλιά όπως έκανε παλιότερα κάτι συμβαίνει και πρέπει να το συζητήσεις άμεσα.

Νευριάζει μαζί σου χωρίς λόγο

Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται και είναι φυσιολογικό, αφού είμαστε άνθρωποι. Αν όμως νευριάζει μαζί σου χωρίς ουσιαστικό λόγο όλη την ώρα, μάλλον ψάχνει τρόπο για να απομακρυνθείτε αρκετά μέχρι να φτάσετε στον χωρισμό.

Τον εκνευρίζουν οι συνήθειές σου

Οι συνήθειες που έχεις και μέχρι τώρα τις έβρισκε χαριτωμένες, τώρα πλέον τον εκνευρίζουν και φροντίζει να στο επισημαίνει συνεχώς. Η τόσο απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του συντρόφου σου πρέπει να σε υποψιάσει ότι το ενδιαφέρον του έχει μειωθεί αισθητά και το κάνει για να δημιουργηθεί απόσταση μεταξύ σας.

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share