Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019

Έρευνα: Για ποιο λόγο χάνουν τον ύπνο τους όσοι ταξιδεύουν!

Oι κύριοι λόγοι για αυτή την αλλαγή!

19 Μαρτίου 2019 11:11
Έρευνα: Για ποιο λόγο χάνουν τον ύπνο τους όσοι ταξιδεύουν!

Η έρευνα έδειξε οτι οι ταξιδιώτες σε επαγγελματικά ταξίδια χάνουν 58 λεπτά ύπνου καθε βράδυ στα ξενοδοχεία, με το μέσο όρο του ύπνου να υπολογίζεται σε 5 ώρες και 17 λεπτά.

Έρευνα: Για ποιο λόγο χάνουν τον ύπνο τους όσοι ταξιδεύουν!

Άλλη μια έρευνα που είναι σημαντική για τον ύπνο είναι τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου!

Κύριοι λόγοι που οι ταξιδιώτες χάνουν τον ύπνο τους στα ταξίδια είναι η αλλαγή περιβάλλοντος (44%), οι μη οικείοι θόρυβοι (35%) και η εργασία μέχρι αργά (35%). Ο φωτισμός είναι το σημαντικότερο στοιχείο στο περιβάλλον των ανθρώπων που επαναπρογραμματίζει το βιολογικό ρολόι καθημερινά και το οποίο απορρυθμίζεται στα ταξίδια, τονίζει ο Δρ. Steven W. Lockley, Καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Το 67% δήλωσαν οτι νιώθουν περισσότερο κουρασμένοι όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού. Στην προσπάθειά τους να αποκοιμηθούν, το 47% ακούν μουσική και το 45% παρακολουθούν τηλεόραση.

Έρευνα: Aν κοιμάστε λίγες ώρες είναι πιο εύκολα να πάρετε βάρος!

Όσο και να κοιμηθείτε το Σαββατοκύριακο ο ύπνος που χάσατε μέσα στην εβδομάδα δεν αναπληρώνεται, δείχνει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Current Biology.

Οι ερευνητές πήραν δύο ομάδες υγιών ανθρώπων και περιόρισαν τον ύπνο τους σε όχι περισσότερες από 5 ώρες κάθε βράδυ.
Η μία ομάδα κοιμόταν μόνον αυτές τις ώρες καθ'όλη τη διάρκεια της έρευνας, ενώ η άλλη μπορούσε να αναπληρώσει τον ύπνο της το Σαββατοκύριακο.
Και οι δύο ομάδες τσιμπολογούσαν περισσότερο το βράδυ, πήραν βάρος και παρουσίασαν ενδείξεις επιβράδυνσης του μεταβολισμού τους, σε σύγκριση με την περίοδο που άρχισαν την έρευνα.

Αν και η ομάδα που μπορούσε να κοιμηθεί το Σαββατοκύριακο περισσότερο για να αναπληρώσει τον ύπνο που είχε χάσει την εβδομάδα παρουσίαζε κάποιες ήπιες βελτιώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, (μεταξύ των οποίων λιγότερο τσιμπολόγημα το βράδυ), τα οφέλη αυτά χάνονταν όταν ξανάρχιζε η εργασιακή εβδομάδα με τις περιορισμένες ώρες ύπνου.

«Στο τέλος, δεν είδαμε κάποιο όφελος στον μεταβολισμό των ανθρώπων που κατάφερναν να κοιμηθούν για να αναπληρώσουν τον ύπνο τους το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο επικεφαλής των συντακτών της σχετικής έκθεσης Κρις Ντέπνερ, καθηγητής Φυσιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.

ΟΠως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, εν μέρει γιατί αυξάνει την τάση για τσιμπολόγημα το βράδυ και μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Στην έρευνα αυτή διάρκειας δύο εβδομάδων για το πώς ο περιορισμένος ύπνος και η προσπάθεια αναπλήρωσής του το Σαββατοκύριακο επηρεάζει τον μεταβολισμό μετείχαν 36 άνθρωποι ηλικίας 18 με 39 ετών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί ο αριθμός αυτός να δείχνει μικρός, αλλά αποτελεί έναν αρκετά μεγάλο σύνολο συμμετεχόντων σε μια έρευνα για τον ύπνο και ενισχύει το μήνυμα για καλή "υγιεινή ύπνου", όπως για παράδειγμα η αποφυγή της χρήσης υπολογιστή πριν από τον ύπνο.

undefined

Επίσης επισημαίνουν ότι τα πορίσματα της έρευνας ενισχύουν την συμβουλή ότι είναι σημαντικό να κοιμάται κανείς αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ιδανικά να έχει ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου. Άλλοι σημειώνουν ωστόσο, ότι αν κάποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτό το ωράριο ύπνου, δεν σημαίνει ότι προσπαθώντας να αναπληρώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι απαραίτητα κάτι κακό.

«Αν και πιστεύω ότι θα πρέπει να παροτρύνουμε όλους να έχουν ένα τακτικό πρόγραμμα αν μπορούν, δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να λέμε στους ανθρώπους που δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια ότι δεν θα πρέπει να κοιμούνται το Σαββατοκύριακο», σχολίασε ο Μάλκομ φον Σαντς, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share