Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πώς να καθαρίσετε σωστά την κουζίνα σας! - Αυτά είναι τα βασικά βήματα!

Εύκολα και απλά!

27 Μαρτίου 2019 15:33
Πώς να καθαρίσετε σωστά την κουζίνα σας! - Αυτά είναι τα βασικά βήματα!

Έρχεται η εποχή για να κάνετε γενική στο σπίτι σας και απορείτε από που θα ξεκινήσετε; Μην απελπίζεστε πια με το πως θα οργανώσετε γρήγορα και εύκολα την κουζίνα σας στην επόμενη γενική καθαριότητα του σπιτιού! Τα βασικά βήματα που θα σας παρουσιάσουμε είναι θαυματουργά αφού θα σας γλιτώσουν χρόνο και κούραση από όλα τα υπόλοιπα που έχετε να κάνετε!

Συνήθως ο καθρέφτης του σπιτιού μας είναι η κουζίνα και το μπάνιο για αυτό και πρέπει να είναι πάντα καθαρά και περιποιημένα! Κάθε μέρα όλοι πρέπει να ασχολούμαστε με την καθαριότητα και την οργάνωση της κουζίνας γιατί αλλιώς είναι σαν έχει πέσει "βόμβα" και να επικρατεί ένα "χάος'! Μην σας πιάνει κάτι όταν πρέπει να καθαρίσετε την κουζίνα σας βρήκαμε τα βήματα που θα σας βοηθήσουν!

Ξεκίνα με τα βασικά

Για να περάσεις στην διαδικασία του καθαρισμού, πρέπει πρώτα να ξεφορτωθείς τα εμπόδια. Τακτοποίησε τα πράγματα στη θέση τους, βάλε στα ντουλάπια τα μπαχαρικά και το αλάτι που βρίσκονται σκόρπια, άδειασε το πλυντήριο πιάτων και συμμάζεψε ό,τι κυκλοφορεί επάνω στους πάγκους και στο τραπέζι. Οι επιφάνειες έτσι θα είναι έτοιμες για καθάρισμα στη συνέχεια. Στο μεταξύ, όσο εσύ καθαρίζεις τον υπόλοιπο χώρο μπορείς να κερδίσεις χρόνο με τα άπλυτα πιάτα και τα σκεύη σου. Κάνε λοιπόν το εξής! Γέμισε τον νεροχύτη σου με νερό και αρκετές σταγόνες από υγρό πιάτων και βύθισε τα αντικείμενα που έχουν δύσκολους λεκέδες. Βάλε μέσα το πυρέξ, τα τηγάνια, το πιατάκι του φούρνου μικροκυμάτων, ακόμη και πιάτα. Έτσι μπορείς να τα αφήσεις για να κάτσουν τα λίπη και να αφαιρεθούν πιο εύκολα αργότερα στο πλυντήριο πιάτων.

Σειρά έχει το ψυγείο

Ξεκίνα με την μεγαλύτερη ηλεκτρική συσκευή που χρειάζεται να ασχοληθείς λίγο παραπάνω. Μία στο τόσο κάνε απόψυξη ώστε να αποδίδει καλύτερα και τα τρόφιμα να συντηρούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάνε έλεγχο στις συσκευασίες και πέταξε όσες έχουν λήξει ή έχεις ανοιχτές από μέρες. Μην αφήνεις μέσα τρόφιμα που έχουν χαλάσει ή δεν θυμάσαι πότε τα άνοιξες. Επίσης είναι σημαντικό να κλείσεις καλά τις συσκευασίες, τα μπουκάλια και τα καπάκια από τα βάζα γιατί μπορεί να ευθύνονται για τυχόν άσχημες μυρωδιές.

Ξεσκόνισμα και ντουλάπια

Ο καθαρισμός κουζίνας μπορεί να δυσκολέψει λίγο σε αυτό το σημείο. Είναι λογικό στην καθημερινότητά σου που ο χρόνος δεν σου φτάνει για να καθαρίσεις σε βάθος, να μην ασχολείσαι με τα σημεία που δεν φαίνονται. Πρέπει, όμως, να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο αφήνεις μία επιφάνεια σκονισμένη, τόσο πιο δύσκολα θα καθαριστεί. Ο λόγος είναι ότι μαζί με την σκόνη θα μαζευτούν και διάφορα λίπη από το μαγείρεμα και η στρώση αυτή θα “κάτσει” επάνω στα ντουλάπια σου. Αφού λοιπόν ξεσκονίσεις τα ψηλά σημεία, είναι ώρα να φροντίσεις τις πόρτες των ντουλαπιών. Ένα μείγμα από νερό και ξύδι ή υγρό απορρυπαντικό πιάτων θα σε βοηθήσει να τρίψεις την επιφάνεια χωρίς να θαμπώσεις ή να χαλάσεις το υλικό. Ειδικά αν είναι ξύλινα, φρόντισε να τα στεγνώσεις καλά και να μην αφήσεις την υγρασία να μείνει.

Καθάρισε τις ηλεκτρικές συσκευές

Όπως και με το ψυγείο, ο σωστός καθαρισμός των συσκευών θα εξασφαλίσει την καλή τους απόδοση και λειτουργία. Καθάρισε λοιπόν την τοστιέρα αφαιρώντας τις πλάκες, την καφετιέρα αποσπώντας τα κομμάτια και το φίλτρο αλλά και τον απορροφητήρα. Έπειτα μπορείς να περάσεις στον φούρνο, τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας και τον φούρνο μικροκυμάτων. Σας βρήκαμε ποιος είναι ο πιο εύκολος φυσικός τρόπος για να κάνετε τον φούρνο σας να λάμπει! Στις συσκευές αυτές συσσωρεύεται η περισσότερη βρωμιά και τα υπολείμματα των φαγητών. Απαιτείται λοιπόν ένας βαθύς και σχολαστικός καθαρισμός μία στο τόσο. Είναι σημαντικό για να μην χαλάει η γεύση των φαγητών σου. Έτσι θα συνεχίσεις να το απολαμβάνεις σωστά!

Μήπως είχες απορία γιατί όλες οι κουζίνες έχουν ένα συρτάρι από κάτω και σε τι χρησιμεύει; Πρέπει όμως να το καθαρίζουμε ειδικά όταν το χρησιμοποιούν κάποιοι που το χρησιμοποιούν για να διατηρούν ζεστό το φαγητό τους!

Εάν έψαχνες ποιος είναι ο τρόπος για να καθαρίσεις σωστά την πόρτα της κουζίνας σου δες εδώ πως μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα!

Συνέχισε στις χαμηλές επιφάνειες

Αφού έχεις ξεμπερδέψει με τις επάνω επιφάνειες και τις ηλεκτρικές συσκευές, συνέχισε με τα χαμηλά ντουλάπια και τους πάγκους. Καθάρισε όπως πριν τις πόρτες των χαμηλών ντουλαπιών και απολύμανε τον πάγκο. Χρησιμοποίησε λεμόνι ως απολυμαντικό και λευκό ξύδι με μαγειρική σόδα για επίμονους λεκέδες και λάμψη. Έπειτα ολοκλήρωσε την διαδικασία με τον γεμάτο νεροχύτη. Αφαίρεσε τα βυθισμένα σκεύη και τοποθέτησέ τα στο πλυντήριο πιάτων αφού πρώτα το καθαρίσεις. Πλύνε και τα υπόλοιπα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, σκούπισέ τα και επέστρεψέ τα στη θέση τους για να μην τα έχεις μέσα στα πόδια σου όσο συνεχίζεις τις δουλειές. Όταν τελειώσεις με αυτά, είναι η στιγμή του νεροχύτη. Καθάρισέ τον με ξύδι και μαγειρική σόδα για να διώξεις τις μυρωδιές και ξέπλυνε με καυτό νερό.

Άλλαξε τις πετσέτες και τα σφουγγάρια

Προσπάθησε να αλλάζεις τις πετσέτες κάθε 2-3 μέρες και να τις πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία για να σκοτώσεις τα βακτήρια. Επίσης, μη κρατάς το σφουγγαράκι των πιάτων για πάρα πολύ καιρό. Πέρα από το ότι συγκεντρώνει και αυτό μικρόβια, εξαπλώνεις τις μυρωδιές στα πλυμένα σου πιάτα και πλέον χάνει την λειτουργικότητά του. Τα πανάκια σου και τα βετέξ δεν αρκεί να καθαριστούν απλώς με νερό για να αφαιρεθούν οι βρωμιές και τα βακτήρια. Με φυσικά καθαριστικά μπορείς να παρατείνεις την χρήση τους. Ανάμειξε ίσες ποσότητες ξυδιού και λεμονιού και πρόσθεσε αλάτι πρωτού μουλιάσεις το βετέξ ή το πανάκι. Άφησέ το να δράσει και έπειτα ξέπλυνε με άφθονο νερό. Ένας άλλος τρόπος είναι να τα τοποθετήσεις σε βραστό νερό με μαγειρική σόδα. Έτσι θα απαλλαγείς από μικρόβια και δυσάρεστες οσμές μία και καλή.

Ολοκλήρωσε με σκούπισμα

Ο καθαρισμός κουζίνας θα λάβει τέλος μετά το σκούπισμα του πατώματος. Αρχικά, βγάλε τα σκουπίδια από τον κάδο και άλλαξε την σακούλα αφού τοποθετήσεις λίγη μαγειρική σόδα στον πάτο για να απορροφά τις μυρωδιές. Στη συνέχεια καθάρισε το πάτωμα είτε με ηλεκτρική σκούπα ή με μία κλασσική ξύλινη σκούπα. Θα απομακρύνεις έτσι όλα τα σκουπιδάκια που μπορεί να μαζεύτηκαν όσο καθάριζες. Για να βεβαιωθείς ότι η σκόνη θα εξαφανιστεί εντελώς, σφουγγάρισε το πάτωμα και άνοιξε τα παράθυρα για να αεριστεί ο χώρος φυσικά. Η κουζίνα σου είναι έτοιμη!

Εκμεταλλεύσου τον χρόνο σου- Πολύ βασικό!!

Αν σου φαίνονται πολλές οι δουλειές κάθε φορά που ο καθαρισμός κουζίνας είναι στο πρόγραμμά σου, τότε πρέπει να βρεις εναλλακτικές λύσεις. Καθάριζε όσο μαγειρεύεις, κάνε τα βασικά μόλις ολοκληρώσεις το μαγείρεμα και «εκπαίδευσε» τα μέλη της οικογένειάς σου να πλένουν τα πιάτα τους μετά από κάθε γεύμα. Έτσι θα γλιτώσεις από επιπλέον κόπο!

Πέντε κόλπα για να απαλλαγείτε απο την άσχημη μυρωδιά στην κουζίνα!

Πολύς κόσμος αποκλείει φαγητά από τη διατροφή του για αυτόν ακριβώς το λόγο. Δεν χρειάζεται να βγάλετε το ψάρι ή το μπρόκολο από τη διατροφή σας επειδή η κουζίνα σας μυρίζει άσχημα όταν μαγειρεύονται. Ακολουθήστε το παρακάτω tip και κάθε είδους δυσάρεστη μυρωδιά θα εξαφανιστεί μια και καλή από την κουζίνα σας.

Τι θα χρειαστείτε Για να ξεφορτωθείτε τις δυσάρεστες οσμές θα χρειαστείτε ξίδι και ένα κατσαρολάκι.

Βήμα 1ο
Γεμίστε το κατσαρολάκι κατά το 1/4 με λευκό ξίδι και ανοίξτε το μάτι ώστε να αρχίσει το ξίδι να βράζει.

Βήμα 2ο
Αφού το ξίδι αρχίσει να κοχλάζει, σβήστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε το εκεί για λίγα λεπτά.

Βήμα 3ο
Πετάξτε το ξίδι, πλύντε το κατσαρολάκι και συνεχίστε τη ζωή σας.

Η κουζίνα πλέον δεν θα μυρίζει άσχημα και κάθε δυσάρεστη οσμή θα έχει εξαφανιστεί. Μπορεί η κουζίνα να μυρίζει για λίγο ξίδι (όση ώρα βράζει το ξίδι) αλλά μόλις σβήσετε το μάτι η μυρωδιά θα είναι σχετικά ουδέτερη.

Αν θέλετε να δώσετε όμορφη μυρωδιά στο χώρο σας τότε απλά προσθέστε μέσα στο κατσαρολάκι με το ξίδι μερικά στικς κανέλας.

Διαβάστε περισσότερα θέματα που αφορούν το σπίτι και deco στο Athensmagazine.gr.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share