Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Joker: Χοακίν Φίνιξ ή Χιθ Λέτζερ; Ποιες οι διαφορές;

Η νέα ταινία θα γίνει σίγουρα talk of the town!

3 Οκτωβρίου 2019 14:38
Joker: Χοακίν Φίνιξ ή Χιθ Λέτζερ; Ποιες οι διαφορές;

Έχουν περάσει περίπου 11 χρόνια από την εκπληκτική ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ στον ρόλο του Joker. Και τώρα, μετά από τόσο καιρό, ο ήρωας αυτός θα γίνει και πάλι talk of the town.

Δείτε επίσης: «Joker», «Ενήλικοι στην Αίθουσα» και «Η Σιωπή»: Οι νέες ταινίες της εβδομάδας(03/10- 10/10)!

Αυτή την φορά όμως, ο Joker επιστρέφει όχι μέσω του Χιθ Λέτζερ, που τον καθιέρωσε και που ήταν η τελευταία του ταινία πριν βρεθεί νεκρός από υπερβολική χρήση ναρκωτικών. Την θέση του παίρνει πλέον ο Χοακίν Φίνιξ, με την ερμηνεία του να συγκλονίζει και να σαρώνει στο Φεστιβάλ Βενετίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το Variety, ήταν τόσο καθηλωτικός που το κοινό χειροκροτούσε όρθιο επί 8 λεπτά.

Στην ταινία, ο Χοακίν Φίνιξ υποδύεται τον Άρθουρ Φλεκ, έναν αποτυχημένο stand-up comedian με διαταραγμένη ψυχολογική κατάσταση ο οποίος στη συνέχεια γίνεται ο περιβόητος Τζόκερ, αιώνιος εχθρός του Μπάτμαν στο σύμπαν της DC.

Η διαφορά ανάμεσα στον Joker του Χοακίν Φίνιξ και του Χιθ Λέτζερ

Κι όπως είναι λογικό, οι συγκρίσεις ανάμεσα στον Χοακίν Φίνιξ και τον Χιθ Λέτζερ είναι αναπόφευκτες. Κι ο σκηνοθέτης της τελευταίας ταινίας του Joker που πιθανότατα θα χαρίσει το Όσκαρ στον Χοακίν Φίνιξ, Τοντ Φίλιπς ξεκαθάρισε την διαφορά ανάμεσα στον δικό του Joker και σε αυτόν που είχε σκηνοθετήσει πριν από 11 χρόνια, ο Κρίστοφερ Νόλαν.

Αναφερόμενος στα λόγια του Χιθ Λέτζερ «Θέλω απλώς να παρακολουθήσω τον κόσμο να καίγεται», ο Τοντ Φίλιπς λέει: «Δεν νομιζω πως στόχος του Joker ήταν να δει τον κόσμο να καίγεται. Αυτός ο Joker είχε έναν τελείως άλλο στόχο στο μυαλό του.

Στην αρχή της ταινίας κάθεται (αναγκάζοντας τον εαυτό του να χαμογελά και να κατσουφιάζει) στην πρώτη κιόλας σκηνή, και πρόκειται για έναν άνθρωπο που αναζητά την ταυτότητά του. Νομίζω ότι λανθασμένα, γίνεται σύμβολο και αυτό που πραγματικά ψάχνει είναι η καλοσύνη. Ποτέ του δεν θέλησε να καεί το σύμπαν, αυτός ο Joker. Όσο για τους προηγούμενους, ήταν κάτι διαφορετικό. Αλλά ο δικός μας τύπος, δεν έχει αυτό τον στόχο».


O ηθοποιός Χοακίν Φοίνιξ

Ποια είναι η πηγή της τρέλας του joker;
Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές του Joker του Χοακίν Φίνιξ από τον προηγούμενο είναι αυτό το σημείο προέλευσης. Ο Joker είναι γνωστό πως τρελάθηκε όταν έπεσε σε μια δεξαμενή με οξύ κατά την διάρκεια μιας ληστείας. Και παρόλο που ο Joker του Χιθ Λέτζερ δεν το επιβεβαίωσε ποτέ αυτό, ισχυρίστηκε πως ένα ατύχημα τον οδήγησε στην ασυνήθιστη εμφάνισή του. Ο Χοακίν Φοίνιξ, από την άλλη, υποδύεται έναν Joker που καταλαμβάνεται από τρέλα, μετά την γελοιοποίηση και την κακοποίηση που δέχεται από την αρνητική στάση της κοινωνίας.


Ο Χιθ Λέτζερ στον ρόλο του Joker

Μάλιστα, ο Χοακίν Φοίνικ αποκάλυψε πως δεν συμβουλεύτηκε καμία από τις προηγούμενες εκδόσεις του Joker καθώς ο στόχος της ταινίας είναι ένας εντελώς νέος ήρωας που ακόμη και ένας ψυχίατρος δεν θα ήταν σε θέση να αποκωδικοποιήσει ή να καταλάβει.

Να σημειωθεί πως ο «Joker» με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φοίνιξ κάνει πρεμιέρα σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα και είναι αναμφίβολα μία ταινία που αξίζει να δει κανείς.

Χιθ Λέτζερ: 11 χρόνια από τον θάνατο του ηθοποιού που δεν φοβήθηκε τη σύγκριση με τον Τζακ Νίκολσον!

Στις 22 Ιανουαρίου του 2008, ο 28χρονος ηθοποιός Χιθ Λέτζερ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα της ηθοποιού Μέρι Κέιτ Όλσεν στη Νέα Υόρκη. Έμενε εκεί όσο γύριζε την ταινία «Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους».

Σύμφωνα με την αναφορά του ιατροδικαστή, «ο κύριος Χιθ Λέτζερ πέθανε από οξεία δηλητηρίαση, που προκλήθηκε απ’ τον συνδυασμό των ουσιών οξυκωδόνη, υδροκωδόνη, διαζεπάμη, τεμαζεπάμη, αλπραζολάμη και δοξυλαμίνη.

Έχουμε καταλήξει ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα και προέκυψε από την κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Τα φάρμακα που πήρε ο ηθοποιός χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αϋπνίας, του άγχους και του κρυολογήματος. Το πτώμα του ηθοποιού μεταφέρεται μπροστά στους παπαράτσι Φυσικά, κανένας γιατρός δεν θα χορηγούσε αυτό τον συνδυασμό ουσιών, γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν τραγικό.

Οι έρευνες έδειξαν ότι ο Λέτζερ δεν είχε καταναλώσει τα φάρμακα που του είχαν συνταγογραφήσει οι γιατροί. Ο ηθοποιός είχε προμηθευτεί άλλα φάρμακα και χωρίς να γνωρίζει τις παρενέργειες των ουσιών, τα κατανάλωσε όλα μαζί. Πνευμονία ή κατάθλιψη;

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους», οι περισσότεροι συντελεστές είχαν αρρωστήσει, γιατί τα γυρίσματα γίνονταν έξω και εκείνη την περίοδο έκανε πάρα πολύ κρύο.

Ο συμπρωταγωνιστής του Λέτζερ, Κρίστοφερ Πλάμερ, είχε πει ότι το κρυολόγημα του Λέτζερ δεν υποχωρούσε με τίποτα κι ότι μάλλον είχε εξελιχθεί σε πνευμονία.

Ο Χιθ Λέτζερ στην ταινία «Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους» Μαζί με τα προβλήματα υγείας, ο Λέτζερ παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Είχε πει σε συνέντευξη στους Τάιμς της Νέας Υόρκης: «Την προηγούμενη βδομάδα κοιμόμουν δύο ώρες κάθε βράδυ, κατά μέσο όρο. Δε μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι. Το σώμα μου ήταν εξαντλημένο, αλλά το μυαλό μου συνέχιζε να λειτουργεί».

Ο τελευταίος χρόνος τη ζωής του ήταν πολύ δύσκολος για τον νεαρό ηθοποιό. Είχε χωρίσει με τη Μισέλ Γουίλιαμς, τη μνηστή του και μητέρα του παιδιού του.

Έμενε μακριά από την κόρη του, Ματίλντα, την οποία υπεραγαπούσε και πολλοί λένε ότι φοβόταν μήπως χάσει την κηδεμονία της.

Ο ρόλος του ως Τζόκερ στην ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης» ήταν εξαιρετικά απαιτητικός και κάποιοι υποστηρίζουν ότι επηρέασε την ευαίσθητη ψυχολογία του ηθοποιού. Ο σκηνοθέτης τον επέλεξε μετά την επιτυχία του στο Brokeback Mountain, όπου πείστηκε πως δεν είχε αχαλίνωτη ματαιοδοξία και άγχος επιβεβαίωσης.

Ένας τέτοιος καλλιτέχνης δεν θα φοβόταν τη σύγκριση με τον προηγούμενο κινηματογραφικό Τζόκερ, τον Τζακ Νίκολσον. Ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν αποδείχθηκε σωστός στην εκτίμησή του. Ο Λέτζερ ως ο Τζόκερ στο «Σκοτεινός Ιππότης».

Για την ερμηνεία του κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο παρέλαβε η οικογένειά του, αφού ο ίδιος είχε πεθάνει λίγο καιρό πριν από την τελετή.

Πριν από τον Τζόκερ, ο 26χρονος τότε Λέτζερ, είχε περάσει δύο χρόνια μελετώντας τον τραγουδιστή Νικ Ντρέικ. Το 2006, τελείωσε το σενάριο που εξιστορούσε τη ζωή του Ντρέικ. Ήταν τυχαίο ότι ο Ντρέικ υπέφερε από κατάθλιψη και αϋπνία και πέθανε σε ηλικία 26 ετών, παίρνοντας μια χούφτα αντικαταθλιπτικά χάπια; Οι θάνατοι σε ταινίες Η καριέρα του Λέτζερ ήταν σχετικά σύντομη, αλλά το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο. Συμμετείχε σε 19 ταινίες, αλλά ο χαρακτήρας του πέθανε σε αρκετές από αυτές.

Έπαιξε τον ηρωικό εγκληματία Νεντ Κέλι στην ομώνυμη ταινία, όπου ο Κέλι πεθαίνει. Πεθαίνει επίσης στον «Πατριώτη», όπου υποδυόταν τον γιο του Μελ Γκίμπσον. Είχε ένα σύντομο ρόλο ως ο γιος του Μπίλ Μπομπ Θόρντον στην ταινία «Ο Χορός των Τεράτων». Πέθανε και σε αυτήν την ταινία. Ο Λέτζερ στον «Χορό των Τεράτων». Τελικά, ο ηθοποιός πέθανε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους»....

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share