Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στη Γραμμή 1 Μετρό «Πειραιάς - Κηφισιά» - Τι αλλάζει;

Παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στο δίκτυο της Γραμμής 1 του Μετρό "Πειραιάς - Κηφισιά"

28 Νοεμβρίου 2023 13:59
Σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στη Γραμμή 1 Μετρό «Πειραιάς - Κηφισιά» - Τι αλλάζει;
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιούνται εκτενείς παρεμβάσεις στο δίκτυο της Γραμμής 1 του Μετρό "Πειραιάς - Κηφισιά". Αυτές οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, καθώς και την επίλυση προβλημάτων που υπήρχαν εδώ και χρόνια στην ιστορική και αρχαία Γραμμή Μετρό των Σταθερών Συγκοινωνιών. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το σύστημα και να διασφαλίσουμε πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες μεταφορικές υπηρεσίες για το κοινό.

Ανάμεσα στα έργα που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, συμπεριλαμβάνεται η σταδιακή αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων με αντίστοιχα LED σε όλους τους σταθμούς και τη σήραγγα της Γραμμής 1. Το έργο είναι προϋπολογισμού 293.800 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Το Μετρό απλώνεται πια σε όλη την Αθήνα: Αυτοί είναι οι 18 νέοι σταθμοί - Πού θα βρίσκονται και πότε ολοκληρώνονται

Η νέα τεχνολογία LED παρέχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα φωτιστικά, επιτρέποντας στην εταιρεία να εξοικονομεί ενέργεια. Ταυτόχρονα, μειώνει το κόστος λειτουργίας και τη χρήση ανθρώπινων πόρων, χάρη στην μειωμένη ανάγκη για συντήρηση.

Σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στη Γραμμή 1 Μετρό «Πειραιάς - Κηφισιά» - Τι αλλάζει;

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός ύψους 761.000 ευρώ, για την αντικατάσταση 5.600 μέτρων της περίφραξης από συρματόπλεγμα με νέα κιγκλιδώματα, για λόγους κυρίως ασφαλείας. Αυτή την περίοδο προχωρά και η αντιολισθητική προστασία των εκτεθειμένων επιφανειών, δαπέδων και κλιμάκων, όπου είχε διαπιστωθεί πρόβλημα ολισθηρότητας, προϋπολογισμού 154.000 ευρώ. Ήδη, η εφαρμογή έχει πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένες επιφάνειες στους σταθμούς Αττική, Φάληρο, Ταύρο, ΚΑΤ, Μοναστηράκι.

Παράλληλα, με πρόσφατη απόφασή του, το Δ.Σ της ΣΤΑ.ΣΥ αποφάσισε τη διενέργεια διαγωνισμού για τον χρωματισμό του συνόλου των εγκαταστάσεων και των 3 γραμμών του Μετρό, ένα έργο ευρείας κλίμακας, προϋπολογισμού 770.000 ευρώ, που θα αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα του δικτύου. Τα τεχνικά συνεργεία της ΣΤΑ.ΣΥ καθημερινά παρεμβαίνουν και αποκαθιστούν φθορές σε σημεία τοιχοποιίας των σταθμών της Γραμμής 1 του Μετρό, που εμφανίζουν συχνές φθορές, κυρίως λόγω παλαιότητας και υγρασίας, ενώ σε συνεργασία και με εξωτερικούς συνεργάτες αφαιρούν ανά τακτά διαστήματα γκράφιτι από επιφάνειες των σταθμών, εφαρμόζοντας μάλιστα εξειδικευμένα προϊόντα σε δύσκολες περιπτώσεις επιφανειών, όπως μαρμάρινες.

Σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στη Γραμμή 1 Μετρό «Πειραιάς - Κηφισιά» - Τι αλλάζει;

"Πρόκειται ουσιαστικά για τις αρχικές παρεμβάσεις, ενός ευρύτερου σχεδίου δράσεων της ΣΤΑ.ΣΥ για την αναβάθμιση και ανασύνταξη συνολικά της Γραμμής 1, τόσο των εγκαταστάσεων και του στόλου των συρμών, όσο και της φύλαξης του δικτύου", υπογραμμίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ Αθανάσιος Κοτταράς και καταλήγει "Με στοχευμένες παρεμβάσεις, βήμα βήμα προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων, που αντιμετωπίζει η πλέον ιστορική, αλλά και εξαιρετικά ευάλωτη γραμμή Μετρό της Αττικής Πειραιάς - Κηφισιά. Γνωρίζουμε, πως έχουμε πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε, στόχος μας όμως είναι, η πρώτη Γραμμή Μετρό του δικτύου μας, να αποκτήσει και πάλι τις εγκαταστάσεις ενός σύγχρονου δικτύου Μετρό και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού".

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share