Επίδομα ανάσα: Τότε θα δείτε πάνω από 200 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Σας αφορά!

ΟΠΕΚΑ: Τον Μάρτη του 2020 θα δοθεί η Α’ δόση του επιδόματος τέκνων που αγγίζει τα 200 ευρώ και είναι διαφορετικό από εκείνο των 360 ευρώ που σας παρουσιάσαμε!

Expand player

Συγκεκριμένα, η καταβολή της πρώτης δόσης του επιδόματος παιδιού Α21, από τον ΟΠΕΚΑ, θα γίνει στις 31 Μαρτίου και θα αφορά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θα βασιστεί στα εισοδήματα του 2018. Ωστόσο, μετά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων στα τέλη Ιουνίου, οι επόμενες δόσεις του επιδόματος θα καταβληθούν συμψηφιστικά, ανάλογα με το εάν ο δικαιούχος είχε υψηλότερη ή χαμηλότερα εισοδήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του νέου νομοσχέδιου που θα ψηφίσει η κυβέρνηση μέσα στο Γενάρη οι πληρωμές του επιδόματος παιδιού θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σε διμηνιαίες δόσεις με την ημερομηνία καταβολής κάθε δίμηνο την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Να σημειωθεί, ότι όποιος αποκτήσει παιδί δικαιούται το επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορεί να υποβάλει τροποποιητική.

Από φέτος, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού πρέπει να δηλώνουν το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά.

Επιπλέον, το Επίδομα παιδιού θα χορηγείται στους δικαιούχους που έχουν παιδιά που υποχρεούνται στην υποχρεωτική φοίτηση, εφόσον υπάρχει εγγραφή σε σχολείο και δεν έχει μείνει στην ίδια τάξη λόγω του αριθμού απουσιών.

Επίσης θα χορηγείται σε πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα δέκα έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης.

Επίδομα 2.000 ευρώ! Ποιοι οι δικαιούχοι;

Το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί επίδομα 2000 € για κάθε παιδί που γεννιέται από την Πρωτοχρονιά του 2020, το οποίο θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

Συγκεκριμένα, για το επίδομα γέννας σε σχέση με όσα παιδιά γεννηθούν από 1/1/2020 και εφεξής, οι γονείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, μετά την αποδοχή της οποίας, το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Οι αιτήσεις αρχίζουν εντός Ιανουαρίου και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά:

  • στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή
  • στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα γέννησης.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Δικαιούχος του επιδόματος είναι η διαμένουσα νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μητέρα του παιδιού. Για την καταβολή του επιδόματος, ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ για μόνη μητέρα χωρίς άλλα ανήλικα παιδιά ή έως 70.000 ευρώ για ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά και κλιμακώνονται ανάλογα με το πλήθος των ανήλικων παιδιών που προϋπάρχουν στην οικογένεια.

Ως εξαρτώμενα παιδιά νοούνται τα τέκνα που είναι άγαμα και δεν έχουν κλείσει τα 18 κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού για το οποίο ζητείται το επίδομα. Η ανηλικότητα του προϋπάρχοντος παιδιού δεν ελέγχεται με την ακριβή ημερομηνία γέννησης αλλά ανήλικο θεωρείται το παιδί εφόσον δεν έχει παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του έτους, εντός του οποίου συμπληρώνει τα 18 έτη της ηλικίας του. Προσοχή, το παιδί που γεννιέται και για το οποίο ζητείται η επιδότηση συνυπολογίζεται ως «εξαρτώμενο τέκνο» στο εισοδηματικό όριο της οικογένειας.

Η πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που συνοδεύει το νέο επίδομα είναι ότι στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν από το μέτρο αυτό 400.000 οικογένειες.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αναδρομικά: Δείτε αναλυτικά ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω έως 800 ευρώ!

Παράταση για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης! Ποιους αφορά;

Αυτές είναι οι ημερομηνίες που θα δείτε έως και 1.000 ευρώ στους λογαριασμούς σας!

Διαβάστε περισσότερα θέματα οικονομίας στο Athensmagazine.gr