Lockdown: "Πατείς με, πατώ σε" στην Ερμού - Βγήκαν για ψώνια οι Αθηναίοι (Video)

Χιλιάδες Αθηναίοι εκμεταλλεύθηκαν την ημέρα και τον υπέροχο καιρό και επισκέφθηκαν τον αγαπημένο εμπορικό δρόμο της Αθήνας

Lockdown: Το αδιαχώρητο επικρατεί από το πρωί στην οδό Ερμού, καθώς σήμερα ήταν το πρώτο σαββατοκύριακο με ανοιχτά μαγαζιά στην Αθήνα, έπειτα από αρκετούς μήνες που παρέμεναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Expand player

Μπορεί η εμπορική κίνηση να ήταν περιορισμένη τις προηγούμενες ημέρες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων, που έφερε άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσω click away και click inside, ωστόσο σήμερα η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Ωστόσο έρχεται μεγάλη ανατροπή για το lockdown, καθώς η κυβέρνηση παίρνει πίσω την απόφαση για το Πάσχα.

Πανικός από κόσμο στην Ερμού

Έτσι, πλήθος κόσμου επέλεξε, παρά τον καλό καιρό, να «σπαταλήσει» χρόνο για ψώνια και να μην μετακινηθεί προς τις παραλίες, όπως έγινε σε μεγάλο βαθμό το προηγούμενο σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πως από Δευτέρα ακολουθεί το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα με το click inside και το click away.

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο «χάρτης» για το πλήρες άνοιγμα από το lockdown

Την κατεύθυνση της κυβέρνησης για το πώς σκοπεύει να ανοίξει την οικονομία φανέρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τον υπουργό Ανάπτυξης να αναφέρεται τον τρόπο, με τον οποίο θα βγούμε βήμα προς βήμα από το lockdown.

Κορωνοϊός: Έτσι ανοίγει η οικονομία μετά το lockdown

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, και χθες ζήτησε να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, ωστόσο η Επιτροπή «δίστασε και είπε να περιμένουμε άλλη μια εβδομάδα για να επανεξεταστεί το ζήτημα».

Σε ό,τι αφορά στα κέντρα αισθητικής εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά γιατί όσο μένουν κλειστά, τις υπηρεσίες που παρέχουν τις αντικαθιστούν άλλες επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια που είναι ανοιχτά, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι κομμωτήρια παρέχουν υπηρεσίες σολάριουμ. «Εφόσον έχουμε ανοίξει κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών, θα πρέπει να ανοίξουμε και κέντρα αισθητικής το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τα γυμναστήρια

Σχετικά με τα γυμναστήρια, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι θα ανοίξουν τελευταία, καθώς όταν κάνεις γυμναστική δεν μπορείς να φοράς μάσκα, εισπνέεις και εκπνέεις με ταχύτητα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού. Υπογράμμισε ωστόσο ότι θα υπάρξει ειδική στήριξη για τα γυμναστήρια, τα οποία έχουν πληγεί βάναυσα από την υγειονομική κρίση.

Για την εστίαση

Για την εστίαση ανέφερε ότι η επαναλειτουργία της, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, θα γίνει μετά το Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές Μαΐου, το αργότερο μέχρι τις 10 του μηνός, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να λάβουν οι επιχειρήσεις την ειδική ενίσχυση για την επανεκκίνησή τους.

Για τις σχολές οδηγών

Οι σχολές οδηγών, αν και όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, γνωρίζει ότι έχουν πάρει σειρά για να ανοίξουν. Σχολιάζοντας την παράταση του lockdown στην Κοζάνη, για τα οποία η Επιτροπή αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα, επισήμανε ότι δε δικαιολογείται μετά από τόσο καιρό να κατέχει αυτό το αρνητικό ρεκόρ.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Eμβόλιο Johnson & Johnson: Έρευνα για περιστατικά θρομβώσεων!

Κοντοζαμάνης: "Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 246.700 self tests" (Video)