Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κοντοζαμάνης: "Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 246.700 self tests" (Video)

«Καμπανάκι» για Βόρεια Ελλάδα και ενδοοικογενειακή μετάδοση

9 Απριλίου 2021 19:41
Κοντοζαμάνης:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 246.700 self tests από 9.941 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς, ανέφερε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ξεκαθάρισε επίσης ότι για μαθητές και εκπαιδευτικούς η διενέργεια self test δύο φορές την εβδομάδα θα είναι τώρα στην αρχή, προκειμένου με ασφάλεια να ανοίξουν τα σχολεία.

Επανέλαβε ότι υποχρεωτική θα είναι η καταχώριση στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, του αποτελέσματος (θετικό ή αρνητικό), προκειμένου αν υπάρχει ανάγκη να γίνει το επαναληπτικό test από επαγγελματία υγείας, αλλά και να κατοχυρωθούν τα όποια δικαιώματα έχει ο κάθε πολίτης, για παράδειγμα απουσία από τη δουλειά του ή από το σχολείο.

Στην σπάνια περίπτωση μη έγκυρου test ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο δικαιούχος θα πρέπει να προσέλθει σε δημόσια δομή όπου γίνεται επαναληπτικό test για covid-19.

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self test, ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, την μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση, στην περίπτωση που είναι ανοιχτή. Στη συνέχεια θα προχωρήσει η χορήγησή τους στο γενικό πληθυσμό.

Παπαευαγγέλου: «Καμπανάκι» για Βόρεια Ελλάδα και ενδοοικογενειακή μετάδοση

Από την μεριά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους είναι ότι δεν έχουμε μεγάλο συγχρωτισμό, ούτε μέσα ούτε έξω από τα καταστήματα, κάνοντας λόγο για αισιόδοξα μηνύματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Περιγράφοντας την γενικότερη εικόνα η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σημαντικά επιβαρυμένο επιδημιολογικά φορτίο και μεγάλη διασπορά του ιού, ιδίως στις μεγάλες πόλεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε πλέον να κάνουμε με ενδοοικογενειακή μετάδοση και παρατηρείται το φαινόμενο να νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες. «Αν ο ιός τρυπώσει στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται μετάδοση και σε υπαίθριους χώρους και γι' αυτό «πρέπει να προσέχουμε διπλά». Ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε το περασμένο διάστημα σε πάνω από 3.000 ενώ έχουν αυξηθεί και τα τεστ σε 50.000 κατά μέσο όρο. Την περασμένη Δευτέρα είχαμε ρεκόρ 75.000 τεστ. Ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει σταθερότητα με μικρή ύφεση τις τελευταίες ημέρες στο 6,1.

Για τα self test

Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα και αυτό είναι εξάλλου ο στόχος, δηλαδή να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί φορείς. Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίησης αλλά σε αυξημένο επίπεδο σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική και γενικότερα στη νότια Ελλάδα. «Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα όπου έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, όπως και σε νησιωτικές περιοχές» τόνισε. Παράλληλα η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται σε όλη την επικράτεια και φτάνει το 85%.

Η κάλυψη στη Θεσσαλονίκη διπλασιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα, βάσει μαθηματικών μοντέλων. Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι η επαναλειτουργία της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα γίνει σταδιακά και ανά βαθμίδα. Σημείωσε δε ότι ακόμα και πριν το άνοιγμα των Λυκείων παρατηρείται σημαντική αύξηση στους νέους ηλικίας 15 - 19 ετών.

Μελέτη έχει δείξει ότι η συμμόρφωση με προστατευτικά μέτρα, όπως η μάσκα, είναι πολύ μεγαλύτερη μέσα στο σχολείο παρά έξω από αυτό. Ως προς τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα «εισηγηθήκαμε να περιμένουμε να το εξετάσουμε σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, γιατί εκεί ο κόσμος συνωστίζεται». «Άλλο να περιμένεις έξω, στην Ερμού κι άλλο σε ένα κλειστό εμπορικό κέντρο, παρά το ότι είναι ψηλοτάβανα και ως χώροι μεγάλοι» είπε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share