Ανακοίνωση «βόμβα» από τον ΕΟΦ λόγω κορωνοϊού

Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης γνωστού φαρμάκου

Σε μία έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο ΕΟΦ λόγω του κορωνοϊού, όπου αλλάζει ο τρόπος διάθεσης γνωστού φαρμάκου. Ενώ, έως και 140 ευρώ κοστίζει μια εξέταση για τον covid-19 σε ιδιωτικό κέντρο, όπως αποκαλύπτει ο νευροχειρουργός και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου.

Expand player

Συγκεκριμένα, κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του φαρμάκου PLAQUENIL ορίζεται με «Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Η απόφαση για αλλαγή στον τρόπο διάθεση του φαρμάκου PLAQUENIL θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της χλωροκίνης, της δραστικής ουσίας του PLAQUENIL, σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, οι πολίτες έτρεξαν να προμηθευτούν το φθηνό σχετικά φάρμακο αρχίζοντας να αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων.

Κατόπιν σχετικών προειδοποιήσεων των φαρμακοποιών ότι υπάρχει κίνδυνος το εν λόγω φάρμακο να εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων και να το στερηθούν ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να το λαμβάνουν καθημερινά προκειμένου να παραμείνουν υγιείς, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε την απόφαση για την αλλαγή του τρόπου διάθεσης.

Ανακαλείται πασίγνωστο αντιπυρετικό φάρμακο - Καμπανάκι από τον ΕΟΦ

Την ανάκληση των παρτίδων 19-006 (ημερ. λήξης 04/2022) και 19-009 (ημερ. λήξης 07/2022) του αντιπυρετικού φαρμάκου Apotel EF.TAB 500MG/TAB, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν ανακληθεί παρτίδα πλαστικών γαντιών!

Αναφέρει ότι, κατά τον εργαστηριακό έλεγχο, βρέθηκε ότι η μεν 19-006 είναι μη κανονική ως προς το μακροσκοπικό έλεγχο της στοιχειώδους συσκευασίας και δεν συμφωνεί με τις προδιαγραφές του προϊόντος ως προς τον έλεγχο μέσης μάζας, η δε 19-009 δεν συμφωνεί με τις προδιαγραφές του προϊόντος ως προς τον έλεγχο μέσης μάζας.

Η εταιρεία UNI-PHARMA οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των συγκεκριμένων παρτίδων και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, σημειώνει ο ΕΟΦ.

«Βόμβα» από τον ΕΟΦ: Ανακαλούνται γνωστές βιταμίνες!

Ανακαλούνται από τον ΕΟΦ γνωστές βιταμίνες! Συγκεκριμένα, προχώρησε στην ανάκληση της παρτίδας 190231 του φαρμακευτικού προϊόντος NEUROBION S.C. TAB (100+200+0.2) mg/tab. Ενώ, λίγες μέρες πριν είχε προχωρήσει στην ανάκληση ανάκληση παρτίδας συμπληρώματος διατροφής!

Την ανάκληση της παρτίδας 190231 του φαρμακευτικού προϊόντος NEUROBION S.C. TAB (100+200+0.2) mg/tab με ημερομηνία λήξης 01/2021, δεδομένου ότι ανιχνεύθηκε ξένο σώμα σε μία συσκευασία αυτού.

Η εταιρεία MERCK AE οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες φαρμάκου!

"Προσοχή καρκίνος...": Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΦ!

ΕΟΦ: Ανακαλεί πασίγνωστο αγχολυτικό!