Παναγία των Παρισίων: H επόμενη μέρα από την μεγάλη καταστροφή! (Video)

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τον «πληγωμένο» ναό!

Τον απολογισμό της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων προσπαθούν να καταγράψουν οι Γάλλοι, την επόμενη ημέρα της μεγάλης φωτιάς.

Expand player

Τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που διασώθηκαν μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να εκτιμηθεί η όποια ζημιά έχουν υποστεί και να αποκατασταθούν στο έπακρο.

Οι πυροσβέστες και η αστυνομία αλλά και οι εκκλησιαστικοί άνδρες διακινδύνευσαν τη ζωή τους χθες το βράδυ για να μεταφέρουν ανεκτίμητα ιστορικά αντικείμενα και θρησκευτικά κειμήλια μακριά από τις φλόγες που κατέστρεψαν την Παναγία των Παρισίων!

Ο δήμαρχος του Παρισιού, με την ευχαρίστησή του στους πρώτους ανταποκριτές, σχημάτισε «μια τρομερή ανθρώπινη αλυσίδα» για να σώσει αναντικατάστατα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του λειψάνου που πιστεύουν οι Καθολικοί ως το στέμμα των αγκάθων που είχε βάλει στο κεφάλι του Ιησού καθώς πέθανε στο σταυρό.

Η δήμαρχος Anne Hidalgo συνέχισε: «Το στέμμα των αγκάθι, ο χιτώνας του Saint Louis και πολλά άλλα μεγάλα έργα βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος».

Και ο πατέρας Φουρνιέ, αρχηγός των Πυροσβεστών του Παρισιού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πήγε στον καμμένο καθεδρικό ναό για να σώσει το ευλογημένο μυστήριο και το στέμμα των αγκάθι.

Όλες οι εστίες έσβησαν στις 10 το πρωί


Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ και κατέστρεψε ένα μέρος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων έχει «σβήσει» πλήρως, ανακοίνωσε σήμερα λίγο πριν από τις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών.

«Όλη η φωτιά έσβησε. Βρισκόμαστε πλέον στη φάση της εμπειρογνωμοσύνης», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μπροστά στη Νοτρ Νταμ και διευκρίνισε πως η «σφοδρή πυρκαγιά» «διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη στέγη» σε «περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα».

Νωρίτερα αξιωματούχος της πυροσβεστικής είχε ανακοινώσει ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.

Η επόμενη ημέρα αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολη με αυτή που προηγήθηκε καθώς θα πρέπει αφενός να ξεκινήσει η επιχείρηση αποκατάστασης των ζημιών και αφετέρου να ερευνηθεί το πώς ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές!



«Αποφύγαμε τα χειρότερα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υποσχόμενος ότι «αυτόν τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί, γιατί είναι αυτό που περιμένουν οι Γάλλοι, είναι αυτό που αξίζει στην ιστορία μας».

Η Παναγία των Παρισίων υπήρξε -στο παρελθόν- στόχος τρομοκρατών

Στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων είχε γίνει τα τελευταία χρόνια ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων. Τον Φεβρουάριο του 2017, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Μονπελιέ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση στον καθεδρικό ναό. Τον Σεπτέμβριο του 2016, ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά είχε εντοπιστεί έξω από το κτίριο της Παναγίας των Παρισίων.


Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στο Παρίσι από το 1871

Όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά στη γαλλική πρωτεύουσα μετά από εκείνη που είχε ξεσπάσει στο Δημαρχείου του Παρισιού, στις 24 Μαΐου 1871, κατά τη διάρκεια της Κομμούνας.

Παναγία των Παρισίων: Drone καταγράφει την ώρα της μεγάλης καταστροφής!

νείπωτη θλίψη για την Παναγία των Παρισίων...Drone καταγράφει την ώρα της μεγάλης καταστροφής!

Σοκ στον πλανήτη από την μεγάλη πυρκαγιά στο ναό της Παναγίας των Παρισίων στην γαλλική πρωτεύουσα.

Την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί, η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε έναν από τους εμβληματικότερους ναούς του κόσμου, αυτού της Παναγίας των Παρισίων.

Drone που σηκώθηκε πάνω από τον ναό στο Παρίσι, δείχνει το μέγεθος της πυρκαγιάς που φαίνεται να έχει επεκταθεί σε ολόκληρο το εσωτερικό του ναού και καταστρέφει μεγάλα κομμάτια του.

Το θετικό είναι πάντως ότι αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.

Δείτε φωτογραφίες από το Twitter με τις εικόνες από το drone να καταδεικνύουν τις μεγάλες καταστροφές στον ναό:

Να σας θυμίσουμε: Παναγία των Παρισίων: Σοκαρισμένος ο πλανήτης παρακολουθεί την καταστροφή!

Παναγία των Παρισίων: Τα συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα του γαλλικού τύπου!

Συγκλονισμένη η Γαλλία και ολόκληρος ο κόσμος, παρακολούθησαν από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκατοντάδων Γάλλων πυροσβεστών να διασώσουν ό,τι μπορούσαν από τον καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων!

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, η καταστροφή είναι «κολοσσιαία». Αργά το βράδυ, αξιωματούχος της γαλλικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έστειλε το πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίωνσώθηκε από ολική καταστροφή.

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά η μάχη δεν έχει ακόμα κερδηθεί» δήλωσε με τη σειρά του και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας από το σημείο της πυρκαγιάς στους δημοσιογράφους.

Τι γράφουν το πρωί της Τρίτης κάποιες από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στον κόσμο:

«Νοτρ Νταμ του Παρισιού: Η καταστροφή» είναι ο λιτός τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

«Κόλαση φωτιάς καταστρέφει τη Νοτρ Νταμ» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Να σας θυμίσουμε για την Παναγιά των Παρισίων: Τα δάκρυα του Κουασιμόδου για την καταστροφή! Η φωτογραφία που έγινε viral

«Κόλαση φωτιάς καταστρέφει τη Νοτρ Νταμ» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

«Φωτιά ρημάζει τη Νοτρ Νταμ» γράφει η μεγάλη οικονομική εφημερίδα Financial Times

«Notre Drame» (μετάφραση: Το Δράμα μας») από τη γαλλική Liberation, σε ένα ευρηματικό λογοπαίγνιο, που απηχεί τον παγκόσμιο θρήνο για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Παναγία των Παρισίων: Τα συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα του γαλλικού τύπου!

Iσπανία: Eπανεξέταση στην ηλεκτρολογική ασφάλεια των μνημείων της!

Παναγιά των Παρισίων: Τα δάκρυα του Κουασιμόδου για την καταστροφή! Η φωτογραφία που έγινε viral

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο στο Athensmagazine.gr