Δεν είναι μόνο τα υλικά: Αυτή είναι η κίνηση «ματ» για να πετύχετε τα πιο αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια

Νόστιμα στο πι και φι

Έχεις μπει στην κουζίνα και ψάχνεις πώς να φτιάξεις τα μπιφτέκια που θα συνοδεύσουν τις πατάτες στον φούρνο ή θα βάλεις μέσα στο burger που ετοιμάζεις για την παρέα σου. Τι υλικά να βάλεις, όμως, μέσα για να γίνουν νόστιμα και αφράτα;

Expand player

Εμείς ξέρουμε τα υλικά για μπιφτέκια αφράτα και πεντανόστιμα! Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο και τα σωστά μυστικά απ’ τους ειδικούς! Είσαι έτοιμος να τα μάθεις; Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπιφτέκια ταψιού με φέτα.

Ποια είναι τα υλικά για μπιφτέκια αφράτα;

  • Κιμάς από μοσχαρίσια ελιά
  • Ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • Μαϊντανός
  • 1 Κρεμμύδι
  • Λίγο ξύδι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Πώς θα φτιάξεις τα μπιφτέκια;

  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι.
  • Ξεκινάμε το ζύμωμα των μπιφτεκιών βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο νερό ή λάδι.
  • Ξεκινάμε ανακατεύοντας τον κιμά με το ψωμί.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, τον μαϊντανό, το αλάτι και το κρεμμύδι και στο τέλος ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξύδι.
  • Οι ποσότητες εξαρτώνται απ’ την ποσότητα του κιμά.
  • Φροντίζουμε ώστε το μείγμα μας να μην είναι ούτε πολύ μαλακό ούτε πολύ σκληρό.
  • Ψήνουμε τα μπιφτέκια στην γκριλιέρα ή στον φούρνο.

Η τέχνη του burger: Τα 3 «μυστικά» στο μαγείρεμα του κιμά και το ψήσιμο για ζουμερά και πεντανόστιμα μπιφτέκια

Τα σπιτικά burger με τα αφράτα μπιφτέκια, τα ζεστά τραγανά ψωμάκια, τις λαχταριστές σως και τις τηγανητές πατάτες είναι must για μια σπιτική -ανοιξιάτικη- μάζωξη στο μπαλκόνι. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή της Αργυρώς για τέλεια ψημένα μπιφτέκια.

Για να καταφέρεις όμως να ψήσεις τα τέλεια μπιφτέκια χρειάζεται να προσέξεις κάτι πολύ βασικό πριν καν φτάσει η ώρα να ανάψεις την γκριλιέρα. Όταν πλάσεις τα μπιφτέκια θα πρέπει να τα βάλεις αμέσως στο ψυγείο για 3 βασικούς λόγους.

Σταθερότητα

Τα μπιφτέκια από μοσχαρίσιο κιμά είναι ευαίσθητα καθώς όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τους τόσο πιο γρήγορα μαλακώνει το λίπος που περιέχουν με αποτέλεσμα να διαλύεται το σχήμα τους. Αν θέλεις να μην λιώσουν πάνω στην γκριλιέρα φρόντισε να τα βάλεις αμέσως στο ψυγείο μέχρι να ζεσταθεί το γκριλ.


Υγρασία

Η υγρασία του κιμά παίζει σημαντικό ρόλο στο ψήσιμο (και στο πόσο αφράτα είναι τα μπιφτέκια σου) γιατί όσο το μπιφτέκι είναι πάνω στη φωτιά η υγρασία στην περιφέρειά του εξατμίζεται πρώτη. Όταν λοιπόν ετοιμάζεσαι να ψήσεις μπιφτέκια που έχουν θερμοκρασία δωματίου υπάρχει πολύ περισσότερο νερό στην επιφάνειά τους για να εξατμιστεί κάτι που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ψησίματος αλλά και να καταλήξεις με στεγνό μπιφτέκι.


Ασφάλεια

Όπως ξέρεις τα ωμά κρέατα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για να αποφεύγεται η δημιουργία βακτηρίων. Αν σκεφτείς, μάλιστα, ότι ο κιμάς περιέχει περισσότερο αέρα από ότι οι μπριζόλες πράγμα που αυξάνει πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του (όπως είπαμε νωρίτερα) τότε όσο περισσότερο αφήνεις εκτός ψυγείου τα μπιφτέκια σου αυξάνεις τις πιθανότητες να παρουσιαστούν βακτήρια.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ο μήνας της σχάρας: Ξέγνοιαστο ψήσιμο στο χωριό - Το τέλειο κόλπο για μην ξανακολλήσουν ποτέ τα μπιφτέκια

Δεν σας πάει το μυαλό! Αυτό είναι το κόλπο με τα 2 υλικά για να μην στεγνώνουν τα μπιφτέκια στο ψήσιμο