Έξοδος Αθήνα: Πού να πάτε σήμερα (07/02) στην πρωτεύουσα!

Το Athensmagazine.gr προτείνει!

Έξοδος στην Αθήνα: Δείτε στο Athensmagazine.gr που να βγείτε σήμερα (07/02) στην πρωτεύουσα για να διασκεδάσετε!

Expand player

Το Athensmagazine.gr σας βρίσκει κάθε μέρα τα μέρη που είναι ιδανικά για ποτό και καφέ στην πόλη! Μην χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφτείτε!

«Η νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου

H Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου είναι το έργο με το οποίο θα εορταστεί η επέτειος της συμπλήρωσης των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές της η Εθνική Λυρική Σκηνή, στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 5 Μαρτίου 1940.

Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται στον γενετικό κώδικα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο έχουν ερμηνεύσει μερικοί από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της και το έχει αγαπήσει διαχρονικά το κοινό της. Είναι ένα έργο που μπορούμε να πούμε πως έχει "ελληνοποιηθεί" μέσα από την τόσο στενή ταύτισή του με τη μουσικοθεατρική ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας και ιδιαίτερα με εκείνη της Λυρικής Σκηνής.

Η παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο Ολύμπια, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του ’60. Μάλιστα, το πάρτι του Σοβιετικού πρέσβη Ορλόφσκι λαμβάνει χώρα το βράδυ της 20ής Απριλίου 1967, παραμονή του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ το ξημέρωμα της επομένης βρίσκει τους ήρωές μας στα κρατητήρια.

Οι προσκεκλημένοι στο πάρτι του πρίγκιπα Ορλόφσκι κατά την εορταστική παράσταση της 5ης Μαρτίου 2020, ημέρα συμπλήρωσης των 80 ετών της ΕΛΣ, θα αποτελέσουν ξεχωριστή έκπληξη.

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου
Μετάφραση ποιητικού κειμένου: Δημήτρης Δημόπουλος
Σκηνικά: Σωτήρης Στέλιος
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν: Δημήτρης Πακσόγλου (19, 22, 23/2 & 5/3), Γιάννης Καλύβας (7, 9/2), Νίκος Κοτενίδης (8, 16/2)

Ροζαλίντα: Ελένη Καλένος (7, 9, 23/2 & 5/3), Άννα Στυλιανάκη (8, 16, 19, 22/2)

Φρανκ: Κωστής Ρασιδάκις (7, 9, 23/2 & 5/3), Μάριος Σαραντίδης (8, 16, 19, 22/2)

Πρίγκιπας Ορλόφσκι: Άρτεμις Μπόγρη (7, 9, 23/2 & 5/3), Ταξιαρχούλα Κανάτη (8, 16, 19, 22/2)

Άλφρεντ: Βασίλης Καβάγιας (7, 8, 9/2 & 5/3), Χρήστος Κεχρής (16, 19, 22, 23/2)

Δρ Φάλκε: Γιάννης Σελητσανιώτης (7, 9, 23/2 & 5/3), Γεώργιος Ιατρού (8, 16, 19, 22/2)

Δρ Μπλιντ: Γιάννης Κάβουρας (7, 9, 23/2 & 5/3), Διονύσης Μελογιαννίδης (8, 16, 19, 22/2)

Αντέλα: Βασιλική Καραγιάννη (7, 9, 23/2 & 5/3), Μαριλένα Στριφτόμπολα (8, 16, 19, 22/2)

Ίντα: Ιωάννα Φόρτη (7, 9, 23/2 & 5/3), Μυρτώ Μποκολίνη (8, 16, 19, 22/2)

Φρος / Μάρρεϋ: Δημήτρης Ναλμπάντης

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ

Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ - Αίθ. "Σταύρος Νιάρχος"

7 Φεβρουαρίου 2020 Παρασκευή 20:00

7 Φεβρουαρίου 2020 - 5 Μαρτίου 2020

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 15€, 20€, 30€, 35€, 40€, 45€, 50€, 70€
Φοιτητικό, παιδικό: 12€
Περιορισμένης ορατότητας: 10€

«Ο δρόμος περνά από μέσα» στο Θέατρο Μικρό Χορν

Στο Θέατρο Μικρό Χορν παρουσιάζεται το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο δρόμος περνά από μέσα» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη.

Σε ένα παρηκμασμένο νεοκλασικό αρχοντικό ζει μοναχός του ένας ξεπεσμένος μεγαλοαστός με μοναδική συντροφιά την πιστή του οικονόμο. Ξαφνικά εισβάλλει στο σπίτι ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας με τη γυναίκα του οι οποίοι σκοπό έχουν να προσεγγίσουν τον ιδιοκτήτη και να τον πείσουν να γίνει συμμέτοχος σε ένα σχέδιο οικονομικής εκμετάλλευσης του ακινήτου με "δόλωμα" τις σημαντικές αυθεντικές αντίκες που το διακοσμούν. Κι ενώ ο ιδιοκτήτης που έχει ανάγκη τα χρήματα, είναι έτοιμος να ενδώσει, η επίσκεψη εκ Λονδίνου του τεχνοκράτη δικηγόρου κι ανιψιού του ο οποίος διεκδικεί τη επικαρπία τους σπιτιού, έρχεται για να διαταράξει τα πράγματα.

Ένας «Βυσσινόκηπος» με τα χρώματα και τα αρώματα του ελληνικού τοπίου. Τρεις άντρες, τρεις γενιές, τρεις καταγωγές. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού γαντζωμένος στα χαμένα «μεγαλεία» του παρελθόντος, αδρανής και κλειστός απέναντι σε αυτό που ξημερώνει. Ο δικηγόρος, συνειδητά απομακρυσμένος από τους οικογενειακούς δεσμούς, με «αέρα» ευρωπαϊκό, συνάμα όμως με μνήμες που τον συνδέουν με την αφετηρία του. Ο επιχειρηματίας, αριβίστας, αδίστακτος, τυχοδιώκτης που κοιτάει μόνο στο εφήμερο, στον στόχο χωρίς ενδοιασμούς. Ο παλιός κόσμος διασταυρώνεται και συγκρούεται με τον καινούριο. Το ανερχόμενο κοινωνικό στρώμα εμφανίζεται με θράσος να καταλάβει την περιοχή του επερχόμενου και μαζί να προτείνει τη δική του
γλώσσα κι αισθητική, να εδραιώσει τη δική του τάξη πραγμάτων. Υπάρχει τελικά ένας τόπος συνάντησης και συνομιλίας;

Ο δρόμος περνά από μέσα (1990) από τον «πατέρα» του νεοελληνικού θεάτρου Ιάκωβου Καμπανέλλη, είναι ένα συγκλονιστικό έργο για την Ελλάδα που πεθαίνει και που έρχεται, για την τραγικότητα του αγεφύρωτου χάσματος, για την ανάγκη εύρεσης κοινών δεσμών.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια : Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική: Στέφανος Κορκολής
Επιμέλεια κίνησης: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Επεξεργασία κειμένου: Στέργιος Πάσχος>;;;;Βοηθός σκηνοθέτη: Σίλια Κόη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Σχεδιασμός Γραφιστικών: Θωμάς Παπάζογλου
Casting: Ready 2 Cast

Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Γιώργος Κέντρος, Πάρης Θωμόπουλος, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Αλέξανδρος Βάρθης.

Θέατρο Μικρό Χορν

Τετάρτη 18:15
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 21:00
Κυριακή 18:15

Εισιτήρια

Σάββατο και Κυριακή: 20€
Μειωμένο(Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ): 17€
Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 18€
Μειωμένο: (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ) 15€
Ατέλεια (Πέμπτη): 5€

«Βρε καλώς τους» στο θέατρο Βρετάνια

Η γαλλική κωμωδία των Guy Laurent & Marc de Chauveron «Βρε καλώς τους» μεταφέρεται στο θεατρικό σανίδι σε διασκευή του Λάκη Λαζόπουλου και σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη. Με πρωταγωνιστές τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Παύλο Χαϊκάλη, τη Μαρία Σολωμού και τον Νίκο Πολυδερόπουλο η παράσταση εγγυάται άφθονο γέλιο.

Ένας Ρομά, ο Λάκης Λαζόπουλος, ψάχνει να βρει πού μπορεί να εγκαταστήσει το τροχόσπιτο του και όλη του την οικογένεια. Ένας αριστερός εύπορος καθηγητής, ο Παύλος Χαϊκάλης, που υποστηρίζει τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αφού στριμώχνεται κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού talk show, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα φιλοξενίας στην πολυτελή κατοικία του, σε όποιον… Ρομά έχει ανάγκη…

Έτσι ξεκινάει η πιο ξεκαρδιστική συνύπαρξη αυτού του χειμώνα:

Λάκης Λαζόπουλος, Παύλος Χαϊκάλης, το αχτύπητο δίδυμο της κωμωδίας, το οποίο απογειώνει, με έναν μαγικό σκηνοθετικό τρόπο, ο έτερος μετρ της κωμωδίας, Πέτρος Φιλιππίδης. Το θέατρο στις πιο ευτυχισμένες του στιγμές.

Η Μαρία Σολωμού στον κυρίαρχο ρόλο της «κουλτουριάρας» συζύγου του καθηγητή και ο Νίκος Πολυδερόπουλος, ο οποίος, για τις ανάγκες της δικής του ζωής, υποδύεται τον Ρομά για να εξασφαλίσει κι αυτός στέγη.

Και η ιστορία έχει απρόβλεπτο τέλος...!

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Κείμενο: Guy Laurent & Marc de Chauveron
Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη
Διασκευή: Λάκης Λαζόπουλος
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Μουσική διδασκαλία: Γιάννα Βασιλείου
Κίνηση: Δημόκριτος Σηφάκης
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης
Επικοινωνία - προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία

Διανομή: Λάκης Λαζόπουλος, Παύλος Χαικάλης, Μαρία Σολωμού, Νίκος Πολυδερόπουλος, Κωνσταντίνος Κοράκης, Στρατής Χατζησταματίου, Ελευθερία Παγκάλου, Γεράσιμος Σοφιανός, Νίκος Τσιμαράς, Γεωργία Αγγέλου.

Θέατρο Βρετάνια

Εισιτήρια

-Τετάρτη & Πέμπτη: Α’ Ζώνη - €20, €14 (φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, άνω των 65 ετών), €10 (ανέργων) και Β’ Ζώνη €17
- Παρασκευή: Α’ Ζώνη - €20, €14 (φοιτητικό) και Β’ Ζώνη €17
- Σάββατο: Α’ Ζώνη €22 και Β’ Ζώνη €17 (βραδινή Σαββάτου), €17 (λαϊκή απογευματινή), €14 (φοιτητικό απογευματινή Σαββάτου)
- Κυριακή: Α’ Ζώνη - €20 και Β’ Ζώνη €17 και €14 (φοιτητικό)

Το «καταραμένο» έργο του Σαίξπηρ στο Εθνικό Θέατρο

Το περίφημο «καταραμένο» έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ γράφτηκε στις αρχές του 17ου αιώνα σε μια περίοδο πολιτικής και ηθικής κρίσης και αποτυπώνει τη μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από τον φόβο, το φως από το σκοτάδι. Το κυνήγι της εξουσίας, η ανασφάλεια και ο φόβος, μήπως αυτή χαθεί, οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο στρατηγός που είναι γραμμένο του να γίνει βασιλιάς

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκώτου βασιλιά Ντάνκαν.
Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το Πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραφτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.

Η πρώτη παρουσίαση του Μακμπέθ στο Εθνικό Θέατρο ήταν το 1967 σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και την Κατίνα Παξινού Λαίδη Μακμπέθ. Η δεύτερη παρουσίαση ήταν το 1981 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον ομώνυμο ρόλο και την Ελένη Χατζηαργύρη στο ρόλο της Λαίδης Μακμπέθ.

Στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ο Δημήτρης Λιγνάδης κρατά τον ρόλο του Μάκβεθ, με λαίδη Μάκβεθ τη Μαρία Κίτσου.

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης / Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα / Μουσική και σχεδιασμός ήχου: Μίνως Μάτσας /Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα /Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης /Συνεργάτις Σκηνοθέτης: Αναστασία Διαμαντοπούλου /Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη /Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Δάφνη Φωτεινάτου
/Βοηθός συνθέτη: Δήμητρα Αγραφιώτη.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Καραμπούλας, Μαρία Κίτσου (Λαίδη Μακμπέθ), Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Αναστάσης Λαουλάκoς, Δημήτρης Λιγνάδης (Μακμπέθ), Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Ράνια Οικονομίδου, Τζέο Πακίτσας, Ορέστης Τζιόβας, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος.

ΜΑΚΜΠΕΘ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

7 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου στο Εθνικό Θέατρο

12 Μαρτίου έως 12 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Το Holmes Place έκλεισε 18 χρόνια και σας περιμένει στο μεγαλύτερο πάρτι του!

Βολιώτικη Τσιπουρομανία: Το αυθεντικό μεζεδοπωλείο που πρέπει να επισκεφτείς!

Διαβάστε περισσότερα θέματα Athens Guide στο Athensmagazine.gr