Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Σοκάρει η δορυφορική εικόνα – Έτσι φαίνεται από το διάστημα η πυρκαγιά

Η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας σοκάρει το πανελλήνιο και μαίνεται στην περιοχή, με τις Αρχές να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να τη σβήσουν, ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα που έρχεται από έναν εκ των δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων Sentinel-2, καταγράφοντας την καμένη έκταση.
Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Πώς φαίνεται από το διάστημα η πύρινη λαίλαπα
Σύμφωνα με την δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Μαΐου. Η εκτίμηση έγινε πριν την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.
Σήμερα Παρασκευή (21/5) αναμένεται νέα εκτίμηση των καμένων εκτάσεων από δορυφορικές μετρήσεις, με την φωτιά να έχει φτάσει σε σημείο να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα.
Χαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία: Κάηκαν πάνω από 40.000 στρέμματα & δόθηκε μάχη για να σωθούν σπίτια – Πότε χρησιμοποιείται το 112
Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στην Πολιτική Προστασία, για την εξέλιξη της φωτιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.
Νίκος Χαρδαλιάς: «Κάηκαν πάνω από 40.000 στρέμματα & δόθηκε μάχη για να σωθούν σπίτια»
Ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη σε πολλούς οικισμούς. Σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα όπως είπε.
«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων», σημείωσε στην συνέχεια ο υφυπουργός.
Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 8 μποφόρ και οι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το σύστημα Copernicus μέχρι στιγμής η απεικόνιση δείχνει ότι έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Πότε χρησιμοποιείται το 112
Σχετικά με τη λειτουργία του 112 ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Το 112 είναι η έσχατη λύση. Ακούω μια κριτική τις τελευταίες ημέρες. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Στις περιπτώσεις που είδαμε ότι ζητήματα υπερτοπικά θα έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τότε ενεργοποιήθηκε».
Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του κ. Χαρδαλιά:
- Παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της χώρας
- Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες
- Επιχειρήσαμε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τα νότια και την περιοχή των Μεγάρων. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 8 μποφόρ, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν το στοίχημα.
- 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν. Καταστροφές σε εξοχικές κατοικίες
- Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή, η προσπάθεια είναι τιτάνια
- Ελπίδες ότι η φωτιά θα οροθετηθεί μέσα στην ημέρα
- Την πρώτη ημέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά περπάτησε 10 χλμ.






0 ΣΧΟΛΙΑ