Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Η φωτιά στην Κορινθία έχει μολύνει σε βαθμό συναγερμού την Αθήνα - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο

Το πύρινο «μέτωπο» είναι δυστυχώς το λιγότερο...

21 Μαΐου 2021 07:22
Η φωτιά στην Κορινθία έχει μολύνει σε βαθμό συναγερμού την Αθήνα - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εικόνες βιβλικής καταστροφής είναι αυτές, που μεταφέρονται από το πύρινο «μέτωπο» στην Κορινθία, με αυτό να είναι όμως το λιγότερα, μπροστά σε όση μακροπρόθεσμη ζημιά προκληθεί από τη λαίλαπα, με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, ακόμη και στην Αθήνα.

Η φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Λουτρακίου κι επεκτείνεται, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και η ομάδα ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ Εκτίμηση Κινδύνου Φυσικών & Τεχνολογικών Καταστροφών επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει από την ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργεί.

Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα έχει πέσει ακόμη πιο κάτω από την χθεσινοβραδινή επιδείνωση, τονίζει η Ομάδα και προσθέτει πως, τις τελευταίες ώρες, η επιδείνωση είναι στο επίπεδο 4 της εξαβάθμιας κλίμακας ποιότητα αέρα.

Δείτε πώς είναι η κατάσταση στην Αττική και τις μετρήσεις στις δέκα περιοχές του λεκανοπεδίου που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την ατμοσφαιρική ρύπανση:

Αυτό σημαίνει ότι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιοαγγειακά προβλήματα, δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν για τις επόμενες ώρες σε ανοιχτούς χώρους, υπογραμμίζει η Ομάδα και συμπληρώνει πως, επίσης, να μην κάνουν αθλητικές δραστηριότητες ή ποδηλασία.

Η επιδείνωση έχει φθάσει και στα νησιά των Κυκλάδων και την Ικαρία, καταλήγει.

Η ομάδα ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ασχολείται με τη συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων, φωτογραφιών και κάθε άλλης πληροφορίας ώστε να εκτιμάται έγκαιρα ο κίνδυνος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές σε όλες τις περιοχές της χώρας και σε κάποιες περιπτώσεις εκτός αυτής.

Επίσης μετά απο κάποια καταστροφή γίνεται ανάλυση των δεδομένων και απολογισμός ώστε να εξάγονται διδάγματα ικανά να ενισχύσουν τη Πολιτική Προστασία σε μελλοντικά συμβάντα.

Παράλληλα, όπως καταγράφει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η ποιότητα του αέρα χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά κακή» σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ενώ τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3.

«Σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην Αττική από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της 19ης Μαΐου στον Σχίνο Λουτρακίου. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μεγάλο μέρος του καπνού από την πυρκαγιά μεταφέρεται προς την Αττική, με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης, όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Υποσημείωση: Οι μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2.5 πραγματοποιούνται με χρήση αισθητήρων οπτικής καταμέτρησης. Οι συγκεντρώσεις διορθώνονται με βάση πρότυπα όργανα αναφοράς.

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ - Έτσι θα αποφύγετε την εισπνοή καπνού

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημείνει πως κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού.

«Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

O ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:

- Στη περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

- Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

- Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.

- Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

- Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

- Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

- Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

- Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.

- Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

- Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια».

Επίσημη ανακοίνωση εξεδόθη το απόγευμα και από το Υπουργείο Υγείας:

«Μετά την αύξηση της έντασης της πυρκαγιάς σε δασική περιοχή στον Σχίνο της ΠΕ Κορινθίας στις 20/05/2021, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, συστήνει την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και τον περιορισμό του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους συστήνεται να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής και της ΠΕ Κορινθίας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share