«Φωτιά» τα ενοίκια για το 2019: Αυξήσεις έως και 39%! Δείτε τις περιοχές (photo)

Ανησυχητικά στοιχεία για τα ύψη των ενοικίων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά το Γ’ τρίμηνο του 2019, δημοσιοποίησε ο δείκτης του SPI. Eνοίκια «φωτιά» για τους φοιτητές: 300-400 ευρώ για διαμερίσματα «τρύπες»! (Video)
O SPI είναι ένας δείκτης τιμών προσφοράς ακινήτων (ενοίκια και πωλήσεις) που δίνει άμεσα την εικόνα της τάσης των τιμών της αγοράς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Airbnb και φοιτητική στέγη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων σε όλη την Ελλάδα;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το Γ’ τρίμηνο του 2019, προκύπτει ότι μεσοσταθμικά, για την επικράτεια, τα ενοίκια είναι αυξημένα κατά 8,9% συγκριτικά με το Γ’ τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, από 6,43 ευρώ ανά τ.μ., το Γ’ τρίμηνο του 2019 τα ενοίκια κυμάνθηκαν, μεσοσταθμικά, στα 7 ευρώ ανά τ.μ.
«Φωτιά» τα ενοίκια το 2019
Η μεγαλύτερη αύξηση για το Γ’ τρίμηνο του 2019 παρατηρήθηκε στον Αργοσαρωνικό, με τα ενοίκια να είναι αυξημένα κατά 38,9%. Πολύ μεγάλες αυξήσεις, ωστόσο, άνω του 20%, καταγράφηκαν σε πολλές ακόμη περιοχές.
Στα ύψη τα ενοίκια και στις «προσιτές» συνοικίες
Η μεγαλύτερη αύξηση για το Γ’ τρίμηνο του 2019 παρατηρήθηκε στον Αργοσαρωνικό, με τα ενοίκια να είναι αυξημένα κατά 38,9%. Πολύ μεγάλες αυξήσεις, ενδεικτικά, καταγράφηκαν στα ενοίκια στις εξής περιοχές:
- Προάστια Πειραιά +27,3%
- Αθήνα – Δυτικά προάστια +23,8%
- Πέλλα +20,3%
- Θεσσαλονίκη (υπολ. Νομού) +19,8%
- Ν. Καρδίτσας +19,6%
- Λακωνία +19%
Σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας, που μαστίζεται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, τα -ήδη «τσουχτερά»- ενοίκια αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 2,3%, ενώ στον δήμο Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε αύξηση κατά 8,4%. Μεγάλη είναι η αύξηση και στα ενοίκια στην περιοχή του Πειραιά (+10,6%), στα βόρεια προάστια της Αθήνας (+9%).
Οι πίνακες για τις αυξήσεις στα ενοίκια
Οι πίνακες του δείκτη SPI για τα ενοίκια:
Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα – Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις;
Από σήμερα, Τετάρτη 24/7 θα ανοίξει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορούν οι φοιτητές να δηλώνουν τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, ακαδημαϊκού έτους 2018 – 2019.
Να σας υπενθυμίσουμε ποιοί το δικαιούνται!
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://stegastiko.minedu.gov.gr/.
Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.
Φοιτητική στέγη: “Φωτιά” τα φετινά ενοίκια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη!
Φωτιά έχουν πάρει φέτος τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Προβληματισμός υπάρχει σε γονείς και φοιτητές για την αύξηση του ύψους έως και 35% στα ενοίκια!
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι τιμές που ζητούν φέτος οι ιδιοκτήτες για δυάρια και γκαρσονιέρες, που επιλέγονται κατά κόρον από τους φοιτητές, κυμαίνονται από 6,18 ευρώ/τ.μ. έως και 14,62 ευρώ/τ.μ. στην πρωτεύουσα και από 5,82 ευρώ/τ.μ. έως 9,50 ευρώ/τ.μ. στη νύμφη του Θερμαϊκού.
«Παρά το γεγονός ότι το στοκ των προς διάθεση ακινήτων στην Αθήνα έχει αυξηθεί, ως απόρροια της “φυγής” μεγάλης μερίδας ιδιοκτητών από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου αirbnb, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, “αγγίζοντας” ακόμη και το 35%», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ιστοσελίδας, κ. Δημήτρης Μελαχροινός, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, σχετικό δημοσίευμα του «Ε.Τ.» στις 18/8.
Ειδικότερα, σε αυτό αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών έχει αποφασίσει -εκών άκων- να εγκαταλείψει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, “απελευθερώνοντας” στην παραδοσιακή αγορά έναν σημαντικό αριθμό ακινήτων, τα ενοίκια που πιθανότατα να ζητήσουν από τους ενδιαφερόμενους, όπως οι φοιτητές, δεν αποκλείεται να είναι “τσιμπημένα” και αντίστοιχα εκείνων που χρέωναν στους τουρίστες».
Πιο αναλυτικά, τα «σκήπτρα» των αυξήσεων κρατά ο Βύρωνας (+34,6%), με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 342 ευρώ για μία γκαρσονιέρα και στα 411 ευρώ για ένα δυάρι, ενώ ακολουθούν το Αιγάλεω και η Καισαριανή, με τις αυξήσεις να «αγγίζουν» το 31,3% και το 24,4% αντίστοιχα. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Λεωφόροι Πατησίων και Αχαρνών και του Ζωγράφου, με το κόστος της φοιτητικής στέγης να υπολογίζεται στα 297 ευρώ και 310 ευρώ για ένα studio και στα 376 ευρώ και 416 ευρώ για ένα διαμέρισμα έως 60 τ.μ.
Στον αντίποδα, μείωση της τάξεως του 10,5% καταγράφεται στην περιοχή Κουκάκι-Μακρυγιάννη, που θεωρείται προπύργιο της airbnb. Η μέση τιμή, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλά (στα 11,45 ευρώ/τ.μ.), με το μηνιαίο κόστος να υπολογίζεται στα 523 ευρώ για ένα δυάρι και στα 363 ευρώ για μία γκαρσονιέρα.
Πτωτικά σε σχέση με πέρυσι κινούνται τα ενοίκια και στη Νίκαια (-3,2%), ενώ από 426 ευρώ έως και 677 ευρώ κυμαίνονται τα μισθώματα στο Kέντρο.
Παρόμοια είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, με τα ενοίκια στη Σταυρούπολη να έχουν εκτοξευτεί εφέτος κατά 32,3%. Κοντά στο 18% φέρεται να έχουν αυξηθεί τα μισθώματα στον Εύοσμο και περί το 15% στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που διαθέτει αγγελίες με περισσότερα από 750.000 ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση, προσβάσιμα σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο μηνιαίους επισκέπτες, οι οποίοι βλέπουν περισσότερες από 54 εκατομμύρια σελίδες/μήνα, το μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι στη Θεσσαλονίκη ξεκινά από 280 ευρώ στην πρώτη και φτάνει τα 450 ευρώ στο κέντρο της πόλης.
Στην περιφέρεια
Ενοίκια-«φωτιά» ζητούν οι ιδιοκτήτες και στην περιφέρεια, με το Μεσολόγγι να αναδεικνύεται πρωταθλητής στην αύξηση τιμών (+19,5% σε σχέση με πέρυσι). Εξίσου ανοδικά κινούνται φέτος τα μισθώματα σε Ρόδο, αλλά και Τρίκαλα, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πλέον στα 8,40 ευρώ/τ.μ. και 7,57 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 18,7% και 18,2%.
Στο Ηράκλειο, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ τα Χανιά, που διαθέτουν τις περισσότερες ενεργές αγγελίες στην airbnb, τα μισθώματα ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,4% (το κόστος είναι 308 ευρώ για μία γκαρσονιέρα και 345 ευρώ για ένα studio).
Τέλος, κάτω του 6% κινούνται οι αυξήσεις σε γνωστές φοιτητουπόλεις, όπως οι Ξάνθη, Πάτρα και Κομοτηνή (+5,7% οι δύο πρώτες και +3,7% η τελευταία).
Στο μεταξύ, μείωση της τάξεως του 6% εμφανίζουν τα ενοίκια στην Ορεστιάδα, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν περί τα 220 ευρώ για ένα διαμέρισμα, ενώ εξίσου πτωτικά είναι τα μισθώματα και σε Ρέθυμνο, Κόρινθο, Μυτιλήνη, Χίο, Αγρίνιο, Λαμία, Aρτα και Φλώρινα.






0 ΣΧΟΛΙΑ