Χάρης Χριστόπουλος: Μην μου στερείτε την ελευθερία!

Είναι ο μοναδικός Έλληνας φωτογράφος που έχει συνεργαστεί με τα διασημότερα ξένα μοντέλα. Ο Χάρης Χριστόπουλος -που πήρε το τηλεοπτικό «βάπτισμα του πυρός», κερδίζοντας τις εντυπώσεις, στο ριάλιτι Next Top Model- μιλάει στο Athens Magazine και μοιράζεται άγνωστες στιγμές της ζωής του, αλλά και της πλούσιας επαγγελματικής του καριέρας, η οποία κρύβει μυστικά, εκπλήξεις και πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Μια συνέντευξη που φέρνει στην επιφάνεια μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα του πάντα χαμογελαστού και ευγενικού φωτογράφου των μεγαλύτερων εγχώριων περιοδικών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Μοναστηράκι, σε μια εποχή που ναι μεν υπήρχε άλλη φιλοσοφία πραγμάτων, αλλά του επέτρεπε παράλληλα να αυτοσχεδιάζει και να κάνει τα δικά του όνειρα. Στα 18 του ξεκίνησε την ενασχόληση με τη φωτογραφία, χωρίς να έχει κάνει ιδιαίτερες σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Άλλωστε, όπως μας λέει, όλοι οι μεγάλοι φωτογράφοι είναι αυτοδίδακτοι. Πρώτο περιοδικό με το οποίο συνεργάστηκε ήταν το Γυναίκα. Μαθητής του 17, είχε άριστες σχέσεις με τους καθηγητές του και πάντα πήγαινε αντίθετα στο ρεύμα. Τι εννοούμε μ’ αυτό; Απλώς αντιδρούσε με τα «πρέπει» και τα «θα» όλων των άλλων. Αποφάσισε να πάει να δουλέψει στη Νέα Υόρκη, αλλά το δίλημμα «Ελλάδα ή εξωτερικό;» τον κάνει να λειτουργήσει βάσει της αγάπης του για την πατρίδα, αλλά και τις δελεαστικές προτάσεις που είχε το 1991 από μεγάλα περιοδικά. Από τότε, άρχισε μια λαμπρή καριέρα και σήμερα ο Χάρης Χριστόπουλος συμπληρώνει 26 χρόνια πορείας και 1.500 φωτογραφίσεις με μοντέλα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Με τη συμμετοχή του στο ριάλιτι μοντέλων εισέβαλε στη μικρή μας οθόνη και κέρδισε τις εντυπώσεις.
Με τη δική σου οπτική και έτσι όπως αντιλαμβάνεσαι τη σημερινή νοοτροπία που δουλεύουν συνάδελφοί σου σήμερα, θεωρείς τον εαυτό σου καλό φωτογράφο;
Νομίζω ότι είμαι καλός στη δουλειά μου. Θαυμάζω, όμως, πολύ τα νέα παιδιά στο χώρο, αλλά και συναδέλφους που ξεκινούσαμε μαζί στις αρχές του ’90. Θυμάμαι ότι εργάστηκα και σε ξένα περιοδικά στην Ευρώπη και στην Αμερική. Απέκτησα εμπειρίες και έδωσα όλο μου τον εαυτό. Γνώρισα τη Σίντι Κρόφορντ και δεκάδες άλλες γυναίκες και καταλαβαίνεις ότι για να αντεπεξέλθω έπρεπε να πράξω μόνο έτσι. Σήμερα ο τρόπος δουλειάς είναι διαφορετικός και κάποιος δύσκολα κάνει καριέρα, γιατί τότε ήμασταν λίγοι και δίνοντας δείγματα της δουλειάς μας καταφέραμε να φτιάξουμε το όνομά μας. Βρέθηκα σε δίλημμα, λοιπόν, να επιστρέψω στη Νέα Υόρκη ή να μείνω στην χώρα μου· αποφάσισα να μείνω στην Ελλάδα κι όλα πήγαν εξαιρετικά.
Οι ρυθμοί της δουλειάς σου και το πρόγραμμά σου;
Τότε δούλευα 15 μέρες το μήνα κι ένιωθα πολύ κουρασμένος. Σήμερα, ένας σπουδαίος φωτογράφος εργάζεται δύο φορές την εβδομάδα. Εγώ ρυθμίζω να έχω δουλειά δυο μέρες και τις υπόλοιπες τις κρατάω για μένα, κάνοντας πράγματα που με γεμίζουν, όπως ταξίδια και αγαπημένα χόμπι. Η ζωή είναι πάρα πολύ μικρή και θέλω να τη χαρώ. Κοιτάζω, λοιπόν, να κάνω το μεράκι μου, όσο το δυνατόν καλύτερα γιατί τη δουλειά αυτή πλέον δεν την κάνω για να ζήσω, αλλά για να δημιουργώ. Η φωτογραφία είναι η ζωή μου, αλλά δεν είμαι σκλάβος της…
Δεν θες να δημιουργήσεις τη δική σου οικογένεια;
Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις. Λατρεύω τα παιδιά αλλά απ’ τη στιγμή που νιώθω μέσα μου παιδί, πώς μπορώ να δημιουργήσω οικογένεια; Δεν είμαι κατά του γάμου. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, αλλά είμαι λίγο «παλαιών αρχών» σε κάποιες σκέψεις. Ο γάμος είναι ένας θεσμός που περνάει κρίση. Διαβάζω έρευνες και με στενοχωρούν με τα στατιστικά των διαζυγίων. Αν και είμαι πολύ ανοιχτόμυαλος, ακούω και βλέπω φίλους που παντρεύονται και χωρίζουν αμέσως· είναι τραγικό. Απ’ την άλλη, να πω ότι παντρεύομαι απλώς για να το κάνω; Δεν νομίζω. Νιώθω ότι αν μπω σε μια τέτοια διαδικασία θα αιχμαλωτιστώ. Θα νιώσω να πιέζομαι στην ελευθερία που βιώνω.
Μήπως ήσουν το καλομαθημένο παιδί της οικογένειας, γιατί τα ακούω πολύ παράξενα όλα αυτά…
Το καλομαθημένο με τίποτα. Ήμουν ο μεσαίος της οικογένειας και συνήθως ένα τέτοιο παιδί έβγαινε το πιο συντηρητικό ή επαναστατικό. Δεν ήμουν, δηλαδή, ο χαϊδεμένος της μαμάς και του μπαμπά. Ούτε έζησα μέσα σε χλιδή ή κάτι παρόμοιο. Απλώς είχα αρχές και είμαι περήφανος για τους γονείς μου. Έχω έναν άλλον τρόπο σκέψης και πάντα επιλέγω να πηγαίνω αντίθετα σε αυτό που πρέπει να κάνω. Γι’ αυτό, νομίζω, κατάφερα να γίνω σωστός επαγγελματίας, με την έννοια ότι πάλεψα μόνος, για να κάνω την επιθυμία μου επάγγελμα και ευχαρίστηση.
Μεγαλώνεις και πλέον τα γκρίζα μαλλιά σου είναι σήμα κατατεθέν της γοητεία σου…
Δεν με νοιάζει που μεγαλώνω και δεν έχω κόμπλεξ να λέω πόσο ετών είμαι. Είμαι γενικά ανεξάρτητο άτομο και μ’ αρέσει η ελευθερία. Δεν μου αρέσει η νύχτα και θέλω κάθε στιγμή της ημέρας να τη χαίρομαι. Για να σου φέρω ένα παράδειγμα, μου αρέσει να πηγαίνω κινηματογράφο στις 16:00 και να βλέπω την αγαπημένη μου ταινία με ελάχιστο κόσμο. Μάλιστα τις 8 από τις 10 φορές που θα πάω κινηματογράφο θα είμαι χωρίς παρέα. Θέλω να κινούμαι ελεύθερα και μοναχικά κάποιες στιγμές της ημέρας.
Είσαι μοναχικό άτομο, δηλαδή;
Όχι μοναχικός με την έννοια του ότι δεν έχω άτομα που θέλουν το καλό μου ή που μου τηλεφωνούν. Μοναχικό από την άποψη του ότι θέλω να περνάω στιγμές μόνος μου στο σπίτι πολλές φορές. Άλλωστε, ο φόβος μου στην καθημερινότητά μου είναι η στέρηση της ελευθερίας μου. Αν κάποιος θελήσει να μου τη στερήσει, θα με έχει «εχθρό» του την επόμενη μέρα… (χαμογελάει)
Μίλησε μου για τους γονείς σου και τα αδέρφια σου. Ξέρω ότι η σχέση σας ήταν ιδιαίτερη…
Όμορφη σχέση, ζεστή ανθρώπινη. Ωραία και ανέμελα παιδικά χρόνια. Έχασα, όμως, αγαπημένα μου πρόσωπα τα τελευταία χρόνια κι αυτό με έκανε να αναθεωρήσω πράγματα και καταστάσεις. Ειδικά ο αδερφός μου ο Βασίλης, που έφυγε από τη ζωή πριν έξι χρόνια, έπληξε καίρια την καθημερινότητά μου. Να γιατί βλέπω με διαφορετικό μάτι τα πράγματα στη ζωή, όπως σου είπα νωρίτερα, και θέλω να χαίρομαι κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας. Ήρθα πολύ κοντά, όμως, με την αδερφή μου, τη Γιούλη, μετά από όλα αυτά κι είμαι πολύ γεμάτος μέσα μου με όλα τα όμορφα και άσχημα που με δυνάμωσαν πολύ ως χαρακτήρα.
Πόσο άλλαξε η ζωή σου με τη συμμετοχή σου στο Νext Top Model;
Εγώ ως Χάρης δεν άλλαξα καθόλου. Πολύ μεγάλη αλλαγή είδα στη συμπεριφορά μερικών ανθρώπων. Ξέρεις τι είναι να βγαίνεις έξω και να πηγαίνεις σε δουλειές στο ταχυδρομείο, στην τράπεζα και να θέλουν να σου παραχωρούν τη σειρά τους; Εκεί νιώθω άβολα και δεν μπορώ να το δεχτώ. Ντρέπομαι πολύ. Έχει, όμως, τη μαγεία αυτό το «κουτί» που σε κάνει αναγνωρίσιμο, κι ας είσαι ήδη πετυχημένος στον τομέα σου. «Να, ο φωτογράφος από το παιχνίδι», λένε πολλές κυρίες, οδηγοί απ’ τα φορτηγά, ταξιτζήδες στο δρόμο και αυτό είναι μια ηθική αναγνώριση στο πως αντιλαμβάνεσαι την επιτυχία της δημοσιότητας.
Άρα δεν μετανιώνεις που έλαβες μέρος κι εύκολα θα μπορούσες να απαντήσεις θετικά και στη συμμετοχή σου στο δεύτερο Νext Top Model…
Μόνο καλά πράγματα έχω να θυμάμαι. Βγάλαμε νικήτρια τη Σεράινα, που ήταν πανέμορφη. Χάρμα οφθαλμών. Γελάσαμε, συνεργαστήκαμε άψογα με την Τζένη Μπαλατσινού, τον Χριστόφορο Κοντέντο και τη Βίκυ Καγιά. Άρα, αν μου ζητηθεί να είμαι και στο δεύτερο, δεν βρίσκω το λόγο να πω «όχι». Προφορικά έχουμε ήδη συμφωνήσει. Αυτό μπορώ να στο πω!
Αμέσως μετά το παιχνίδι βρέθηκες σε στήλες life style περιοδικών κι ακούστηκε ότι υπήρξε φλερτ με σένα και τη Δήμητρα Αλεξανδράκη που συμμετείχε στο παιχνίδι.
Πανέμορφο πλάσμα, χαμογελαστό και πολλοί άνδρες σίγουρα θα ήθελαν να πιουν ένα ποτό μαζί της. Αμέσως έγραψαν και είπαν διάφορα αλλά δεν θέλω να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Έχω γνωρίσει τόσες γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια, που καταλαβαίνεις ότι το κριτήριό μου είναι πιο αυστηρό. Πάντως θα έμενα έκπληκτος, αν δεν έμπαινα στο… μάτι του κυκλώνα και εγώ, όπως όλα τα πρόσωπα επιτροπών που συμμετέχουν σε πετυχημένα παιχνίδια σαν αυτό που κάναμε φέτος στον ΑΝΤ1. Όταν κάνεις αίσθηση, εννοείται ότι μπαίνεις στο παιχνίδι αυτό και μπορείς να χρεωθείς τα πάντα.
Σε τι περίοδο βρίσκεσαι στην προσωπική σου ζωή;
Αν εννοείς σε ό,τι αφορά κάποια γυναίκα, θα σου πω ότι είμαι μόνος μου. Επιλογή μου σαφώς είναι, αλλά από άλλες σχέσεις που είχα στο παρελθόν έμαθα πολλά. Έχω πληγωθεί πολύ και έχω πληγώσει, για να λέμε αλήθειες. Είμαι ένα άτομο που ερωτεύεται εγκεφαλικά. Ενώ μερικές στιγμές δεν μ’ αρέσει που είμαι μόνος μου, την ίδια στιγμή δεν κάνω τίποτα γι’ αυτό, ώστε να νιώσω καλύτερα. Περιμένω και αισθάνομαι ότι σύντομα θα μπει στη ζωή μου κάτι πολύ καλό και ενδιαφέρον.
0 ΣΧΟΛΙΑ