Παπασταύρου: Περισσότερη ενίσχυση για 1,17 εκατ. πολίτες – Τι προανήγγειλε για την αντλία

Ο κάθετος ενεργειακός διάδρομος που περνά από την Ελλάδα αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας, καθώς συνδέεται με την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της χώρας όσο και της ευρύτερης ευρωπαϊκής περιοχής. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προετοιμάζει μέτρα στήριξης για τους πολίτες ενόψει του δύσκολου χειμώνα, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να πιέζουν τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, αναμένεται σημαντική αύξηση της επιδότησης για περίπου 1,17 εκατομμύρια πολίτες, ενώ προβλέπεται ενίσχυση και στην αντλία.
Ο κ. Παπασταύρου μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις ενεργειακές εξελίξεις, τις διεθνείς συνεργασίες της Ελλάδας και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται απέναντι στην ακρίβεια. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, υπογράμμισε ότι αυτή αποτυπώνει το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας και Ουάσιγκτον. Όπως σημείωσε, οι δεσμοί των δύο χωρών στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η παρουσία των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών ExxonMobil και Chevron στη χώρα αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης.
Ο κάθετος διάδρομος και ο ρόλος της Ελλάδας στην ενέργεια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στον Κάθετο Διάδρομο, τον οποίο χαρακτήρισε έργο εθνικής σημασίας με ευρωπαϊκή διάσταση. Όπως εξήγησε, οι χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν αποφασίσει να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών προμήθειας. Η Ελλάδα, χάρη στις υποδομές που διαθέτει, μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις αγορές της περιοχής. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι ποσότητες που χρειάζονται χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα πρέπει να καλυφθούν από εναλλακτικές διαδρομές, με την Τουρκία να αποτελεί μία από τις πιθανές επιλογές εάν ο ελληνικός διάδρομος δεν αξιοποιηθεί αποτελεσματικά.
Ο κ. Παπασταύρου αναγνώρισε ότι το εγχείρημα αντιμετώπισε αρχικά ρυθμιστικές και εμπορικές δυσκολίες, ωστόσο υποστήριξε πως πλέον έχουν γίνει σημαντικά βήματα και καταγράφεται ενδιαφέρον από την αγορά. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η αξιοποίηση του διαδρόμου δεν θα περιορίζεται στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Όπως ανέφερε, μελλοντικά θα μπορούσε να μεταφέρει και φυσικό αέριο από άλλες πηγές, μεταξύ των οποίων το κοίτασμα «Κρόνος» στην Κύπρο, από το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να υπάρξει δυνατότητα προμήθειας το 2027. Σε βάθος χρόνου, ενδεχόμενη εγχώρια παραγωγή θα μπορούσε επίσης να αξιοποιήσει τις ίδιες υποδομές, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.
Ενεργειακή κρίση και ευρωπαϊκές αποφάσεις
Σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου και τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, ο υπουργός άσκησε κριτική στον ρυθμό αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, η Ελλάδα είχε ζητήσει από την αρχή της κρίσης, η οποία συνδέεται με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη ώστε να μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικότερα τις οικονομίες τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούσαν ότι η κρίση θα αποκλιμακωνόταν σύντομα, ωστόσο πλέον έχει γίνει αντιληπτό ότι απαιτούνται παρεμβάσεις. Ο κ. Παπασταύρου γνωστοποίησε ότι έγινε δεκτό το ελληνικό αίτημα για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, με στόχο να διευκολυνθούν επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και στην αποθήκευση ενέργειας, ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Όπως διευκρίνισε, τα συγκεκριμένα κονδύλια δεν θα καταλήξουν άμεσα στους καταναλωτές, καθώς το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη συγκεκριμένη χρήση τους. Προορίζονται, μεταξύ άλλων, για παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, σχολεία και νηπιαγωγεία, ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή τους αυτονομία. Η ελληνική πλευρά, όπως ανέφερε, εξακολουθεί να επιδιώκει μεγαλύτερη ευχέρεια για τις χώρες που διαθέτουν δημοσιονομικά πλεονάσματα, προκειμένου να μπορούν να παρέχουν στοχευμένη και άμεση βοήθεια στους πολίτες που δοκιμάζονται από το αυξημένο κόστος ζωής.
Ακρίβεια, βιομηχανία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο υπουργός χαρακτήρισε την ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Υποστήριξε ότι η οικονομική πρόοδος δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα εάν δεν γίνεται αισθητή στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον περιορισμό της κατανάλωσης, εκτιμώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην έκταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στη στήριξη της βιομηχανίας, σημείωσε ότι αξιοποιήθηκε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας συμβάλλει στη διατήρηση των εξαγωγών, περιορίζει τις πιέσεις για μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στις τιμές των προϊόντων και στηρίζει την απασχόληση. Στο ίδιο πλαίσιο, επικαλέστηκε την πορεία της ανεργίας, αναφέροντας ποσοστό 7,4% και περίπου 600.000 ανθρώπους που έχουν βρει εργασία από το 2019. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο του 2025 είχε εφαρμοστεί πρόγραμμα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με ευνοϊκότερη επιδότηση για κλάδους όπως τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την κοινωνία εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη βιομηχανία και αναμένεται να τεθεί το ζήτημα και σε Σύνοδο Κορυφής.
Η συμφωνία Τραμπ – Πούτιν και η ενεργειακή αυτονομία
Σχολιάζοντας την ενεργειακή συμφωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, της οποίας οι επιπτώσεις στις τιμές θα φανούν στην πορεία. Εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών και υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να ενισχύσει την αυτονομία της και να βασίζεται περισσότερο στις δικές της δυνατότητες. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε σημαντικό στόχο την πραγματοποίηση ελληνικής γεώτρησης για πρώτη φορά έπειτα από περίπου 50 χρόνια, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου.
Παράλληλα, στάθηκε στη σημασία των ελληνικών διυλιστηρίων, επισημαίνοντας ότι η διατήρησή τους επιτρέπει στη χώρα να παράγει και να εξάγει ντίζελ και άλλα πετρελαιοειδή προϊόντα, μειώνοντας την εξάρτηση από τρίτες χώρες. Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης, αλλά αντίθετα οι εξελίξεις παραμένουν απρόβλεπτες και ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω την ενεργειακή αγορά. Όπως είπε, οι διαδοχικές εκτιμήσεις ότι η κρίση θα τελείωνε μέσα σε λίγες εβδομάδες δεν επιβεβαιώθηκαν, γι’ αυτό και κάθε χώρα οφείλει να διατηρεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητά της, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες.
Αύξηση στην επιδότηση για 1,17 εκατ. πολίτες
Κλείνοντας, ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξημένων ενεργειακών αναγκών ενόψει του χειμώνα. Όπως προανήγγειλε, περίπου 1.170.000 πολίτες αναμένεται να λάβουν σημαντικά αυξημένη επιδότηση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα ποσά και τις προϋποθέσεις χορήγησης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η στήριξη θα σχεδιαστεί με βάση τη δέσμευση του πρωθυπουργού πως η τιμή θα είναι χαμηλότερη από εκείνη στην οποία είχε διαμορφωθεί το αντίστοιχο προϊόν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
Διαβάστε επίσης
Επιπλέον, ο κ. Παπασταύρου επιβεβαίωσε ότι προβλέπεται επιδότηση στην αντλία, χωρίς να αποσαφηνίσει ακόμη το ακριβές πλαίσιο εφαρμογής της. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλό κόστος ενέργειας και καυσίμων. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να συνδυάσει τη δημοσιονομική σταθερότητα με μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στους πολίτες, ενώ παράλληλα θα ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε μια περίοδο έντονων διεθνών αναταράξεων.






0 ΣΧΟΛΙΑ