Άγριος καβγάς στον αέρα: Καλλιακμάνης κατά γιατρών – Έξαλλη η Παγώνη

Έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει το ζήτημα της λειτουργίας του ιατρείου στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, όπου έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Μαζωνάκης, καθώς στο επίκεντρο έχει βρεθεί το κατά πόσο ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αν είχαν δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για τα μηχανήματα πλασμαφαίρεσης, αλλά και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεοπτικής συζήτησης στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5», όπου ο Γιώργος Καλλιακμάνης και η Ματίνα Παγώνη αντάλλαξαν έντονες απόψεις, με την αντιπαράθεση να ανεβαίνει γρήγορα σε υψηλούς τόνους.
Η αιχμή του Καλλιακμάνη για τους ελέγχους των συνδικαλιστών
Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, απευθυνόμενος στο πάνελ της εκπομπής, υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα όταν οι συνδικαλιστές αναλαμβάνουν να πραγματοποιούν ελέγχους σε χώρους και επαγγελματίες του ίδιου κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Όπως ανέφερε, σε τέτοιες περιπτώσεις οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται πλημμελώς, καθώς οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές έχουν απέναντί τους ανθρώπους οι οποίοι, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι εκείνοι που τους έχουν ψηφίσει. Με αυτόν τον τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να δημιουργούνται συνθήκες κατά τις οποίες κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν με την απαιτούμενη αυστηρότητα. Η τοποθέτησή του συνδέθηκε και με την υπόθεση του χώρου στην Καρνεάδου, όπου ο δημοφιλής τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή υπό συνθήκες που εξετάζονται στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας.
Ο ίδιος μάλιστα έθεσε ένα υποθετικό ερώτημα, ζητώντας από τους συνομιλητές του να σκεφτούν αν θα αισθάνονταν ασφαλείς στην περίπτωση που συγγενικό τους πρόσωπο χρειαζόταν να βρεθεί σε έναν τέτοιο χώρο και ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί από συνδικαλιστή γιατρό. «Θα πρέπει συγγενικό σας πρόσωπο να βρεθεί σε ένα τέτοιο ιατρείο. Νιώθετε ασφαλείς αν κάνουν οι συνδικαλιστές γιατροί τον έλεγχο;», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, κατά την άποψή του, δεν είναι απαραίτητα οι ίδιοι οι συνδικαλιστές το πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι η πολιτεία τους αναθέτει τέτοιες αρμοδιότητες ενώ είναι εκλεγμένοι. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν η ίδια λογική θα μπορούσε να αφορά και τον ίδιο, καθώς είχε διατελέσει πρόεδρος σωματείου αστυνομικών, απάντησε καταφατικά, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να ελέγξει σωστά κάποιον που είχε προηγουμένως ψηφίσει για την εκλογή του.
Η αντίδραση της Παγώνη και η έντονη κόντρα
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ματίνας Παγώνη, τέως προέδρου της ΕΙΝΑΠ, η οποία αντέδρασε σε υψηλούς τόνους στις αναφορές του Γιώργου Καλλιακμάνη. Η ίδια διαφώνησε με τη γενίκευση που, όπως υποστήριξε, επιχειρήθηκε σχετικά με τους γιατρούς και τους συνδικαλιστές, θέτοντας το ερώτημα αν, με βάση αυτή τη λογική, όλοι οι γιατροί που ασκούν συνδικαλιστική δράση θεωρούνται ασυνείδητοι ή αν υπονοείται ότι πηγαίνουν στους ελέγχους με πρόθεση να καλύψουν συναδέλφους τους. «κ. Καλλιακμάνη αυτά που λέτε δεν ισχύουν. Άρα όλοι οι γιατροί είναι ασυνείδητοι; Επειδή είναι συνδικαλιστές και πήγανε να καλύψουν τους γιατρούς; Δεν μπορείτε να προσβάλετε το σώμα των γιατρών», είπε, ζητώντας να μην αποδίδονται συλλήβδην τέτοιες κατηγορίες στον ιατρικό κόσμο.
Ο διάλογος μεταξύ των δύο συνεχίστηκε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος. Ο Γιώργος Καλλιακμάνης επανέφερε το ζήτημα της εμπιστοσύνης των ασθενών, λέγοντας πως θα μπορούσε να γίνει ακόμη και δημοσκόπηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς όταν ένας συνδικαλιστής γιατρός πραγματοποιεί τον έλεγχο ενός ιατρείου. Η Ματίνα Παγώνη του απάντησε ότι, με βάση όσα ο ίδιος υποστήριζε, θα έπρεπε να θεωρηθεί ότι και ο ίδιος, ως εκλεγμένος συνδικαλιστής στο παρελθόν, δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. «Άρα κι εσύ που ήσουν συνδικαλιστής εκλεγμένος, δεν έκανες καλά τη δουλειά σου», ανέφερε, για να λάβει την απάντηση του Καλλιακμάνη ότι δεν θα μπορούσε να κάνει σωστά έναν έλεγχο εφόσον έπρεπε να ελέγξει κάποιον που τον είχε ψηφίσει.
Η συζήτηση πήρε ακόμη μεγαλύτερη ένταση όταν η Παγώνη υποστήριξε ότι το ζήτημα αφορά ασθενείς και πως δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην λόγος για γιατρούς που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. «Τι λέτε τώρα, εδώ έχουμε να κάνουμε με ασθενείς. Θα μας πείτε ότι οι συνδικαλιστές γιατροί, χειρουργοί, παθολόγοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους;», είπε, επαναφέροντας μάλιστα το επιχείρημα ότι με την ίδια λογική θα μπορούσε να αμφισβητηθεί και η επαγγελματική δράση του ίδιου του Καλλιακμάνη κατά την περίοδο που ήταν συνδικαλιστής. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν δέχεται να θίγεται συνολικά ο ιατρικός κόσμος, αναφερόμενη στους γιατρούς που εργάζονται στα νοσοκομεία και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς. «Δεν σας επιτρέπω να θίγετε έτσι τον ιατρικό κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο τέλος της αντιπαράθεσης, ο Καλλιακμάνης διευκρίνισε ότι, κατά την τοποθέτησή του, δεν θεωρεί πως ευθύνονται απαραίτητα οι ίδιοι οι γιατροί που πραγματοποιούν τους ελέγχους, αλλά το σύστημα μέσα στο οποίο τους ανατίθεται η συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα, έθεσε ερώτημα σχετικά με την τεχνική γνώση που απαιτείται για τον έλεγχο εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, όπως το μηχάνημα πλασμαφαίρεσης, διερωτώμενος αν κάποιος που δεν είναι ειδικός θα μπορούσε να κατανοήσει πλήρως τι βλέπει κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου. Η Ματίνα Παγώνη αντέτεινε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γιατρός που είχε πραγματοποιήσει τον έλεγχο στο ιατρείο της Καρνεάδου ήταν ακτινολόγος και, όπως υποστήριξε, γνώριζε τα συγκεκριμένα μηχανήματα. «Αυτές τις γενικότητες όχι σε εμάς κι όχι με τον ιατρικό κλάδο που έχει προσφέρει τόσα στην Ελλάδα. Ισοπεδώνουμε τα πάντα», είπε, κλείνοντας τον έντονο διάλογο που είχε προηγηθεί.






0 ΣΧΟΛΙΑ