ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Αττική: Ο χάρτης της καταστροφής – Πάνω από 480.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε 9 χρόνια

Δυτική Αττική: Ο χάρτης της καταστροφής – Πάνω από 480.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε 9 χρόνια
Προειδοποίηση για αναθεώρηση και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Τις δραματικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τα αλλεπάλληλα καταστροφικά πύρινα μέτωπα των τελευταίων ετών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής αποτυπώνει η επικαιροποιημένη επιστημονική μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ανάλυσης, περισσότερα από 480.000 στρέμματα δασικών, αγροτικών και περιαστικών εκτάσεων έχουν αποτεφρωθεί πλήρως στην ευρύτερη περιοχή από το 2018 μέχρι και σήμερα. Η νέα αυτή εφιαλτική αποτίμηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 31 Ιουλίου 2026 στο Πόρτο Γερμενό και παρέμεινε ανεξέλεγκτη για αρκετές ημέρες.

Συνολικά, έξι μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές έχουν σαρώσει τη Δυτική Αττική μέσα σε διάστημα μόλις εννέα ετών. Τα μέτωπα αυτά έχουν διαμορφώσει έναν εκτεταμένο και αποκαρδιωτικό χάρτη περιβαλλοντικής καταστροφής, ο οποίος εκτείνεται από την Κινέτα και τα Γεράνεια Όρη έως τα Βίλια, τα Δερβενοχώρια, τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και την περιοχή του Πόρτο Γερμενού.

Τα επιστημονικά δεδομένα και η χαρτογράφηση των μετώπων

Η ενδελεχής ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στηρίχθηκε σε πρωτογενή δεδομένα υψηλής ευκρίνειας και ακρίβειας. Τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις Δασικές Πυρκαγιές. Τα συγκεκριμένα εξειδικευμένα συστήματα καταγράφουν με απόλυτη λεπτομέρεια τις περιμέτρους των πύρινων μετώπων και το ακριβές μέγεθος των πληγεισών εκτάσεων.

Τα επιστημονικά δεδομένα και η χαρτογράφηση των μετώπων

Η μεγαλύτερη καταστροφή της τελευταίας δεκαετίας σημειώθηκε στα Δερβενοχώρια το 2023, όπου οι φλόγες αποτεφρωσαν περίπου 116.000 στρέμματα γης. Ακολουθεί η καταστροφική φωτιά στα Βίλια το 2021 με 98.200 καμένα στρέμματα, ενώ η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη την ίδια χρονιά άφησε πίσω της 71.400 στρέμματα καμένης γης.

Παράλληλα, στην Πάρνηθα το 2023 κάηκαν περίπου 61.000 στρέμματα, ενώ η πύρινη λαίλαπα στην Κινέτα το 2018 είχε καταστρέψει 56.000 στρέμματα. Όσον αφορά το πρόσφατο μέτωπο στο Πόρτο Γερμενό, οι πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων ξεπερνούν ήδη τα 80.000 στρέμματα, βάσει των δορυφορικών δεδομένων που συλλέχθηκαν έως το μεσημέρι της Κυριακής 2 Αυγούστου.

Προειδοποίηση για αναθεώρηση και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Οι ειδικοί του Αστεροσκοπείου υπογραμμίζουν με έμφαση ότι ο τελικός απολογισμός για την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καθώς το μέτωπο παρέμενε σε εξέλιξη, η συνολική αποτίμηση αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω μόλις ολοκληρωθεί η τελική χαρτογράφηση της περιοχής.

Τα επιστημονικά ευρήματα αναδεικνύουν την τεράστια σωρευτική περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίσταται η Δυτική Αττική. Η επανειλημμένη καταστροφή των ίδιων οικοσυστημάτων μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα εμποδίζει οριστικά τη φυσική αναγέννηση των δασών. Το γεγονός αυτό αυξάνει κατακόρυφα τους κινδύνους για εκτεταμένη διάβρωση του εδάφους, επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα στους παρακείμενους οικισμούς και ανεπανόρθωτη υποβάθμιση του φυσικού πλούτου ολόκληρης της περιοχής.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου