Νέα ένταση Ιράν–ΗΠΑ: Πλοίο στο στόχαστρο στο Στενό του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) εξέδωσαν αυστηρή προειδοποίηση την Πέμπτη, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα πλοία που διέρχονται από το Στενό του Ορμούζ υποχρεούνται να ακολουθούν αποκλειστικά τις διαδρομές που έχουν οριστεί από την Τεχεράνη. Το IRGC τόνισε ότι οποιοδήποτε σκάφος κινείται εκτός αυτών των ορίων ενεργεί παράνομα και αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους, καθώς η ναυσιπλοΐα εκτός των εγκεκριμένων ζωνών απαγορεύεται ρητά. Με την κίνηση αυτή, η Τεχεράνη απέρριψε και αμφισβήτησε ευθέως τον προσωρινό θαλάσσιο διάδρομο που είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα το Ομάν κοντά στις δικές του ακτές, χαρακτηρίζοντάς τον «μη αποδεκτό και απολύτως επικίνδυνο», καθώς αποφασίστηκε χωρίς προηγούμενο συντονισμό μαζί της.
Η ένταση στην περιοχή μεταφράστηκε γρήγορα σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το IRGC υποστήριξαν ότι τρία πετρελαιοφόρα, τα οποία επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τον νότιο διάδρομο του Ομάν, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν πίσω στον Περσικό Κόλπο μετά από προειδοποιήσεις του ιρανικού ναυτικού. Παράλληλα, ο Μπεχνάμ Σαεΐντι, γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, διεμήνυσε ότι ο έλεγχος της στρατηγικής αυτής θαλάσσιας οδού βρίσκεται σταθερά στα χέρια των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, προειδοποιώντας για αποφασιστική απάντηση σε οποιονδήποτε «λανθασμένο υπολογισμό». Στο πολιτικό παρασκήνιο, σκληροπυρηνικοί κύκλοι στην Τεχεράνη ασκούν έντονες πιέσεις στην ιρανική ομάδα διαπραγμάτευσης προκειμένου να μην απεμπολήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα στο Στενό, επικαλούμενοι μάλιστα γραπτό μήνυμα με επιφυλάξεις που αποδίδεται στον αγιατολάχ Μοτζταμπά Χαμενεΐ.
Η Απάντηση των ΗΠΑ και η Θέση του GCC
Στον αντίποδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανενός είδους τέλη, χρεώσεις ή οικονομικές απαιτήσεις από την πλευρά του Ιράν για τη διέλευση των πλοίων. Μιλώντας σε υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στο Μπαχρέιν, ο Ρούμπιο χαρακτήρισε τις ιρανικές αξιώσεις ως «σημασιολογία» και υπογράμμισε ότι κανένα κράτος δεν έχει την ιδιοκτησία του Στενού του Ορμούζ, ούτε το δικαίωμα να επιβάλλει οικονομικά ανταλλάγματα για τη χρήση του. Παράλληλα, απέρριψε τις δηλώσεις των Ιρανών σκληροπυρηνικών στα επίσημα μέσα ως αναληθείς και διαβεβαίωσε ότι η τρέχουσα συμφωνία δεν υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συμμάχων των ΗΠΑ στον Κόλπο.
Στην ίδια σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Σαγιέντ Μπαντρ Αλ Μπουσαΐντι, επεσήμανε την ειδική ευθύνη που φέρει το Μουσκάτ ως παράκτιο κράτος για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση UNCLOS, διευκρινίζοντας ότι οι μελλοντικές ρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνουν τέλη. Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε με άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων εάν αποδειχθεί ότι το Ιράν αθετεί τις διαβεβαιώσεις του περί μη επιβολής τελών. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη εξακολουθεί να ζητά έμπρακτη συμμόρφωση από τις ΗΠΑ, απαιτώντας την αποδέσμευση παγωμένων κεφαλαίων και την άρση των ναυτιλιακών περιορισμών.
Σταδιακή Ομαλοποίηση της Ναυσιπλοΐας και Αντίκτυπος στις Αγορές
Παρά τις αντικρουόμενες δηλώσεις και την πολιτική αντιπαράθεση, τα επίσημα δεδομένα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού δείχνουν μια σταδιακή ομαλοποίηση της κίνησης στο Στενό του Ορμούζ, στο πλαίσιο ενός σχεδίου εκκένωσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ενδεικτικά, το υπουργείο Ωκεανών της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι πέντε πλοία υπό νοτιακορεατική διαχείριση διέσχισαν επιτυχώς το Στενό την Πέμπτη. Οι αριθμοί των διελεύσεων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, με την Kpler να καταγράφει 70 διελεύσεις την Τετάρτη τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη του πολέμου— και την Lloyd’s List Intelligence να αναφέρει 125 διελεύσεις την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης
Παρά τη θετική τάση και την κινητικότητα των πλοιοκτητών που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη μείωση του ρίσκου για να μεταφέρουν εγκλωβισμένα φορτία, η συνολική κίνηση παραμένει χαμηλότερη από τον προπολεμικό ημερήσιο μέσο όρο των 130 και πλέον διελεύσεων. Η σταδιακή αυτή αποσυμφόρηση και η αίσθηση αποκλιμάκωσης του κινδύνου αποτυπώθηκαν άμεσα και στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με το αργό τύπου Brent να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις ημέρες ακριβώς πριν από την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης.






0 ΣΧΟΛΙΑ