Φαίη Σκορδά: Ξέσπασε στο «Buongiorno» – «Είναι μέρες πένθους, είμαστε μουδιασμένοι, πώς γίνεται να λέγονται τέτοια πράγματα;»

Έντονη δημόσια συζήτηση έχει προκαλέσει η τοποθέτηση της Φαίης Σκορδά μέσα από την εκπομπή «Buongiorno», με αφορμή δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δημόσιο διάλογο σχετικά με τις γυναικοκτονίες και τη χρήση του όρου. Η συζήτηση άναψε μετά από αναφορά της Μαρίας Γρατσία, στενής συνεργάτιδας της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία υποστήριξε πως «δεν πρέπει να εισάγονται διακρίσεις στο νόμο» και ότι ο όρος «γυναικοκτονία» αποτελεί, κατά την άποψή της, μια μορφή γλωσσικής διαφοροποίησης που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται θεσμικά. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στον τηλεοπτικό αέρα.
Tο ξέσπασμα της Σκορδά
Στον αντίποδα, η Φαίη Σκορδά εμφανίστηκε ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για το timing και τη φύση της δημόσιας συζήτησης. «Μου έκανε εντύπωση, την ώρα που είμαστε όλοι μουδιασμένοι με αυτά που συμβαίνουν, πώς γίνεται να υπάρχει μια τέτοια δημόσια τοποθέτηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη σε περιστατικά έμφυλης βίας που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
Η παρουσιάστρια στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι, όπως είπε, η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενα περιστατικά γυναικών που χάνουν τη ζωή τους από τους συντρόφους ή συζύγους τους. «Την ημέρα που γίνεται η κηδεία της γυναίκας που σκοτώθηκε από τον άντρα της… Και είναι μία ακόμα γυναικοκτονία… και συζητάμε πάλι αν πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος ή όχι», σημείωσε, θέτοντας ζήτημα ευαισθησίας απέναντι στα θύματα και τις οικογένειές τους.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, η παρουσιάστρια υπογράμμισε πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για θεωρητικές νομικές αναλύσεις, όταν η κοινωνία βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση πένθους. «Είναι μέρες αυτές για να αναλύσουμε το νομικό κομμάτι για το ποια θα είναι η απόφαση για έναν γυναικοκτόνο; Είναι μέρες πένθους», ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη για σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια.
Η ίδια έκλεισε την τοποθέτησή της με μια πιο γενική αναφορά στην επαναληπτικότητα τέτοιων περιστατικών και στην ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλούν στην κοινωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι αδικοχαμένες οι γυναίκες που τις έχουν σκοτώσει; Κι αυτές μάνες δεν είναι;». Η παρέμβασή της άνοιξε νέο κύκλο συζήτησης γύρω από τη χρήση του όρου «γυναικοκτονία», αλλά και τη δημόσια γλώσσα που χρησιμοποιείται όταν ανακοινώνονται ή σχολιάζονται περιστατικά έμφυλης βίας, σε μια περίοδο που η κοινωνική ευαισθησία γύρω από το ζήτημα παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη.
Η συνεργάτιδα της Καρυστιανού αμφισβήτησε τον όρο «γυναικοκτονία»
Η συζήτηση ξεκίνησε όταν η ίδια κλήθηκε να τοποθετηθεί για το φαινόμενο των δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους, ένα θέμα που έχει επανειλημμένα βρεθεί στο προσκήνιο εξαιτίας υποθέσεων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Ωστόσο, αντί να υιοθετήσει ευθέως τον όρο «γυναικοκτονία», επέλεξε μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται προσεκτική εξέταση της συγκεκριμένης ορολογίας.
Η τοποθέτησή της προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στον δημόσιο διάλογο, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι αποφεύγει να αναγνωρίσει έναν όρο που έχει καθιερωθεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνικής και επιστημονικής συζήτησης. Άλλοι, αντίθετα, υποστήριξαν ότι πρόκειται για μια νομική προσέγγιση που επιχειρεί να εξετάσει το ζήτημα μέσα από το πρίσμα της ισότητας όλων των ανθρώπων απέναντι στον νόμο.
«Δεν μπορώ τόσο παρορμητικά να τοποθετηθώ επί της συγκεκριμένης λέξης, γιατί εισάγει μία διάκριση», ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος της προέδρου του κόμματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία». «Η αξία του ανθρώπου είναι η ίδια ανεξαρτήτως φύλου», σημείωσε η ίδια, τονίζοντας ότι το ζήτημα βρίσκεται σε φάση στάθμισης προσεγγίσεων, ώστε να επιλεγεί, όπως είπε, η πλέον ενδεδειγμένη λύση. «Δεν μπορούμε να πούμε άκριτα, δηλαδή χωρίς να εμβαθύνουμε, να εισάγουμε κάποιες διακρίσεις», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
Η αναφορά αυτή αποτέλεσε το σημείο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε η μεγαλύτερη συζήτηση. Υποστηρικτές της χρήσης του όρου «γυναικοκτονία» επισημαίνουν ότι δεν αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της αξίας των θυμάτων, αλλά στην ανάδειξη ενός συγκεκριμένου κοινωνικού φαινομένου που σχετίζεται με τη βία κατά των γυναικών λόγω φύλου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν νομικές και επιστημονικές προσεγγίσεις που θεωρούν ότι η υπάρχουσα νομοθεσία περί ανθρωποκτονίας καλύπτει ήδη όλες τις περιπτώσεις χωρίς να απαιτείται ξεχωριστή κατηγοριοποίηση.




![Επικός τσακωμός ανάμεσα σε Παϊτέρη και Λατινοπούλου: Έχει γύφτικη ομορφιά – Από γύφτο δεν περίμενα και κάτι καλύτερο [βίντεο]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/06/latinopoyloy-paiteris-1.jpg)

0 ΣΧΟΛΙΑ