Μεγάλος σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Πελοπόννησο

Ένας ιδιαίτερα ισχυρός και αισθητός σεισμός αναστάτωσε πριν από λίγο την Πελοπόννησο και ολόκληρη την περιφέρεια της Μεσσηνίας, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με τις πρώτες, αυτόματες εκτιμήσεις των γεωδυναμικών ινστιτούτων, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ένα μέγεθος που δικαιολογεί την ένταση με την οποία έγινε αντιληπτός ο σεισμός όχι μόνο στο επίκεντρο, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου.
Το γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας επέτεινε το αίσθημα του φόβου, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να βγουν έντρομοι στους δρόμους, στα πάρκα και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους για λόγους ασφαλείας. Ο σεισμός σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει επίκεντρο ανοιχτά της Μεθώνης.
Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, ενώ το εστιακό βάθος, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μετρήσεις των σεισμολόγων, χαρακτηρίζεται ως σχετικά επιφανειακό, στοιχείο που συνέβαλε στο να γίνει η δόνηση εξαιρετικά έντονη και να συνοδεύεται, κατά μαρτυρίες κατοίκων, από μια δυνατή υπόκωφη βοή.
Αμέσως μετά την εκδήλωση του φαινομένου, κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι τοπικές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν άμεσα περιπολίες και ελέγχους στο οδικό δίκτυο και στα κτίρια της πόλης, αλλά και των γύρω χωριών, προκειμένου να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση και να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν ζημιές στην υποδομή ή στα παλαιότερα οικήματα.Μέχρι στιγμής, οι πρώτες αναφορές δεν κάνουν λόγο για σοβαρούς τραυματισμούς ή εκτεταμένες υλικές καταστροφές, ωστόσο η κατάσταση παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή. Οι τηλεπικοινωνίες στην περιοχή παρουσίασαν προσωρινά προβλήματα υπερφόρτωσης λόγω της ταυτόχρονης προσπάθειας των πολιτών να επικοινωνήσουν με τα οικεία τους πρόσωπα, αλλά η σταδιακή αποκατάσταση των δικτύων επανέρχεται.
Οι έμπειροι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί αλλά επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου. Συστήνουν στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να ενημερώνονται αποκλειστικά από τα επίσημα κανάλια της πολιτείας και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες αυτοπροστασίας, αποφεύγοντας να πλησιάζουν κτίρια που παρουσιάζουν εμφανή σημάδια παλαιότητας ή φθορών, καθώς η μετασεισμική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ώρες.


![Αποκάλυψη για τον 65χρονο Ιταλό στο Αίγιο: Εκτός φυλακής ο δράστης; – Τι ετοιμάζεται να ζητήσει απο τις αρχές [βίντεο]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/06/italos-aigio.jpg)


![Πετράλωνα: «Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο» λέει ο Καραγιάννης – Νέες μαρτυρίες για τον επιδειξία κληρικό [βίντεο]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/06/pantelehmon-arathymos.jpg)
0 ΣΧΟΛΙΑ