ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οργή και διαδηλώσεις για το NOTOS Σταδίου – Τέλος για 300 θέσεις εργασίας

Κλείνει το κατάστημα στην Σταδίου
Κλείνει το κατάστημα στην Σταδίου
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησε σήμερα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενάντια στην απόφαση για κλείσιμο του πολυκαταστήματος NOTOS στην οδό Σταδίου στο τέλος Αυγούστου, εξέλιξη που οδηγεί – σύμφωνα με τους εργαζόμενους – σε περίπου 300 απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα, ανοίγοντας πανό μπροστά στις βιτρίνες, με βασικό αίτημα να μην προχωρήσει καμία απόλυση και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές διάβασαν και μοίρασαν ανακοίνωση του Συλλόγου, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως:
«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντηση μας».

Το κατάστημα στη Σταδίου
Το κατάστημα στη Σταδίου

Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον, μετά από χρόνια παρουσίας στο πολυκατάστημα.

 Τι δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ηλιάνα Χατζηευσταθίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για εργαζόμενους με πολυετή εμπειρία και προσφορά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Μιλάμε για εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται εδώ από 20 μέχρι 40 χρόνια, οι οποίοι έχουν δεχθεί μειώσεις, έχουν δεχθεί μειώσεις ωραρίου μέσα στην κρίση, ουσιαστικά στη λογική να βάλουν πλάτη και αφού τους ξεζούμισαν, ουσιαστικά τους λένε “καλησπέρα από Σεπτέμβρη δεν θα έχετε δουλειά”.

Εδώ πέρα είναι εργαζόμενοι που με το σωματείο τους το προηγούμενο διάστημα είχαν παλέψει με απεργίες στο Black Friday, στις εργάσιμες Κυριακές, για να μπορέσουν να έχουν οχτάωρο και να αυξήσουν μισθούς, γιατί υπάρχει η δυνατότητα να κρατήσουν τις δουλειές τους, αλλά και να αυξηθούν παράλληλα οι μισθοί τους.

Τους λέμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους και καλούμε και την εργοδοσία να αναλάβει τις ευθύνες της και το ίδιο το κράτος, την κυβέρνηση που μ’ όλους τους νόμους που έχουν ψηφίσει επιτρέπουν με μία αίτηση της εργοδοσίας, να μπορεί να πετάξει 300 εργαζόμενους στον δρόμο.

Θα συνεχίσουμε και με άλλες κινητοποιήσεις και με άλλες παρεμβάσεις και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους μέχρι να νικήσουν».

Καταγγελίες για το εργασιακό πλαίσιο

Η ίδια επεσήμανε ότι, σύμφωνα με το σωματείο, η υπάρχουσα νομοθεσία επιτρέπει στην εργοδοσία να προχωρά εύκολα σε απολύσεις, κάνοντας λόγο για «κενά» που επιτρέπουν σε μια απλή αίτηση να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Αντίδραση εργαζομένων
Αντίδραση εργαζομένων

Το σωματείο ζητά τόσο από την εργοδοσία όσο και από την Πολιτεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρξει ουσιαστική προστασία των εργαζομένων.

Η υπόθεση του NOTOS στην οδό Σταδίου αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις έντονες κοινωνικές και εργασιακές εντάσεις που προκαλούν οι αναδιαρθρώσεις στο λιανεμπόριο, με τους εργαζόμενους να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δοθεί λύση στο ζήτημα των απολύσεων.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου