ΑΡΧΙΚΗ LIFE TRAVEL

Μέσα στα πλατάνια και την ηρεμία της φύσης: Το Προκόπι Ευβοίας ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Το Προκόπι Ευβοίας είναι ένας προορισμός, που συνδυάζει θρησκευτικότητα και τεράστια φυσική ομορφιά
Το Προκόπι Ευβοίας είναι ένας προορισμός, που συνδυάζει θρησκευτικότητα και τεράστια φυσική ομορφιά
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπά στο Προκόπι Ευβοίας, το οποίο ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες πιστούς για τη μεγάλη πανήγυρη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στις 27 Μαΐου.

Χτισμένο μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα που διασχίζει ο ποταμός Κηρέας, στο 47ο χιλιόμετρο της διαδρομής από τη Χαλκίδα προς τα Λουτρά Αιδηψού, το Προκόπι αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό θρησκευτικής κατάνυξης και απαράμιλλου φυσικού κάλλους.

Η φιλοξενία των ντόπιων, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές υποδομές για διαμονή, καφέ και φαγητό, μετατρέπουν το προσκύνημα σε μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

@ghetto.magazine Το Προκόπι Ευβοίας ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στις 27 Μαΐου. Ένας τόπος γαλήνης, ιδανικός για προσκύνημα και μια απόδραση μέσα στη φύση. 🌲⛪ Αν προγραμματίζετε την επίσκεψή σας αυτές τις ημέρες, ακολουθούν μερικές προτάσεις για τη διαμονή, τον καφέ και το φαγητό σας. #fypp #foryou ♬ Το Βαλς Των Χαμένων Ονείρων – Knstnts

Από την Καππαδοκία στην Εύβοια: Μια ιστορική διαδρομή 2.200 ετών

Η ιστορία του χωριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μικρασιατικό ελληνισμό της Καππαδοκίας, ο οποίος αναπτύχθηκε στην περιοχή από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το παλιό Προκόπι (Ουργκιούπ) της Μικράς Ασίας ήταν μια γραφική κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δύο επιβλητικούς βράχους, με έναν πολυπολιτισμικό πληθυσμό από μουσουλμάνους, χριστιανούς και Αρμενίους.

Με την ανταλλαγή πληθυσμών της Συνθήκης της Λωζάνης το 1924, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ευτυχώς, δεν υπέστησαν τις βίαιες διώξεις άλλων περιοχών, γεγονός που τους επέτρεψε να μεταφέρουν με ασφάλεια τα ιερά κειμήλιά τους.

Οι πρόσφυγες ρίζωσαν στην Εύβοια, στη θέση Αχμέτ Αγά, ιδρύοντας το Νέο Προκόπι και φέρνοντας μαζί τους τον πολυτιμότερο θησαυρό τους: το άφθαρτο λείψανο του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου.

Ο Ιερός Ναός και το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού

Το ιερό σκήνωμα τοποθετήθηκε αρχικά στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Από το 1930 ξεκίνησε η ανέγερση του σημερινού μεγαλοπρεπούς ναού, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1951 και εγκαινιάστηκε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 1969.

Σήμερα, το προσκύνημα έχει διεθνή ακτινοβολία. Μάλιστα, τις ημέρες της γιορτής, εκατοντάδες πιστοί –κυρίως νέοι– διανύουν με τα πόδια μια απαιτητική απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα, εκπληρώνοντας ένα βαθύ τάμα.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, που εγκαινιάστηκε το 2018 στον παλιό ξενώνα του ναού, στεγάζει τα θρησκευτικά και λαογραφικά κειμήλια που διέσωσαν οι πρόσφυγες, διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει επίσης ο πέτρινος Ναός του Αγίου Βαβύλα, που λειτουργούσε ως το παλιό νεκροταφείο της περιοχής και χρονολογείται πριν από την Τουρκοκρατία.

Οδοιπορικό στο πλατανοδάσος του Κηρέα και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο

Πέρα από τον θρησκευτικό του χαρακτήρα, το Προκόπι μαγεύει τον επισκέπτη με το περιβάλλον του. Η διαδρομή προς το χωριό περνά από το ξακουστό «Δερβένι», ένα στενό φυσικό πέρασμα που θυμίζει τα Τέμπη. Από την κορυφή του όρους Κανδήλι, σε υψόμετρο 1.225 μέτρων, η θέα προς τον Ευβοϊκό κόλπο κόβει την ανάσα.

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να οργανώσουν περιπάτους στο φημισμένο πλατανοδάσος του Κηρέα, μια διαδρομή μοναδικής ομορφιάς που εκτείνεται μέχρι το Μαντούδι.

Εκεί, στη θέση Παρασκευόρεμα, βρίσκεται ο «Μεγάλος Πλάτανος», ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης, με ηλικία που ξεπερνά τα 2.000 έτη. Την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου συμπληρώνει το πρωτότυπο ξύλινο Μουσείο του Δάσους, που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο του χωριού, ιδανικός σταθμός για να γνωρίσει κανείς τον δασικό πλούτο της Εύβοιας.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου