ΑΡΧΙΚΗ MEDIA

Ξέσπασε «πόλεμος» μετά τις δηλώσεις του Παπαδόπουλου για μεγάλο σεισμό: Αιχμηρή απάντηση από τον Τσελέντη

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Τσελέντη και Παπαδόπουλου για το ενδεχόμενο να δούμε έναν μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο τα επόμενα χρόνια.
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Τσελέντη και Παπαδόπουλου για το ενδεχόμενο να δούμε έναν μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο τα επόμενα χρόνια.
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Μια έντονη δημόσια αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στον επιστημονικό κλάδο της σεισμολογίας, με αφορμή τις πρόσφατες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεισμικότητας στον Κορινθιακό Κόλπο. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, προχώρησε σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στρέφοντας τα βέλη του κατά των προβλέψεων που διατύπωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Η διαφωνία των δύο επιστημόνων φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ευαίσθητο ζήτημα της διαχείρισης της πληροφορίας που αφορά φυσικά φαινόμενα και τον αντίκτυπο που αυτή έχει στην κοινωνία.

Το ζήτημα ξεκίνησε όταν ο κ. Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε την Παρασκευή, εξέφρασε την άποψη πως έχει ήδη ενεργοποιηθεί η αντίστροφη μέτρηση για έναν ισχυρό σεισμό στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού. Ο καθηγητής προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ορίζοντας ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την εκδήλωση του φαινομένου, το οποίο προσδιόρισε από ένα έως τρία έτη. Αυτή η χρονική τοποθέτηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Τσελέντη, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «σεισμολογικό μπαρμπούτι» και εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο εκφέρεται ο δημόσιος λόγος γύρω από τέτοια κρίσιμα ζητήματα.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του κ. Τσελέντη, η καλλιέργεια κλίματος πανικού στους πολίτες μέσα από αόριστες αναφορές για σεισμούς που μπορεί να συμβούν σε ορίζοντα ετών είναι μια πρακτική που πρέπει να αποφεύγεται. Ο γνωστός σεισμολόγος τόνισε πως τέτοιες δηλώσεις δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχολογία των κατοίκων, αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα και τον τουρισμό ευαίσθητων περιοχών της χώρας, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική υπηρεσία στην πρόληψη.

Επιπλέον, ο κ. Τσελέντης έθεσε και το επιστημονικό πλαίσιο του θέματος, εξηγώντας ότι η σύγχρονη σεισμολογία δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά σε στατιστικά δεδομένα του παρελθόντος. Υπογράμμισε ότι για μια έγκυρη εκτίμηση απαιτείται ο συνδυασμός πολλαπλών παρατηρήσεων και σύγχρονων μετρήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα δορυφορικά δεδομένα, η παρακολούθηση ηλεκτρομαγνητικών σημάτων, οι μετρήσεις του ραδονίου, καθώς και οι μεταβολές σε διάφορα υδρολογικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, κατέστησε σαφές ότι η επιστημονική κοινότητα οφείλει να είναι πολύ προσεκτική πριν προχωρήσει σε δημόσιες προβλέψεις που αναστατώνουν το κοινό χωρίς πλήρη τεκμηρίωση.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

«ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

«ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΙ»

Από εχθές έχει προκληθεί πανικός σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας για επερχόμενο ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ. Έχω λάβει και εγώ δεκάδες μηνύματα από τρομοκρατημένους πολίτες και από επιχειρηματίες του τουρισμού. Έχω να πω τα παρακάτω:

Δεν επιτρέπεται να έχουμε σε καθεστώς πανικού τον πολίτη ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ γιατί ο «προγνώστης» αναφέρει ΑΟΡΙΣΤΑ σε 1,2,3…. Χρόνια.
Αν τα επιστημονικά δεδομένα που έχει μελετήσει συγκλίνουν για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ, να ενημερώσει την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και τον ΟΣΠ και να μην πετά ένα πυροτέχνημα στον αέρα, ξεσηκώνοντας τον απλό πολίτη.
Να σέβεται την τουριστική περίοδο και να μην καταστρέφει τον τουρισμό των περιοχών. Οι τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.) κινδυνεύουν να πάθουν μεγάλη ζημιά.
Αν δει κανείς το χάρτη της σεισμικότητας της χώρας, κάπου θα πέσει μέσα, και μετά θα βγει να πει «Δοξάστε με!».
Ευθύνονται τα ΜΜΕ που προβάλουν έντονα τέτοιες σεισμικές καταστροφολογίες γιατί «πουλάνε».
Το να χρησιμοποιώ τέτοιες επιπόλαιες εκ του ασφαλούς εκτιμήσεις για να προβληθώ στα κανάλια με υφάκι ειδικού είναι αντιδεολογικό.
Η σεισμολογία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ, αλλά οι εκτιμήσεις επερχόμενων σεισμών συνδυάζεται ΚΑΙ με άλλες μεθόδους πχ δορυφορικές παρατηρήσεις ηλεκτρομαγνητικά σήματα (πχ ΒΑΝ), θερμοκρασία και στάθμη νερού στα πηγάδια, ραδόνιο κλπ. κλπ.
Για παράδειγμα για Ανατ. Κορινθιακό έχουμε τοποθετήσει όταν ήμουν Διευθυντής στο Γεωδυναμικό.

Α) 30 επιπλέον σεισμογράφους

Β) σταθμούς μέτρησης ραδονίου

Γ) ΒΑΝ

Δ) μετρητές παλίρροιας

Ε) παρακολούθηση με δορυφόρο μετατόπισης κοντά σε ρήγματα

Δεν είναι Ζάρια ?

Τελικά η ΑΟΡΙΣΤΗ στατιστικολογιστική εκτίμηση επερχόμενου σεισμού σαν ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΙ μου φαίνεται.

Παρατήρηση:

είναι απαράδεκτο τον τελευταίο καιρό η πολιτεία (Υπουργείο Παιδείας/ Κεραμέως) να σταματά τη στοιχειώδη χρηματοδότηση μερικών χιλιάδων ευρώ, οδηγώντας στο κλείσιμο σταθμών ΒΑΝ.

Ίσως ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες για ανακαινίσεις γραφείων Υπουργών με ακριβά έπιπλα και χαλιά ή η επιδότηση μερικών φαιδρών καλλιτεχνών για εκδηλώσεις είναι πιο ωφέλιμο…..

(**) Ένα από τα πολλά μηνύματα που έλαβα

«Καλημέρα σας κύριε καθηγητά Ναι δεν σας κρύβω επηρεάστηκα γιατί πρόκειται να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα με παιδιά και εγγόνια και προερχόμαστε από Βοιωτία και Κεφαλονιά δύο σεισμογενείς περιοχές άρχισα να το σκέφτομαι. Τα σέβη μου κύριε καθηγητά από τη Νέα Υόρκη που ευτυχώς δεν έχει σεισμούς»

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου