ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

«Τα αγαπούσε τα παιδιά, τα λάτρευε»: Συγκλονίζει ο σύντροφος της δασκάλας που πέθανε στη Θεσσαλονίκη

Η καθηγήτρια Σοφία Χρηστίδου μέσα από τα μάτια του συντρόφου της
Η Σοφία Χρηστίδου
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η είδηση του θανάτου της καθηγήτριας Σοφίας Χρηστίδου προκάλεσε βαθιά συγκίνηση όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας. Η απώλειά της, που ήρθε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, άφησε πίσω της ένα κύμα θλίψης, αλλά και πολλά ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες που προηγήθηκαν του τραγικού γεγονότος.

Συγκλονίζει ο σύντροφός της για τον θάνατό της

Ιδιαίτερα συγκλονιστικά ήταν τα λόγια του ανθρώπου που στάθηκε δίπλα της τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Ο σύντροφός της, εμφανώς συντετριμμένος, μίλησε δημόσια για την προσωπικότητα της καθηγήτριας, την πορεία της και την αφοσίωσή της στη γνώση και στους μαθητές της. Ο ίδιος περιέγραψε μια γυναίκα βαθιά καλλιεργημένη, με ευαισθησία και αγάπη για τη διδασκαλία. Όπως ανέφερε, η Σοφία Χρηστίδου ήταν ένας άνθρωπος που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στη μάθηση και στη μετάδοση της γνώσης. Η σχέση τους, όπως αποκάλυψε, κράτησε σχεδόν μια δεκαετία, με τους δύο τους να μοιράζονται την καθημερινότητά τους επί εννέα χρόνια.

Είναι τα πράγματα τραγικά, έχουν γίνει σημεία και τέρατα. Ήταν ένας άνθρωπος υπέροχος. Ήταν ένας άνθρωπος γλωσσομαθής, αυτοδημιούργητη. Και ένας άνθρωπος που δεν επαναπαυόταν. Ήθελε συνεχώς να μαθαίνει. Πριν 2 χρόνια φοιτούσε στη Σχολή Ξενών Θεσσαλονίκης. Τελείωσε, πήρε το πτυχίο και πριν 2 χρόνια ξεκίνησε στην Ιταλική Φιλολογία. Ενώ είχε Αγγλική Φιλολογία, ενώ είχε πτυχία 4 ξένων γλωσσών. Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά. Ήταν μεταφράστρια, ήταν διερμηνέας. Είναι η αιτία που ανέβασε τον μέσο όρο εισαγωγής Ιταλικής Φιλολογίας, με το γραπτό της. Όλα αυτά για να μπορέσει να μπει στο πανεπιστήμιο να διδάξει.

Είναι ένας άνθρωπος η Σοφία Χρηστίδου η οποία μεγάλωσε από μια καταπληκτική οικογένεια. Αρχιτέκτων ναυδόμος ο πατέρας της. Είναι μια οικογένεια η οποία ανέθρεψαν αυτό το πλάσμα με ήθος και με αρχές.

Το σπουδαίο βιογραφικό και η εξομολόγηση του ανθρώπου που έζησε δίπλα της
Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της Σοφίας Χρηστίδου

Τα παιδιά τα αγαπούσε;

Τα αγαπούσε τα παιδιά, τα λάτρευε. Δεν είχε δικό της παιδί. Τα λάτρευε όλα τα παιδιά. Μιλάμε για έναν καταπληκτικό άνθρωπο, που αν θα ρωτήσετε μέσα στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο ΑΠΘ, όποια πέτρα και αν σηκώσετε από κάτω θα έχει μια όμορφη ιστορία για τη Σοφία Χρηστίδου. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που το κενό του θα μείνει δυσαναπλήρωτο, δυστυχώς.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο τον οποίον, αν τον γνωρίζατε, θα τον λατρεύατε. Ήταν ένας άνθρωπος που ενδιαφερόταν να βοηθήσει τους πιο αδύναμους. Ειδικά όταν ο μαθητής ήταν αδύναμος, ενδιαφερόταν να τον βοηθήσει, να μάθει.

Ήταν ευαίσθητη;

Πάρα πολύ, πάρα πολύ. Γι’ αυτό και έπαθε ό,τι έπαθε, από την ευαισθησία της.

Σοφία Χρηστίδου
Θλίψη για τον θάνατό της

Τα έπαιρνε όλα μέσα της…

Ναι, ναι, ναι. Και όταν έχεις 35 χρόνια διδασκαλίας στη πλάτη, έχεις διδάξει εκατοντάδες παιδιών, τόσα χρόνια και έρχονται τώρα και το κενό του θα μείνει δυσαναπλήρωτο.

Αν σου λένε να πας στην υγειονομική επιτροπή… Είναι φανταστικός άνθρωπος. Εγώ είμαι 9 χρόνια μαζί της. Μένουμε μαζί, 9 χρόνια, μέρα νύχτα. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βρω, είμαι 46 χρονών, αν θα μπορέσω να βρω γυναίκα ισάξια της Σοφίας.

Η πορεία της Σοφίας Χρηστίδου στην εκπαίδευση

Η Σοφία Χρηστίδου υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της πορείας της δίδαξε εκατοντάδες μαθητές, ενώ πολλοί από αυτούς θυμούνται ακόμη τη βοήθεια που τους προσέφερε και το ενδιαφέρον που έδειχνε για την πρόοδό τους. Σύμφωνα με όσους τη γνώριζαν, δεν ήταν μια εκπαιδευτικός που περιοριζόταν μόνο στη διδακτική ύλη. Πίστευε ότι το σχολείο πρέπει να λειτουργεί ως χώρος καλλιέργειας αξιών και προσωπικότητας. Γι’ αυτό και συχνά προσπαθούσε να στηρίξει μαθητές που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ή χρειάζονταν επιπλέον καθοδήγηση.

Τα λόγια που συγκλονίζουν
Η ζωή της καθηγήτριας με τις 7 γλώσσες

Είχε ένα βιογραφικό που ξεχώριζε. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε την ακαδημαϊκή της πορεία με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Παράλληλα, είχε ασχοληθεί ενεργά με τη μετάφραση, τη γλωσσολογία και την έρευνα. Η γλωσσομάθειά της ήταν εντυπωσιακή. Μιλούσε πολλές ξένες γλώσσες και είχε ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μετάφραση και τη διερμηνεία, ενώ το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει βιβλία και δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τη γλωσσολογία και τη μεταφρασεολογία.

Η παρουσία της στην εκπαίδευση δεν περιορίστηκε μόνο στη σχολική τάξη. Δίδαξε επίσης σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και συμμετείχε σε επιστημονικές δραστηριότητες, παρουσιάζοντας εργασίες σε συνέδρια και δημοσιεύοντας μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά. Οι συνάδελφοί της κάνουν λόγο για μια εκπαιδευτικό που ξεχώριζε για την εργατικότητα και την επιμονή της. Δεν επαναπαυόταν ποτέ στις γνώσεις που ήδη είχε αποκτήσει, αλλά συνέχιζε να μαθαίνει και να εξελίσσεται. Τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε στο 3ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, όπου δίδασκε αγγλικά. Εκεί, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται πως βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον και πιέσεις που την επηρέασαν έντονα.

Η παραπομπή της σε υγειονομική επιτροπή, με το ερώτημα της πνευματικής επάρκειας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πολλοί συνάδελφοί της εξέφρασαν την άποψη ότι μια τέτοια διαδικασία δεν ανταποκρινόταν στο επιστημονικό και επαγγελματικό της επίπεδο. Μετά τον θάνατό της, φορείς και οργανώσεις της εκπαίδευσης ζήτησαν να διερευνηθούν οι συνθήκες που προηγήθηκαν του περιστατικού. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διδακτόρων Δημοσίου, στον οποίο ήταν μέλος, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσφορά της στον χώρο της γνώσης. Παράλληλα, εκπαιδευτικές ενώσεις τόνισαν ότι η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξαν παράγοντες που επιβάρυναν την κατάσταση της καθηγήτριας.

Διαβάστε ακόμη

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου