Έπος στην Κίνα: Εταιρεία μοίρασε 26 εκατ. δολάρια σε μετρητά ως μπόνους στους υπαλλήλους της

Μια εικόνα που μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία με ληστείες καζίνο, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί την απόλυτη επιβράβευση εργαζομένων, εκτυλίχθηκε στην Κίνα. Η εταιρεία Henan Kuangshan Crane Co. Ltd., η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή και ενοικίαση γερανών, μετέτρεψε το ετήσιο πάρτι της σε ένα πρωτοφανές σκηνικό πλούτου, στοιβάζοντας το αστρονομικό ποσό των 26 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά πάνω σε 800 τραπέζια συμποσίου.
Η εντυπωσιακή αυτή γιορτή πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2026, με περίπου 7.000 καλεσμένους να παρακολουθούν έκπληκτοι τα βουνά από χαρτονομίσματα κάτω από τα πολύχρωμα φώτα της αίθουσας. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Cui Peijun, δεν περιορίστηκε σε τυπικές ευχαριστίες, αλλά κάλεσε τους υπαλλήλους του να πάρουν τα μπόνους τους με έναν τρόπο που καταργεί κάθε ψηφιακή σύμβαση: με τα ίδια τους τα χέρια.
«Όχι πια κρύοι αριθμοί»
Σε μια εποχή που οι τραπεζικές μεταφορές κυριαρχούν, ο Cui Peijun επέλεξε την παλιά, «χειροπιαστή» μέθοδο. Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι ψηφιακές συναλλαγές στερούνται συναισθήματος. «Κάποιοι με ρωτούν γιατί δεν μεταφέρουμε απλώς τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, είναι απλώς κρύοι αριθμοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Peijun εμφανίστηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος, απορρίπτοντας τα παραδοσιακά δώρα. «Γιατί δίνουμε πλυντήρια; Πιστεύετε ότι οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν; Φέρτε τα μετρητά και δώστε σε όλους άλλα 20.000 γιουάν (περίπου 2.800 δολάρια)», φέρεται να είπε, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους παρευρισκόμενους. Σύμφωνα με αναφορές, ένας υπάλληλος κατάφερε να συγκεντρώσει και να μεταφέρει στο σπίτι του το ποσό των 13.000 δολαρίων σε μετρητά.
Ένας CEO με κοινωνική συνείδηση
Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μια απλή επίδειξη πλούτου, αλλά μέρος μιας ευρύτερης κουλτούρας γενναιοδωρίας που χαρακτηρίζει την εταιρεία, η οποία έχει επιχειρηματική παρουσία σε περισσότερες από 130 χώρες. Ο Cui Peijun, ο οποίος κατέχει το 98,88% των μετοχών, επιστρέφει ουσιαστικά ένα τεράστιο μέρος των μερισμάτων του στους ανθρώπους που παράγουν τον πλούτο της επιχείρησης.
Το 2024, η Henan Kuangshan Crane κατέγραψε καθαρά κέρδη 38 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 24 εκατομμύρια δόθηκαν απευθείας στους εργαζομένους. Το ιστορικό της εταιρείας είναι γεμάτο από παρόμοιες πράξεις:
- Το 2023, μοιράστηκαν 8,5 εκατ. δολάρια στους 40 κορυφαίους εργαζόμενους.
- Οι τρεις καλύτεροι πωλητές έλαβαν από 730.000 δολάρια έκαστος.
- Την περασμένη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δόθηκαν 230.000 δολάρια σε σχεδόν 2.000 εργαζόμενες.
Το προσωπικό τραύμα που έγινε προσφορά
Το κίνητρο του Peijun είναι βαθιά προσωπικό. Ο ίδιος αναγκάστηκε να σταματήσει την εκπαίδευσή του πρόωρα, καθώς η οικογένειά του δεν μπορούσε να πληρώσει τα δίδακτρα. «Η φτώχεια δεν πρέπει να κληροδοτείται στην επόμενη γενιά. Δεν πρέπει να εμποδίζονται τα παιδιά από το σχολείο λόγω φτώχειας», έχει δηλώσει.
Η ενσυναίσθησή του προς τη νέα γενιά είναι έκδηλη: «Δεν είναι ότι λατρεύω να μοιράζω χρήματα. Είναι ότι οι νέοι άνθρωποι είναι επιβαρυμένοι με δάνεια για αυτοκίνητα και σπίτια, και οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε, ανακουφίζει». Μάλιστα, το 2022, δώρισε 4,7 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 4.000 φοιτητές από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.






0 ΣΧΟΛΙΑ