ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζετε τον δρόμο που έχετε περπατήσει χιλιάδες φορές;

Ασπρόμαυρη Αθήνα
Μόνο ένας "βέρος" Αθηναίος θα βρει αυτή την οδό
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Αν έχετε μεγαλώσει στην Αθήνα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πιστεύετε πως τη γνωρίζετε καλά. Τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές, τις καθημερινές διαδρομές που έγιναν συνήθεια. Κι όμως, όσο οικεία κι αν μας φαίνεται, η πόλη κρύβει ένα παρελθόν γεμάτο ιστορίες που συχνά αγνοούμε. Η πρωτεύουσα αλλάζει συνεχώς πρόσωπο.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα

Κτήρια γκρεμίζονται, νέα ξεφυτρώνουν, δρόμοι αλλάζουν μορφή και χρήση. Κάπως έτσι, πολλές φορές χάνεται η μνήμη της παλιάς Αθήνας – εκείνης που έζησαν οι προηγούμενες γενιές. Μια παλιά φωτογραφία αρκεί για να μας μεταφέρει δεκαετίες πίσω. Μια εικόνα από την Αθήνα των προηγούμενων χρόνων δεν είναι απλώς ένα στιγμιότυπο· είναι ένα παράθυρο σε μια διαφορετική εποχή.

Η φωτογραφία που βλέπουμε εδώ τραβήχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Απεικονίζει έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους του κέντρου της πόλης, σε μια περίοδο που η Αθήνα βρισκόταν ήδη στη μέση μεγάλων πολεοδομικών και κοινωνικών αλλαγών. Με μια πρώτη ματιά, πολλοί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το σημείο. Κι όμως, πρόκειται για έναν δρόμο που όλοι έχουμε περπατήσει αμέτρητες φορές.

Αναγνωρίζεις ποια είναι η οδός της φωτογραφίας; Είτε είσαι κάτοικος Αθηνών είτε απλός επισκέπτης, σίγουρα έχεις περάσει από εκεί.

Ένα κουίζ για τους λάτρεις της ιστορίας και των δρόμων της πόλης
Πόσο καλά ξέρετε τους δρόμους που περπατάτε καθημερινά;
  • Σταδίου
  • Πανεπιστημίου
  • Πατησίων

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία που έχει τραβηχτεί το 1956 βλέπετε την οδό Πατησίων. Η Οδός Πατησίων είναι από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας, με μήκος 4,5 χιλιόμετρα. Ξεκινά από την οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, πενήντα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, και με κατεύθυνση προς βορρά, οδηγεί στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας από την οποία έλαβε το όνομά της.

Παλαιότερα, και έως τα μέσα του 20ού αιώνα, τα Πατήσια ήταν ύπαιθρος και ο δρόμος αυτός συνέδεε τα Πατήσια με την Αθήνα, διερχόμενος από άκτιστες εκτάσεις. Με την ανάπτυξη όμως της Αθήνας, και μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Πατησίων εξελίχθηκε σε σημαντικό δρόμο που διέρχεται μέσα από την πόλη, ανάμεσα σε συνοικίες όπως το Μουσείο, η Κυψέλη, η Πλατεία Βικτωρίας και η Πλατεία Αμερικής.

Η χωροταξική διαμόρφωση της οδού ξεκίνησε το 1841 και βασίστηκε στους προϋπάρχοντες αγροτικούς δρόμους. Επί βασιλείας Όθωνα ο δρόμος συχνά τιμήθηκε από το βασιλικό ζεύγος. Στην Οθωνική περίοδο, τις αργίες και τα απογεύματα της Κυριακής, οι κάτοικοι των Αθηνών, όπως επίσης ξένοι περιηγητές και Βαυαροί, έκαναν τις βόλτες τους στην Πατησίων και το Πεδίον του Άρεως.

Την 23η Απριλίου 1882 εγκαινιάστηκε ο ιπποκίνητος τροχιόδρομος Συντάγματος-Πατησίων. Η Πατησίων χαράχθηκε το 1908 με την πρώτη επίσημη διαίρεση της πόλεως των Αθηνών – κατόπιν μελέτης του Αθανασίου Γεωργιάδη – συνδέοντας τα Πατήσια με την πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας. Τότε έφθασαν και τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα άρχισαν να κτίζονται “καλλιμάρμαρα και κομψότατα ιδιωτικά μέγαρα”. Με το πέρασμα του χρόνου έγινε μια από τις πιο κεντρικές αρτηρίες της πόλης.

Το 1946, μόλις 2 χρόνια μετά τη λήξη της Κατοχής, το τμήμα του δρόμου από την αρχή του στην οδό Πανεπιστημίου έως την οδό Αγίου Μελετίου, μετονομάστηκε σε οδό 28ης Οκτωβρίου, προς τιμήν της νεότερης εθνικής επετείου του ελληνικού κράτους. Η ονομασία αυτή όμως δεν επικράτησε, ούτε στον προφορικό, ούτε στον γραπτό λόγο και η ονομασία Πατησίων είναι ο κοινός τρόπος αναφοράς στην οδό.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου