Καιρός σήμερα 13/12: Πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο – Πότε επιστρέφουν οι βροχές σύμφωνα με Αρνιακό και Μαρουσάκη

Μικρή αλλαγή παρουσιάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο (13-14/12), χωρίς όμως ακραία φαινόμενα. Η βασική εικόνα περιλαμβάνει ενίσχυση των βόρειων ανέμων, μια ήπια πτώση της θερμοκρασίας και περιορισμένες, κατά τόπους ασθενείς βροχοπτώσεις, κυρίως σε ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Σήμερα, η ατμόσφαιρα θα παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή, με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας. Ωστόσο, σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα για παροδικές, ασθενείς βροχές. Τα φαινόμενα αυτά ενδέχεται να επηρεάσουν τη Χαλκιδική, τμήματα της Θεσσαλίας, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Σποράδες, την Εύβοια, καθώς και τα βόρεια παράλια της Κρήτης.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ
ΑΤΤΙΚΗ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα ανατολικά και βόρεια.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά 5 και από το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
- Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.
- Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
- Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
- Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην κεντρική Μακεδονία και λίγες ασθενείς βροχές στη Χαλκιδική.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
- Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 5 και από το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Διαβάστε επίσης
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 20 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
- Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.
- Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 5 με 6 μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 και στα Δωδεκάνησα έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση του Αρνιακού
Σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, στο νότιο Ιόνιο θα σχηματιστεί ένα ρηχό βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δώσει τοπικές βροχές κυρίως πάνω από τη θάλασσα και στα νησιά του Ιονίου. Οι βροχοπτώσεις αυτές δύσκολα θα επεκταθούν στην ηπειρωτική χώρα, καθώς αναμένεται να εξασθενήσουν πριν προσεγγίσουν τη δυτική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σταδιακά, φτάνοντας στο Αιγαίο τα 5 μποφόρ, ενώ τοπικά ενδέχεται να αγγίξουν και τα 6. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή κάμψη, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα κοντά στις φυσιολογικές τιμές για την εποχή. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν από 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου, με χαμηλότερες ελάχιστες στη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη δυτική Μακεδονία, όπου το κρύο θα είναι πιο αισθητό τις πρωινές και βραδινές ώρες. Σε ηπειρωτικές περιοχές δεν αποκλείεται ο σχηματισμός ομίχλης, κυρίως νωρίς το πρωί και μετά τη δύση του ήλιου.
Η πρόγνωση του Μαρουσάκη
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι νεφώσεις θα είναι περισσότερες στα ανατολικά ηπειρωτικά, στα βόρεια της Κρήτης και τοπικά στα νοτιοδυτικά, χωρίς όμως γενικευμένα φαινόμενα. Οι βοριάδες θα εξακολουθήσουν να πνέουν με ένταση έως 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο, διατηρώντας τη θερμοκρασία στα ίδια περίπου επίπεδα με το Σάββατο. Από τη Δευτέρα ο καιρός βελτιώνεται αισθητά. Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με λίγες μόνο νεφώσεις στο Αιγαίο και στη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν, ενώ την Τρίτη αναμένεται περαιτέρω πτώση της έντασής τους. Προς τα μέσα της εβδομάδας, και συγκεκριμένα την Τετάρτη και την Πέμπτη, υπάρχει πιθανότητα να κάνουν την εμφάνισή τους εκ νέου κάποιες ασθενείς βροχές στα δυτικά τμήματα της χώρας, χωρίς όμως να διαφαίνεται προς το παρόν κάποιο έντονο κύμα κακοκαιρίας.






0 ΣΧΟΛΙΑ