ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Προσπάθησαν να τον δελεάσουν με φαγητό αν ασπαζόταν το Ισλάμ»: Τα βασανιστήρια που υπέστη στα τούνελ της Γάζας ο νεαρός Ρομ

«Προσπάθησαν να τον δελεάσουν με φαγητό αν ασπαζόταν το Ισλάμ»: Τα βασανιστήρια που υπέστη στα τούνελ της Γάζας ο νεαρός Ρομ
Τα μαρτύρια που υπέστη ο νεαρός Ρομ
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Μετά από 738 ημέρες αιχμαλωσίας, βασάνων, λιμοκτονίας και συστηματικής κακοποίησης από τη Χαμάς, ο Ρομ Μπρασλάβσκι από τα τούνελ της Γάζας και επανενώθηκε με την οικογένειά του στο Ισραήλ.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των ομήρων

Οι 20 όμηροι που επέστρεψαν ζωντανοί σκόρπισαν χαρά και ανακούφιση τόσο στην ισραηλινή κοινωνία που εδώ και δύο χρόνια ασκούσε πιέσεις στην κυβέρνηση για τερματισμό του πολέμου όσο και στους συγγενείς και φίλους τους που δεν τους ξέχασαν ποτέ και «λύγισαν» όταν τους αντίκρισαν εμφανώς ταλαιπωρημένους και υποσιτισμένους, αλλά δυνατούς  και χαρούμενους.

Ο Ρομ Μπρασλάβσκι  βασανίστηκε και υποβλήθηκε σε λιμοκτονία κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, ενώ οι απαγωγείς του του πρόσφεραν επιπλέον τροφή σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να ασπαστεί το Ισλάμ, σύμφωνα με την μητέρα του, Τάμι.

«Ο Ρομ μου είπε ότι μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου τον κακομεταχειρίζονταν περισσότερο», αποκάλυψε στην κρατική τηλεόραση Kan. «Αρκετές φορές την ημέρα, τον χτυπούσαν με μαστίγιο και με πράγματα που δεν θα αναφέρω καν. Το δέχτηκε».

Ο πρώην όμηρος Ρομ Μπρασλάβσκι επανενώθηκε με την οικογένειά του στις 13 Οκτωβρίου 2025, έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«”Μαμά, πάντα ήξερα ότι θα τελειώσει”»

«Μου είπε: “Μαμά, πάντα ήξερα ότι θα τελειώσει“».

Ο 21χρονος Μπρασλάβσκι εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας όταν αιχμαλωτίστηκε από τρομοκράτες της Χάμας στο φεστιβάλ μουσικής Supernova στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Είναι σημαντικό για αυτόν να διατηρήσει την εβραϊκή του ταυτότητα, επειδή του ζήτησαν να προσηλυτιστεί στο Ισλάμ», λέει η Τάμι. «Προσπάθησαν να τον δελεάσουν με φαγητό και μικρά δώρα. Δεν έσπασε και δεν το έκανε».

Σε κάποιο σημείο, αφού του έδιναν μόνο μισή πίτα το βράδυ κάθε ημέρα και ζούσε με χειροπέδες στα χέρια και τα πόδια, ο Μπρασλάβσκι αποφάσισε να δράσει και κατάφερε να βάλει φωτιά στη στολή ενός τρομοκράτη και σε ένα βιβλίο, χρησιμοποιώντας τη φλόγα για να μαγειρέψει λίγα μακαρόνια, αναφέρουν οι Times of Israel.

Ο καπνός τράβηξε την προσοχή άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά, αλλά ο απαγωγέας του τον μετέφερε σε μια ελαφρώς καλύτερη τοποθεσία πριν προλάβει να τον βρει κανείς, λέει η Τάμι. Ο Μπρασλάβσκι αποκάλυψε στη μητέρα του ότι είδε πτώματα δολοφονημένων ομήρων στη Γάζα λίγο πριν απελευθερωθεί.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου