ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Σαν σήμερα, 19 Αυγούστου 1960: Η Σοβιετική Ένωση στέλνει στο διάστημα το «Σπούτνικ 5» με επιβάτες τους σκύλους Μπέλκα και Στρέλκα

Σαν σήμερα, 19 Αυγούστου 1960: Η Σοβιετική Ένωση στέλνει στο διάστημα το «Σπούτνικ 5» με επιβάτες τους σκύλους Μπέλκα και Στρέλκα
Το «Σπούτνικ 5» στέλνει τους πρώτους ζωντανούς οργανισμούς στο διάστημα που επέστρεψαν σώοι
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σαν σήμερα, 19 Αυγούστου 1960, η Σοβιετική Ένωση έγραψε ιστορία στον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος, εκτοξεύοντας το «Σπούτνικ 5». Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αποστολές, αυτή η πτήση είχε έναν καινοτόμο στόχο: την ασφαλή επιστροφή των έμβιων όντων στη Γη, ένα κρίσιμο βήμα πριν από την αποστολή του πρώτου ανθρώπου.

Οι πρωτοπόροι επιβάτες του διαστήματος

Το πλήρωμα του «Σπούτνικ 5» αποτελούνταν από τους σκύλους Μπέλκα και Στρέλκα, 40 ποντίκια, 2 αρουραίους και διάφορα φυτά. Οι δύο σκύλοι, που είχαν εκπαιδευτεί για μήνες, έγιναν οι πρώτοι ζωντανοί οργανισμοί που πέταξαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν σώοι. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν στενά τις ζωτικές λειτουργίες των ζώων, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα για τις επιδράσεις της έλλειψης βαρύτητας στον οργανισμό.

Σαν σήμερα, 19 Αυγούστου 1960: Τα σκυλιά Μπέλκα και Στρέλκα ταξιδεύουν στο διάστημα

Η επιτυχία της αποστολής

Η επιτυχία της αποστολής δεν ήταν δεδομένη, καθώς η προηγούμενη προσπάθεια με τη σκυλίτσα Λάικα είχε τραγική κατάληξη. Ωστόσο, το «Σπούτνικ 5» ολοκλήρωσε την αποστολή του, και την επόμενη ημέρα, 20 Αυγούστου, προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Γη. Όλοι οι επιβάτες ήταν ζωντανοί, αποδεικνύοντας ότι ήταν εφικτό για έναν ζωντανό οργανισμό να επιβιώσει σε ένα διαστημικό ταξίδι.

Η επιτυχία του «Σπούτνικ 5» αποτέλεσε ορόσημο για τη σοβιετική διαστημική εξερεύνηση. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την πτήση των Μπέλκα και Στρέλκα ήταν καθοριστικά για την προετοιμασία της αποστολής του Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος, λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα. Η πτήση των δύο σκύλων άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για τις επανδρωμένες πτήσεις, φέρνοντας την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του διαστήματος.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου