ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η Τουρκία περιορίζει την υδροδότηση στον Έβρο: «Κόβει» 165 εκατ. κυβικά νερού και προκαλεί ανησυχίες στην ελληνική πλευρά

Πώς η Τουρκία περιορίζει την υδροδότηση στον Έβρο: «Κόβει» 165 εκατ. κυβικά νερού και προκαλεί ανησυχίες στην ελληνική πλευρά
Οι κινήσεις της Τουρκίας και η στάση της Ελλάδας
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Την άνοιξη του 2025, η Τουρκία προχώρησε στην κατασκευή ενός φράγματος στην περιοχή της λίμνης Gala Gölü, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και λίγα χιλιόμετρα από την πόλη του Αίνου. Με αυτή την κίνηση, συγκράτησε περισσότερα από 165 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, επηρεάζοντας σημαντικά τη ροή προς το Δέλτα του Έβρου.

Πώς η Τουρκία «έκοψε» 165 εκατ. κυβικά νερού στον Έβρο

Σύμφωνα με τον υδρολόγο και πολιτικό μηχανικό Θωμά Παπαλάσκαρη και το pameevro.gr, η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα νερού για τις καλλιέργειες στην τουρκική πλευρά. Ωστόσο, αυτή η συγκράτηση νερού επέφερε μείωση στην παροχή προς το ευαίσθητο οικοσύστημα του Αινήσιου Δέλτα, περιοχή με μεγάλη οικολογική και στρατηγική σημασία.

Η διακοπή νερού στον Έβρο και οι κινήσεις της Τουρκίας

Κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2025, οι ποσότητες νερού που συγκρατήθηκαν ήταν αντίστοιχα περίπου 52, 42 και 71 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, γεγονός που γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο λόγω της περιορισμένης βροχόπτωσης της ίδιας περιόδου, μόλις 220 χιλιοστά.

Η υδροδότηση στον Έβρο

Η λίμνη Gala, γνωστή και ως Yala Gölü, αποτελεί έναν σημαντικό υγρότοπο που φιλοξενεί πάνω από 100 σπάνια είδη πουλιών. Το φράγμα, πέρα από περιβαλλοντικό πρόβλημα, αποκτά και υδρο-στρατηγική σημασία καθώς δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα ελέγχου της ροής των υδάτων προς την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα εμφανίζεται ανέτοιμη, καθώς δεν διαθέτει επαρκείς υποδομές για την αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων στον Έβρο. Αυτό οδηγεί σε απώλεια ευκαιριών για αύξηση της αρδευτικής δυναμικότητας και μειωμένη δυνατότητα πρόληψης πλημμυρών.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου