Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Φιλομήλα: Το μαγαζί που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα κομμάτι από τις πίτες του!

13 Φεβρουαρίου 2018 09:38
Φιλομήλα: Το μαγαζί που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα κομμάτι από τις πίτες του!

Σε ένα στενό των Εξαρχείων, στην οδό Ανδρέα Mεταξά βρίσκεται ένα μικρό, χαριτωμένο μαγαζί, που θα μπορούσε άνετα να είναι το σαλόνι σας.

Εκεί, μια τρομερή μαγείρισσα, η Ευσταθία, που θα σας κερδίσει με το χιούμορ της και τη θετική της διάθεση, σερβίρει τις πιο όμορφες πίτες που έχετε φάει.

Λίγα τραπεζάκια, vintage αντικείμενα, μια κουζίνα εντελώς σαν αυτή που έχετε κι εσείς στο σπίτι- και πάνω από όλα ο πίνακας της Φιλομήλας, δημιουργούν το τέλειο μέρος για ένα μικρό διάλειμμα για να τσιμπήσετε, να πιείτε τον καφέ σας- μόνο ελληνικό, αν θέλετε κάτι άλλο παραγγέλνετε από την απέναντι καφετέρια και μπορείτε να το φέρετε μαζί σας- και φυσικά κουβέντα με την Ευσταθία με το χαρακτηριστικό της μαντήλι στα μαλλιά, που σας πει όλα τα νέα της μέρας με τον δικό της μοναδικό τρόπο, θα ακούσει τα προβλήματα σας και με χαμόγελο θα σας πει μια ιστορία που θα σας κάνει να δείτε τη ζωή αλλιώς.

Μου κινεί την περιέργεια το όνομα που επέλεξε για το μαγαζί.

Γιατί όχι Ευσταθία; «Ήθελα ένα καθαρά ελληνικό όνομα, γυναικείο, όχι το δικό μου όμως. Ξέρεις εγώ αγαπώ πολύ την Αγία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντου, που στα χέρια της κρατάει μήλα. Έτσι ένα βράδυ, που ήμουν μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, μου ήρθε αυτό το όνομα ξαφνικά. Το θεώρησα σημαδιακό και το κράτησα », μου εξηγεί.

Η Ευσταθία έχει δουλέψει πολλά χρόνια ως σεφ, όμως τελικά η προσωπική της ανάγκη για δημιουργία και επικοινωνία την οδήγησαν να φτιάξει τον δικό της χώρο.

Εδώ θα βρείτε καθημερινά πίτες χορτοφαγικές σε απίθανους συνδυασμούς, που σκαρφίζεται μόνη της από τα καλύτερα υλικά.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα κομμάτι, που κοστίζει 2.50, ή και ολόκληρο το ταψί αλλά κατόπιν παραγγελίας (στα είκοσι ευρώ).

Οι τιμές της πραγματικά είναι πολύ καλές αν σκεφτείτε την ποιότητα που προσφέρει σε σχέση με τα συνηθισμένα κατεψυγμένα σφολιατοειδή που καταναλώνουμε και οι μερίδες της πολύ χορταστικές.

Αν τώρα θέλετε και κάτι επιπλέον – ζαμπόν, γαλοπούλα ή κοτόπουλο ας πούμε- μπορείτε να της ζητήσετε μια ημέρα πριν κι αν σας συμπαθήσει σίγουρα θα σας το φτιάξει με χαρά.

Οι πίτες φτιάχνονται από ζύμη, με φύλλο που εννοείται πως ανοίγει μόνη της, ενώ θα βρείτε και τάρτες.

Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι η Ευσταθία συνδυάζει με φαντασία διαφορετικά υλικά μεταξύ τους.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος, γιατί δεν θέλει να κινείται σε συγκεκριμένα πλαίσια. Χρησιμοποιεί υλικά της εποχής και αυτοσχεδιάζει, με αγάπη και μεράκι, έτσι ώστε το κάθε της έδεσμα να είναι μοναδικό κι ανεπανάληπτο. Αν πάντως πετύχετε πίτα με καραμελωμένο κρεμμύδι ή σύκο, να την επιλέξετε γιατί είναι αριστούργημα.

Επίσης, καθημερινά φτιάχνει κι ένα γλυκό- τη συγκεκριμένη μέρα που πήγα εγώ είχε κέικ σοκολάτα που είχε φτιάξει μια φίλη της-.

Γιατί ξέχασα να σας πω, ότι η Ευσταθία δεν αρκείται μόνο στο ανταλλάσσει ιστορίες, αλλά απλόχερα μοιράζεται συνταγές και μυστικά της κουζίνας.

Έτσι «εκπαιδεύει» όλες τις φίλες της που μπορούν με τη σειρά τους να εκθέσουν στην βιτρίνα τις δικές του δημιουργίες.

Πέρα από τις πίτες καθημερινά ετοιμάζει και δυο σούπες, μια λαχανικών και μια μανιταρόσουπα που τώρα με το κρύο είναι ό,τι πρέπει, αλλά και μερικά ιδιαίτερα πιάτα με βάση ζυμαρικά ή ρύζι που συνοδεύονται από σάλτσες δικής της επινόησης, ενώ συχνά θα βρείτε και όσπρια.

Κανένα πιάτο δεν ξεπερνάει τα 4.50 ευρώ και όλα είναι φρέσκα και εποχικά.

Τα φαγητά που περισσεύουν η Ευσταθία τα μοιράζει σε κόσμο που έχει ανάγκη, οπότε ό,τι κι αν επιλέξετε να ξέρετε πως είναι της ημέρας.

Το σίγουρο πάντως είναι πως στη Φιλομήλα δεν θα απολαύσετε μόνο ένα λαχταριστό πιάτο, αλλά θα έχετε την αίσθηση μιας γειτονιάς κυρίως θα θυμηθείτε τι σημαίνει επικοινωνία μέσω του φαγητού, γιατί η Ευσταθία δεν θεωρεί πως το φαγητό είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά μια αλχημεία που μπορεί να μας μεταμορφώσει.

Ανδρέα Μεταξά 13-15 , Εξάρχεια, 21 1409 9422

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share