Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σε αυτά τα 7 μαγαζιά θα φας το ωραιότερο γαλακτομπούρεκο της ζωής σου! - Εσύ ακόμα να τα επισκεφτείς;

15 Ιουνίου 2017 16:18
Σε αυτά τα 7 μαγαζιά θα φας το ωραιότερο γαλακτομπούρεκο της ζωής σου! - Εσύ ακόμα να τα επισκεφτείς;

Σιροπιαστό τραγανό φύλλο που αγκαλιάζει μια λαχταριστή βουτυράτη κρέμα συνοδευόμενο από πολλά επιφωνήματα απόλαυσης» θα μπορούσε να είναι η περιγραφική ανάλυση ενός γλυκού που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες προτιμήσεις των απανταχού γλυκατζήδων.

Ναι, σωστά μαντέψατε, για το γαλακτομπούρεκο ο λόγος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Έρχονται μεγάλες ανατροπές! Η ανακοίνωση του ΣΚΑΙ για τα αγωνίσματα ασυλίας! Δεν φαντάζεστε τι θα συμβεί στην συνέχεια

Ζεστό ή κρύο, το γαλακτομπούρεκο είναι το απόλυτο γλυκό και σε αυτό δεν χωράει αμφιβολία.

Βέβαια αχνιστό με την κρέμα του ακόμα να μην έχει «δέσει», απευθείας από το φούρνο, δεν το συζητάμε, είναι άπαιχτο όμως ακόμα και κρύο κάνει τέλεια συντροφιά σε ένα φλιτζάνι αρωματικού ελληνικού καφέ.

Η Στάνη
Σταθερή αξία της οδού Κοτοπούλη πίσω από την Ομόνοια από το 1949, το αυθεντικό παραδοσιακό Γαλακτοπωλείο – Ζαχαροπλαστείο «Η Στάνη» είναι από τα μαγαζιά που αγαπάμε πολύ. Η οικογένεια Καραγεώργου άνοιξε το πρώτο κατάστημα το 1931 στον Πειραιά και μετά τον πόλεμο το μετέφερε στην τρέχουσα θέση. Είναι από τα ελάχιστα εναπομείναντα γαλακτοπωλεία που λειτουργούσαν στην Αττική τις δεκαετίες 1960-1970 και επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Διόλου τυχαίο δεδομένης της άριστης ποιότητας των προϊόντων και των γλυκών του. Όσο για το γαλακτομπούρεκό του; Το φύλλο του τραγανό και καλοψημένο, η κρέμα του γευστική και στη σωστή υφή ενώ η γλύκα του σιροπιού συμπλήρωνε τέλεια αυτή της βελούδινης κρέμας.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, 210 5233637

Μαστρονικόλας
Ένας από τους βετεράνους του είδους, ο φημισμένος Μαστρονικόλας, πουλά τα κλασικά προϊόντα γαλακτοπωλείου που είχε ο παππούς Μαστρονικόλας από το 1909, όπως γιαούρτι, ρυζόγαλο και κρέμες. Το ξακουστό παραδοσιακό παγωτό παραγωγής τους με πρόβειο γάλα και φυσικά το γαλακτομπούρεκο είναι από τα προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε. Θα σταθούμε όμως αποκλειστικά στο γαλακτομπούρεκο που φτιάχνεται με παραδοσιακή συνταγή και του οποίου η απαλή κρέμα παρασκευάζεται από γάλα από τα κοπάδια της οικογένειας. Αγκαλιάζεται από κριτσανιστό φύλο σιροπιασμένο τόσο όσο χρειάζεται για να μην είναι το γλυκό λιγωτικό.

Καραολή & Δημητρίου 68, Καστέλλα, 2104123783

Γαλακτοπωλείον Δημητρίου
Την πλούσια, γαλατένια (και όχι μόνο) γκάμα των προϊόντων Δημητρίου την επιλέγουμε χρόνια τώρα, από τις μεγαλύτερες αλυσίδες super market και σε επιλεγμένα σημεία πανελλαδικά. Εδώ και λίγους μήνες όμως όσοι μένουν ή κινούνται στα νότια της πόλης τα βρίσκουν και σε ένα ολότελα δικό τους χώρο.Στα ψυγεία του φιλοξενούνται όλα τα κλασικά προϊόντα της εταιρείας από 100% ελληνικό φρέσκο γάλα, ενώ καινοτομεί βάζοντας δίπλα τους λαχταριστά γλυκά -κλασικά κι αγαπημένα με ενδιαφέροντα twists σε κάποια από αυτά-, τα οποία φτιάχνουν οι ίδιοι με αγνά υλικά και υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες της διακεκριμένης σεφ Νένας Ισμυρνόγλου. Έχουν και υπέροχο παγωτό ενώ δεν θα φύγετε από εδώ χωρίς ένα γαλακτομπούρεκο (υπάρχει και σε ατομικό μέγεθος), με τραγανό φύλλο, αέρινη γαλατένια κρέμα και σιροπιασμένο όσο πρέπει!

Γούναρη 35, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9622049

Νικολάτος
Στα δύο του μαγαζιά σε Κ. Πατήσια και Μαρούσι, ο Κων/νος Νικολάτος τιμά κάθε παραδοσιακό γλυκό που μπαίνει στις προθήκες τους. Η καλή πρώτη ύλη εδώ συνάδει άρτια με την τεχνική και το μεράκι, ενώ είναι από τα καταστήματα που αντέχουν στο χρόνο και εξελίσσονται χωρίς να παραλλάσσουν τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας τους. Το πρώτο ομώνυμο κατάστημα στα Κ. Πατήσια μετρά 40 χρόνια λειτουργίας, ενώ το κατάστημα στο Μαρούσι, που φιλοξενεί μια ευρύτερη ποικιλία επιλογών, σχεδόν 2 δεκαετίες. Την παράδοση συνεχίζει επάξια στο ίδιο μοτίβο, αναλαμβάνοντας τα ηνία, η τρίτη γενιά της οικογένειας. Το γαλακτομπούρεκο του Νικολάτου είναι εξαιρετικό, με χρυσαφένιο φύλλο, λουσμένο με σωστά δεμένο σιρόπι και παχύρρευστη κρέμα με βούτυρο γάλακτος που είναι το βασικό «μυστικό» της πλούσιας γεύσης της. Δύσκολα θα αρκεστείτε σε ένα μόνο κομμάτι…

Παρασκευόπουλου Λεωνίδα 151, Κάτω Πατήσια, τηλ: 210 8319948
Αγ. Κων/νου 37, Μαρούσι, τηλ. 2106 129883

Παυλίδης
Άλλο ένα ζαχαροπλαστείο με μακρά ιστορία που ξεκινά από το 1944 όταν ο Παύλος Παυλίδης έφτιαξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο του. Η ιστορία του συνεχίζεται από τον γιο του που διατηρεί αναλλοίωτες τις αυθεντικές συνταγές με βασικό εφόδιο μερικές από τις πιο αγνές πρώτες ύλες της αγοράς. Το γαλακτομπούρεκό τους φτιάχνεται με φρέσκο γάλα και ελληνικό, αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος από την ελληνική ύπαιθρο με τη συνταγή του Παύλου Παυλίδη. Αγαπήσαμε τη βουτυράτη γεύση του, ενώ λατρέψαμε τη γλύκα του σιροπιού και το άρωμά του που απολαύσαμε στο έπακρο δεδομένου ότι το ταψί κυριολεκτικά μπήκε στο κουτί από το φούρνο.

Λ. Κατεχάκη 59, Νέο Ψυχικό, 210 6911912

Στάμου
Μία ακόμα οικογένεια με μακρά παράδοση στα γαλακτοκομικά προϊόντα από το 1964. Το γαλακτομπούρεκό τους είναι σοκαριστικά νόστιμο – η πιο επιεικής περιγραφή που μπορούμε να δώσουμε- με κρέμα που φτιάχνουν από φρέσκο, πρόβειο και αγελαδινό γάλα που χρησιμοποιούν σε αναλογία 50-50. Το καλοψημένο, άψογα σιροπιασμένο τραγανό φύλλο του αγκαλιάζει την απαλή κρέμα, ενώ το φτιάχνουν και με φύλλο κανταΐφι που δεν υστερεί σε κάτι από το κλασικό οπότε μη διστάσετε να το δοκιμάσετε.

Λ. Πεντέλης 139, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6859499 , Θηβών 240, Περιστέρι, τηλ. 210 5712698, Λεωφ. Καραμανλή 206, Αχαρναί, τηλ. 210 2469346, Κωνσταντινουπόλεως 307, Αχαρναί, τηλ. 210 2467080, Λεωφ. Θρακομακεδόνων 154, τηλ. 210 2435490.

Βάρσος
Η ιστορία αυτού του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείο- γαλακτοπωλείου ξεκινά από το 1892 όταν ο Βασίλειος Βάρσος αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του σε κεντρική τοποθεσία της Αθήνας. Το 1922 ωστόσο οι διάσημες πλέον γλυκές γεύσεις του έβαλαν ρότα προς στα βόρεια προάστια. «Ανηφορίζοντας» λοιπόν προς το γλυκό του καταφύγιο δεν θα μπορούσαμε να μη δοκιμάσουμε το περίφημο γαλακτομπούρεκό του για το οποίο είχαμε ακούσει τόσα και τόσα… Δοκιμάστε το στην αυθεντική εκδοχή του ή το γαλακτομπούρεκο καταϊφι με παγωτό καϊμάκι όπως μάς πρότειναν και το απολαύσαμε καθισμένοι σε ένα από τα τραπεζάκια του σε μια ευχάριστη καθημερινή ανάπαυλα.

Κασσαβέτη 5,Kηφισιά, 210 8012472

Αφοί Ασημακόπουλοι
Ένα ακόμα από τα πιο παλιά γαλακτοπωλεία των Αθηνών που έχει πλέον περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας. Λειτουργεί από το 1915 ενώ οι κρέμες και τα γαλακτομπούρεκά του είναι δύο από τους πιο δυνατούς λόγους που έχει μπει εδώ και καιρό στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Άξιο ειδικής μνείας είναι ότι στην παρασκευή όλων των γλυκών τους – και του γαλακτομπούρεκου- χρησιμοποιούν βούτυρο που παράγεται στο εργαστήριό τους, καθώς και επιλεγμένο γάλα από μικρές φάρμες. Τα εργαστήριά τους μπορεί να έχουν αφενός εξυγχρονιστεί από τη δεύτερη γενιά που έχει αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης, αφετέρου όμως οι παραδοσιακές συνταγές είναι κομμάτι που αποφεύγουν ρητά να αγγίξουν στο ελάχιστο.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, 2103610092

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share